Держборг України перевищив 90 відсотків ВВП, але це не крах — Руслан Чорний

Держборг України перевищив 90 відсотків ВВП, але це не крах — Руслан Чорний

Зараз держборг України перевищив 90 відсотків ВВП, це абсолютний рекорд, констатує в ефірі Українського Радіо шеф-редактор інформаційного агентства "Фінансовий клуб" Руслан Чорний. Однак експерт не думає, що це може призвести до краху. Найімовірніше, держборг України трохи падатиме, тому що максимальну суму кредитів від ЄС, яку ми могли отримати цього року, ми одержали. Водночас Руслан Чорний нагадує, що найбільший державний борг у світі у найбільшої економіки світу – США. Нібито ця піраміда має колись луснути, але ні. Взагалі Україна має не настільки страшний державний борг порівняно з іншими державами. Найбільший донор України – США. На другому місці – Європа.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay 

 

Це вже абсолютний рекорд. Але "не думаю, що це може призвести до краху"

Держборг України перевищив 6 трильйонів гривень. Наскільки швидко зростає державний борг? Чи варто лякатися цієї цифри?

Я думаю, що це вже абсолютний рекорд. І навряд чи він виросте більше відносно ВВП. Зараз держборг перевищив 90 відсотків ВВП. Такого в Україні раніше ніколи не було.

Які ризики постають у цьому зв'язку?

Існує безліч економічних моделей, і більшість з них говорить говорить про те, що якщо державний борг перевищує 50 відсотків від ВВП, це критично, і держава не зможе економічно підтримувати своє зростання самостійно. У нас у країні війна, і ми маємо абсолютно аномальну ситуацію. Нас підтримують міжнародні партнери, і за рахунок цього зростає наш державний борг. 71 відсоток – це зовнішній борг, 27 відсотків – це внутрішній борг. Мінфін випускає гривневі облігації, їх купують банки, і це фактично підтримує державний бюджет. Перш ніж говорити, критично це чи ні, я хочу нагадати, що найбільший державний борг у світі у найбільшої економіки світу – США. Кожен рік парламент США піднімає планку державного боргу. Нібито ця піраміда має колись луснути, але ми бачимо, що економіка США живе не за економічними принципами, а за іншими. А саме – за можливостями США в інших країнах та їхнім військовим потенціалом. Економіка і сила долара тримається на американських авіаносцях. Україна зараз у найскрутнішому стані. Я не думаю, що це може призвести до краху. Швидше за все, державний борг буде трохи падати, тому що максимальну суму кредитів від ЄС, яку ми могли отримати цього року, ми отримали. З наступних місяців будуть менші суми. Я не думаю, що Мінфін буде дуже активно випускати облігації. Тому сума держборгу буде, не сильно, але поступово падати.

Руслан Чорний. Фото: detector.media

Державний та гарантований державою зовнішній борг – це різні поняття?

Так, це різні поняття. Одне питання, коли держава сама бере в борг, і друге питання, коли в бюджет щороку закладається цифра боргу, який не напряму Мінфін робить запозиченнями. Тобто, якщо, приміром, Укрзалізниця чи Нафтогаз випускає облігації і таким чином бере в борг, то борги цих державних компаній гарантуються урядом. Якщо з цими підприємствами щось трапиться, то гроші будуть повертатися з бюджету наступного року. В цьому і є їхня різниця.

ВВП України нехай не потужно, але потроху зростає

Чи може державний борг перевищити наше ВВП?

Теоретично може. Але, як я сказав, зараз держборг буде навряд чи збільшуватися. Тому що максимальну суму ми вже отримали. ВВП, нехай не потужно, але потроху зростає. Я думаю, що коефіцієнт держборгу до ВВП буде зменшуватися.

Якою може бути найдраматичніша розв'язка у випадку зростання держборгу?

Я не думаю, що буде якась драматична ситуація. Зараз тривають переговори із зовнішніми інвесторами про те, щоб зробити технічний дефолт боргу України. Таким чином або зробити реструктуризацію і списати частину, чи пролонгувати на наступний період. Що, на мій погляд, виглядає найбільш імовірним. Або це може бути фактичний дефолт, і нам пробачать борги, які ми накопичили. Я говорю не про всю суму держборгу, а про ту, яка буде включена до цього пакету переговорів з інвесторами.

Як відбувається реструктуризація боргових зобов’язань, і чи можлива вона найближчим часом для нас?

Це буде найімовірніший сценарій. Попередній такий сценарій був при міністрі фінансів Яресько, коли половину всіх облігацій було реструктуризовано і перенесено на наступні періоди.

Реструктуризація проводиться в один спосіб, чи варіанти можуть бути різні?

Варіанти можуть бути різні. Це залежить від переговорів і від того висновку, до якого вони дійдуть. Варіантів може бути маса. Може бути списана частина, може бути пролонгована частина, і може змінюватися ставка. Це винятково предмет переговорів, на який період буде перенесена виплата тіла і процентів по боргу, і чи будуть платитися відсотки взагалі найближчим часом. Чи вони так само будуть перенесені.

Найбільший наш донор – це США. На другому місці – Європа

Кому й скільки Україна винна зараз, і яка структура боргу?

Найбільший наш донор – це США. На другому місці – Європа. Також серед наших донорів – Японія і Канада.

Чи є в Євросоюзі країни, перед якими у нас немає боргу?

Я не пам’ятаю, щоб в переліку була Іспанія, Португалія. Немає обов’язку в Євросоюзі, що всі мають допомагати Україні.

