Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції

Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції

Історія музичного фестивалю Faine Misto розпочалася в Тернополі у 2013 році з вечірки друзів. Згодом він трансформувався в музично-розважальну подію з власною конституцією, релігією та моральними принципами. За роки існування учасниками фестивалю ставали популярні іноземні виконавці, а також зірки та початківці української сцени. Початок повномасштабного вторгнення вніс у його проведення свої корективи — 2022 фестиваль відбувався онлайн, а з 2023 перемістився у Львів і має благодійну складову. Цього року 2-4 серпня подія знову відбудеться у місті лева на території !FESTrepublic. ЇЇ мета — збір коштів на забезпечення потреб бійців бригади  "Азов" Національної гвардії України.

В ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь співзасновник фестивалю Faine Misto Володимир Пасяка розповів ведучій Ксенії Івась про особливості організації події в умовах війни та благодійну мету фестивалю.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба фестивалю Faine Misto

Нам не довелося нікого обманювати, тому що зараз у нас дійсно гуманітарні потреби для військових

Цьогоріч фестиваль Faine Misto відбудеться так само як і торік, у Львові. Яка програма чекає на відвідувачів події?

Усе найкраще з минулого року ми переносимо у рік наступний і, звісно, фестиваль Faine Misto відомий тим, що постійно щось додає, якісь цікавинки шукає або реінкарнує те, що в нас було до повномасштабного вторгнення. Цього року зросте кількість сцен — їх буде трохи більше. Зокрема повернеться Храм фестивалю — Реггі Сцена. Але цікавинка в тому, що фестиваль розширюється і у своїй географії. Тобто ця локація, на якій буде розміщена Реггі Сцена, знаходиться у 20 хвилинах пішки від головної території !FESTrepublic, а також на тій же відстані на ще одній локації відбудеться дитячий фестиваль для осіб до 18 років. Окрім того, ми доповнюватимемо фестиваль новими локаціями, зокрема, психологічним центром. Також свою локацію презентує "Молодіжна столиця", а ще діятимуть хендмейд-локації тощо.

Ви вже оголосили остаточний лайнап. За яким принципом обирали артистів?

Загалом у формуванні лайнапу ми нічого не змінювали, нагадаю, що його формують самі відвідувачі фестивалю. Тобто після завершення фестивалю ми пропонуємо нашим відвідувачам вішліст, з якого вони можуть обрати 5 артистів, яких вони найбільше хотіли б побачити на фестивалі наступного року. Наразі йдеться про вітчизняних артистів, а на виході ми отримуємо приблизно тисячу Файних Людей, які голосують. Далі ми за принципом Євробачення підсумовуємо бали: перше місце — 5 балів, останнє місце — це 1 бал. Ми підраховуємо їх і отримуємо такий собі "Фестиваль мрії" для Файних Людей. Цей рік не став винятком і лайнап-2024 — це репрезентація музичних смаків відвідувачів фестивалю. Звісно, є моменти, що деякі артисти не можуть приїхати, але кожен наступний виконавець, який за результатами голосування стоїть за тим артистом, що не зможе взяти участь у фестивалі, додається в лайнап.

Серед запрошених музикантів будуть лише українські артисти?

Ми вирішили запросити гурт Rome з Люксембурга, який, так само як і минулого року, дуже активно своїми благодійними внесками та донатами підтримує Україну. Також у нас був запрошений ще один артист із Франції, гурт Celeste, але, на жаль, з особистих причин гітарист колективу не зможе приїхати на фестиваль, відповідно виступ гурту довелося скасувати. Вони самі нам написали з пропозицією виступати на фестивалі, тож скасували виступ не через війну і страх їхати в Україну. Сподіваємося, їм вдасться приїхати на Faine Misto наступного року.

Чи виникали проблеми з комунікацією з іноземними артистами через те, що гроші збиратимуться на мілітарні потреби? Здебільшого іноземці готові вкладати кошти в гуманітарні проєкти, а не у військові.

Зараз ми займаємося забезпеченням потреб логістичної  та хорунжої служб бригади НГУ "Азов". Тому загалом нам не довелося нікого обманювати, тому що зараз у нас дійсно гуманітарні потреби для військових.

Людям цікаво дізнаватися щось нове, наприклад, підтягнути знання з медицини, а не просто пострибати на батуті.

Володимире, розкажи про те, як плануєте забезпечувати відвідувачам заходи безпеки?

Ми маємо досвід минулого року і тоді, мабуть, забезпечити заходи безпеки було складніше. У 2023 році під час виступу гурту Жадан і собаки пролунала повітряна тривога і це стало такою собі репетицією з підвищеною відповідальністю щодо організації заходів безпеки. Зауважу, що під час повітряної тривоги фестиваль припиняє свою роботу: не можна буде нічого придбати, чи відвідати розважальну локацію. Всі зупиняються і мають або пройти в укриття на території !FESTrepublic, або залишити фестиваль і пройти в укриття за межами території. У пішій доступності всі відвідувачі фестивалю впродовж максимум 10 хвилин зможуть знайти укриття. Минулий рік показав, що проводити захід у таких умовах реально, тож цього року діятимемо за тією ж схемою. Фестиваль поділений на зони, кожна з яких веде до укриттів. Під час проведення заходу працюватимуть волонтери, які координуватимуть гостей фестивалю, також на локаціях будуть мапи, які інформуватимуть відвідувачів про шляхи евакуації. Під час проведення події за безпеку відвідувачів відповідатиме одна з охоронних фірм, із якою ми співпрацюємо впродовж 5 років. 

Фото: Пресслужба фестивалю Faine Misto

Цього року збільшилась не лише кількість сцен, а й фінансова мета фестивалю. Минулого року ви збирали 4 мільйони гривень, на які саме потреби їх спрямували?

Здебільшого це логістичні потреби й витрати хорунжої служби бригади НГУ. Найбільша потреба зараз — ремонт і закупівля автомобілів. До минулого літа більшість коштів витрачалася на закупівлю авто, зараз —  на їхнє обслуговування. Також гроші витрачаються на різну необхідну техніку: планшети, ноутбуки. Закупівлею форми та амуніції ми наразі не займаємося, тепер ці потреби забезпечують інші громадські організації та благодійні фонди.

Цього року ваша мета — 5 мільйонів гривень. Як ви визначається з тим, яким має бути обсяг зборів?

Минулого року ми зібрали майже 4 мільйони, цього року, враховуючи певні тогорічні помилки, ми бачимо, що можемо збільшити цю суму до 5 мільйонів гривень. Потреб у військових менше не стає, вони лише зростають, тому якщо це буде навіть 5 мільйонів 1 гривня —  ми будемо втішені. 

Торік ти розповідав, що традиції фестивалю зберігаються. Будуть і паспорти Файних Людей, і пастор, хоч він і служить в ЗСУ. За твоїми спостереженнями, як фестиваль Faine Misto змінила війна і що залишилося незмінним?

Фестиваль адаптовується до умов проведення під час війни: щось повертає, щось додає. Зараз він має соціальну й освітню складову, бо людям цікаво дізнаватися щось нове, наприклад, підтягнути знання з медицини, а не просто пострибати на батуті. Також відчувається момент, що Файні Люди бажають витягнути з фестивалю всі емоції, які він може дати. Вони цінують момент, в якому перебувають і мають непереборне бажання забрати з нього все можливе. 

 

Редакторка текстової версії — Олена Кірста

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з артистами дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.