Суспільне готує фільм про 100 років Українського Радіо через історії відомих українців

Суспільне готує фільм про 100 років Українського Радіо через історії відомих українців

Суспільне Мовлення проводить зйомки телепроєкту до 100-річчя Українського Радіо, презентація якого запланована на осінь цього року. За словами команди департаменту внутрішнього виробництва Суспільного, перед ними непроста задача — розповісти сторічну історію першої української радіостанції за годину ефірного часу і не залишити поза увагою найважливіше та найцікавіше за всі сто років.

Читайте такожДмитро Хоркін: Українське Радіо не припиняло свого мовлення ні на мить

Наразі тривають зйомки інтерв’ю з людьми, які в різні роки створювали Українське Радіо. Уже зафільмовано багато цікавих історій та роздумів про те, як в умовах радянської пропаганди утверджувалася українська ідея цієї унікальної радіостанції. А також завдяки чому, в умовах конкуренції з появою комерційних FM-станцій, вдалося не тільки зберегти довіру слухачів, але і розширити мовлення, забезпечивши роботу також Радіо Промінь та Радіо Культура.

"Маємо за мету візуалізувати у стрічці головний слоган Українського Радіо — "Вся Україна на одній хвилі", тому зйомки фільму заплановані у різних регіонах країни. Нам разом з авторами важливо не тільки згадати тих, хто стояв біля джерел радіо, а й впродовж сторіччя розвивав Українське Радіо у дусі збереження та утвердження національної свідомості українців. Унікальні історії слухачів з Чернівеччини, Рівненщини, Вінниччини — це історії, які дивують, надихають, та підтверджують затребуваність Українського Радіо у наш час", — розповів режисер фільму Олександр Опанасюк

Історію Українського Радіо у фільмі розкажуть працівники радіостанції різних поколінь та відомі українці, у житті яких радіо відіграло значну роль. Глядачі побачать те, чого радіослухачі зазвичай не бачать, та спробують розгадати секрет довголіття Українського Радіо.

"Для мене надзвичайно почесно бути у команді фільму до 100-річчя Українського Радіо, — ділиться Анна Заклецька, ведуча Радіо Промінь, яка стала ведучою проєкту. — Попри те, що це продукт "радянського часу", його "побічним ефектом" стало відкриття стількох імен, скільки доль було ним змінено і створено! Моє життя з моїх трьох років (з 1987 року) тісно повʼязане з Будинком звукозапису, де ми записували пісні одразу з оркестром. Велетенські бобіни і завжди у доброму гуморі дорослі професіонали, які навчили мене працювати в студії: розуміти, як пишуться дублі, чисто інтонувати, коли себе чуєш "через вуха і мікрофон", розуміти принципи запису і зведення звуку. 

Але те, що Будинок звукозапису з його оркестром і хором — це частина великого механізму Українського Радіо, я дізналась лише у 2000-х! І дуууууже хочеться розповідати всім українцям, який же це потужний і величний механізм! Механізм з душею! Бо так, як читала і створювала на ньому радіовистави Наталя Сумська, наприклад, це шедевр, який торкається найглибших струн і пробуджує щось таке глибоке і людське… і я маю честь бути однією з тих, хто розкаже світу про це!"

Нещодавно Суспільне представило тизер до фільму на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

"Для мене Українське Радіо — це передусім велика історія українського народу. Я пам'ятаю, як у дитинстві на кухні у нас висів старенький радіоприймач і як моя покійна бабуся завжди готувала під голоси з нього нам з сестрою сніданки. Його мелодії та програми назавжди засіли у моїх спогадах, — розповідає продюсер фільму Володимир Ладижець. — На початку повномасштабного вторгнення ці голоси увесь час не стихали й допомогли пережити найважчу дорогу під час переїзду до резервного центру Суспільного. Коли виникла ідея фільму про Українське Радіо, ми з командою жодної хвилини не сумнівалися чи братись за його реалізацію. Наша поява на Docudays, хоч і без окремого майданчика, а тільки як тизер на екранах заходу, — це можливість розповісти про проєкт та зацікавити потенційних партнерів у подальшій популяризації проєкту. Це було для нас важливою частиною роботи, тому ми вдячні всім, хто повірив у цю ідею та її історію".

Заходи на відзначення 100-річчя Українського Радіо координує менеджерка Світлана Чернецька. Вона розповіла, що для підготовки програм та івентів команда працює з архівними матеріалами, в яких часом можна натрапити на справжні знахідки.

"У процесі підготовки відкриваються неймовірні історії, які демонструють, що часи змінюються, а радіо незмінно виконує свою місію. Радіо було основним джерелом інформації для українців у Другу світову і в час російсько-української війни. Радіо завжди протистояло спробам цензури, навіть коли вони були неприхованими і загрожували життю працівників. Його слухачі отримували від радіо інформацію про найважливіше. До прикладу, на дискусії про 100-річчя Українського Радіо слухачка прийшла подякувати за те, що вже понад 50 років вмикає улюблену хвилю і поділяє свій день з ведучими Українського Радіо. І особлива цінність, за її словами, у тому, що голоси Олени Гусейнової, Ірини Славінської, Дмитра Хоркіна, Романа Коляди були з нею в найстрашніші ночі повномасштабного вторгнення. Тож ми озираємося назад, на 100 років історії Українського Радіо, і хочемо у документальному фільмі розповісти, як у кожен з цих ста років радіо було зі своїми слухачами, на боці своїх слухачів, заради своїх слухачів. Так буде і в новому столітті Українського Радіо", — розповіла Світлана Чернецька.

Читайте такожГоворить Українське Радіо! — 100 років історії в розповіді Анатолія Табаченка