Якщо говорити про перспективи, скільки і коли доведеться повертати, і яка робота ведеться з кредиторами?

Робота з кредиторами триває. Цього року ми можемо побачити процес реструктуризації. Останні зустрічі МВФ українським урядом свідчать про те, що переговори тривають. На якому вони етапі – поки не відомо.

У нас не настільки страшний державний борг порівняно з іншими країнами

Наші кредитори враховують те, що в країні війна?

Вони приходять до думки, що з Україною треба вести переговори про реструктуризацію. А можливо, і про списання частини боргу. Повертаючись до питання найбільших державних боргів у світі на душу населення, то, окрім США, це ще й Великобританія, Франція, Німеччина, Нідерланди. Україна в цьому списку стоїть далеченько. У нас не настільки страшний державний борг порівняно з іншими країнами.

Ця інформація вимагає пояснення. Чому у прогресивних країн державний борг значно вищий?

Тому що економіка більш стала і більш збалансована. І ній немає перекосів, які були в Україні ще до війни. Наприклад, металургія в усьому світі починає падати і не становить великої частки ВВП, а в Україні металургія – це галузь 40-ка відсотків. І це свідчить про те, що Україна виробляла металопрокат і продавала його, як сирець. Тоді як США, Японія, Сінгапур, Китай прийшли до того, що велику частку ВВП складає високотехнологічне виробництво. Це не сировина. А те, на що накладається великий відсоток людської праці, яка включає дуже багато різних ланок. І включає в себе дуже багато людей. Таким чином, коли ціни на метал падали, Україна дуже сильно потерпала від зниження валютної виручки. Так само зараз у нас основна стаття ВВП – це аграрний сектор. Якщо ціни на зерно впадуть, український бюджет буде потерпати від нестачі імпортної виручки. Тому ті країни, у яких великий державний борг, але більш стала, технологічна  і збалансована економіка, можуть собі це дозволити. Якщо країна розвивається винятково як аграрний сектор, то економіка не може бути збалансованою. Мені більш зрозумілий банківський сектор. Коли якийсь банк є не універсальний, а займається виключно або корпоративним кредитуванням, або кредитуванням населення, в будь-яку кризу піднімається одна чи інша сторона, і банки починають падати. А виграють лише універсальні банки, які розвивають і той, і інший напрямок.

Аргентина тричі списувала свої борги і живе собі далі

Що робити, якщо країна не може виплачувати державний борг? Або відмовляється платити?

Найбільш цікавий випадок був із Грецією і Кіпром, які сказали, що ми не будемо виплачувати борги, а ви робіть, що хочете. Країни Європи вимушені були їх далі підтримувати для того, щоб не спричинити ланцюг колапсів у найбільших економіках, які були так чи інакше пов’язані з економікою Кіпру та Греції. Так ми бачимо, як Аргентина тричі списувала свої борги і живе собі далі. В країні інфляція шалена, але якось населення продовжує жити. Кінця світу немає. Нас зараз у війні дуже активно підтримують країни Європи, і якщо ми не будемо вести з ними переговори і просто скажемо, що ми не будемо платити по своїх боргах, нам ніхто більше нічого давати не буде. Треба сідати за стіл і казати, що у нас складна ситуація. Давайте домовлятися так або так. Це нормальний дипломатичний процес, який зараз має розпочатися. Американські кредитори вже до цього морально готові.

За який період утворився наш борг у 6 трильйонів гривень? І взагалі як він формується?

Він формується поступово. Випускаються облігації зовнішньої і внутрішньої позики на різні періоди. Є облігації, які випускаються на пів року, на рік, на 7 років. Тобто це збільшення відбулося за останній час, за останні пів року. Але борг накопичувався останні 5 років.

Коли в Україні був найменший державний борг?

До періоду 2004 року. До приходу до влади Ющенка. Після Помаранчевої революції інвестори пішли в Україну і почали кредитувати різні сектори економіки.

 

 

 

Останні новини
Основним завданням забудови на місці археологічної пам’ятки буде ідеологія – археологиня про пошкодження Херсонеса Таврійського
Основним завданням забудови на місці археологічної пам’ятки буде ідеологія – археологиня про пошкодження Херсонеса Таврійського
Аспіранти-контрактники складатимуть іспит на підтвердження спроможності до науки ― депутатка про наказ МОН №910
Аспіранти-контрактники складатимуть іспит на підтвердження спроможності до науки ― депутатка про наказ МОН №910
"Рішення мають рекомендаційний характер". Білозір про резолюції ПАРЄ щодо виплат та української мови
"Рішення мають рекомендаційний характер". Білозір про резолюції ПАРЄ щодо виплат та української мови
Богдана Романцова: Жах Орвелла — те, що навіть аксіоматичні речі можна підважувати
Богдана Романцова: Жах Орвелла — те, що навіть аксіоматичні речі можна підважувати
На Радіо Промінь трансляцію матчу Україна – Бельгія прослухало понад 100 тисяч українців з усього світу
На Радіо Промінь трансляцію матчу Україна – Бельгія прослухало понад 100 тисяч українців з усього світу
Новини по темі
Камера фіксації швидкості на автошляхах має право на похибку ±3 км/год — адвокат
Покер на мільйон гривень. Психіатр про підступність віртуальних азартних ігор
Ціни на ягоди в Україні помірні завдяки імпорту — аналітик
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців
"В Україні немає реальної боротьби з плагіатом" — Благодєтєлєва-Вовк