Дмитро Сидоренко: Наша амбітна ціль — зібрати на ATLAS UNITED 2024 пів мільярда гривень для армії

Дмитро Сидоренко: Наша амбітна ціль — зібрати на ATLAS UNITED 2024 пів мільярда гривень для армії

9 років тому на артзаводі "Платформа" відбувся перший музичний фестиваль Atlas Weekend, що поєднує різноманітну музичну програму, розважальні зони, артоб’єкти та культурні заходи. Відтоді подію проводили щороку і вона стала одним з найбільших в Україні та східній Європі музичних фестивалів. З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну захід трансформували — він отримав благодійну складову. Цього року подія отримала назву ATLAS UNITED 2024 і має на меті зібрати кошти на допомогу українським військовим.

Засновник і генеральний директор фестивалю ATLAS UNITED 2024 Дмитро Сидоренко в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь розповів ведучій Ксенії Івась про особливості підготовки до проведення фестивалю в умовах війни та амбітні цілі, які ставить перед собою його команда.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба Atlas Festival

Першочергово наша ідея —  провести щось велике, але максимально безпечне і максимально корисне для армії

Минулого разу ми бачилися у 2023 році, коли ви проводили Atlas фестиваль перемоги, а зараз у вас нова подія — ATLAS UNITED. Розкажи, в чому її ідея, яка мета і як вона реалізовуватиметься?

Першочергово наша ідея — це провести щось велике, але максимально безпечне і максимально корисне для армії. Ще з минулого року ми розглядали варіанти великих безпечних бомбосховищ, до яких могли б долучитися. Фактично ми прив’язалися до найбільшого бомбосховища країни — підземного паркінгу Blockbuster Mall, сертифікованого ДСНС. За допомогою спеціальної програми ми з ДСНС порахували, скільки часу необхідно на те, щоб швидко евакуювати людей і тільки на цю кількість гостей ми вирішили зробити фестиваль. Головне, щоб ця подія була максимально безпечною, а вже потім ми почали думати про мету події. Звісно, проводячи велику подію, ми не можемо, як минулого року, збирати 2,5 мільйона гривень, тому що це було б невиправдано. Ми поставили собі амбітну мету — 100 мільйонів. Особливо ми зрозуміли, що коли до нас долучаються і monobank, і UNITED 24, і інші великі партнери — це реалістично. Ми навіть плануємо за тиждень-два дозбирати ще бізнесів і збільшити мету до 200, 300 і навіть до 500 мільйонів. Взагалі наша амбітна ціль — пів мільярда гривень. Тому тільки так можна проводити щось безпечно і корисно, а всі комерційні інтереси будуть вже після Перемоги.

Я коли побачила вашу мету в 100 мільйонів, подумала собі, що це нереально…

Це не лише за три дні. Ми вже стартували — квитки на подію можна купити через monobank і 15%  від цієї суми одразу підуть на армію. Також у нас будуть збори онлайн, а також фізичні збори під час проведення фестивалю: з фудкортів, барів, мерчу, аукціону й загального прибутку. Тому за рахунок участі великих бізнесів ми маємо зібрати ще більше, але 100  — це мінімум.

Передусім це буде музичний фестиваль, чи відомий вже лайнап і хто із зіркових гостей братиме в ньому участь?

Частину лайнапу вже анонсували, це будуть наші українські виконавці: Бумбокс, Артем Пивоваров, Жадан і собаки, Verka Serduchka — у Данилка буде крута, повністю україномовна програма з купою сюрпризів. Також будуть Курган & Agregat, Volodymyr Dantes, Друга Ріка, Без Обмежень, Христина Соловій, Latexfauna та багато інших крутих українських виконавців. Також скоро ми анонсуємо закордонного артиста, який збирає великі рок-концерти на 5-6 тисяч слухачів, і який готовий фінансово долучитися до нашого збору на потреби військових. Ще буде багато анонсів, тому стежте за нашими соцмережами.

Бронювати працівників зараз майже нереально, тому якщо когось із них мобілізують, ми оперативно шукатимемо їм заміну 

Дмитре, а коли відбудеться подія?

12, 13, 14 липня — це п'ятниця, субота і неділя в Blockbuster Mall, хочу наголосити, що це велика територія навколо ТРЦ: дві сцени в наземному паркінгу, ще нам надали частину закритої території всередині приміщення, де буде облаштовано ще одну велику сцену. Велика сцена буде також і в укритті, а ще облаштуємо дві відкритих безоплатно сцени на території Blockbuster Mall, куди можуть прийти всі охочі. У нас завжди був безоплатний день, але цього разу ми вирішили зробити безоплатною частину фестивалю. 

На скільки зараз в умовах війни та мобілізації реально закрити запит на сцену, звук і світло, чи вистачає фахівців і, чи не станеться так, що в прокатній компанії чоловіків буде масово мобілізовано ще до початку фестивалю? Чи співпрацюєте ви з владою, щоб люди, які беруть участь в організації фестивалю, на період його проведення мали "бронювання"?

Зараз це, як і для будь-якої сфери, велика проблема. Справді, кадровий дефіцит присутній. Бронювати працівників зараз майже нереально, тому якщо когось із них мобілізують, ми оперативно шукатимемо їм заміну. 

А як щодо інклюзивності, чи матимуть доступ до фестивалю люди з інвалідністю?

Ми якраз плануємо зробити експертизу всієї території, щоб зробити її максимально доступною. У нас завжди була віпзона, але цього року ми її не робимо, натомість створимо умовну VIP-зону для людей з інвалідністю. Наші VIP-и  — це люди з інвалідністю, яким ми хочемо віддати шану, дати трохи більше комфорту, ніж вони загалом отримують, пересуваючись Києвом та іншими містами України. Всюди будуть зрозумілі пандуси та заїзди. Також ми передбачили для людей з інвалідністю, які хочуть відвідати фестиваль, 6 тисяч безплатних квитків.

Дмитре, розкажи детальніше про заходи безпеки на фестивалі.

Ми змоделювали різні варіації трафіку, в тому числі і з людьми з інвалідністю, тому у нас буде найшвидша з усіх можливих евакуація

У нас є певний скрипт наших дій у разі оголошення повітряної тривоги: ми одразу вимикаємо всі сцени, сповіщаємо про евакуацію. За кілька днів до початку фестивалю ми всім розішлемо схеми евакуації, а поруч із кожним входом будуть охоронці, які керуватимуть трафіком людей, щоб він не був хаотичним. Ми змоделювали різні варіації трафіку, в тому числі і з людьми з інвалідністю, тому у нас буде найшвидша з усіх можливих евакуація. На евакуацію ми закладаємо менше 10 хвилин. Також на фестивалі буде залучено декілька видів охорони, серед яких Національна поліція та інші спецслужби. Ще ми готуємо лист до КОВА з проханням у дні проведення фестивалю продовжити роботу громадського транспорту, а також домовлятимемося з одним із наших партнерів, службою таксі, щоб навколо локації зібрали якомога більше машин і зробили так, аби водії їхньої служби не зловживали запитом на поїздки з фестивалю і не підвищували тарифи.

 

Редакторка текстової версії — Олена Кірста

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з артистами дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.