"Причина — у зміні якості продуктів". Експертка про захворювання ХХІ століття алергію

"Причина — у зміні якості продуктів". Експертка про захворювання ХХІ століття алергію

8 липня за рішенням Всесвітньої організації з алергії та Всесвітньої організації з імунопатології визначений як Всесвітній день боротьби з алергією. Як вчасно діагностувати алергію? Як визначити, на що у людини саме алергія? Наскільки побільшало алергетиків після коронавірусу та розв'язаної Росією війни? Чи може стрес спровокувати таку алергію? Про це розповіла в ефірі Українського  Радіо лікар-алерголог, професор кафедри педіатрії №2 Національного медичного університету ім. О. Богомольця Марія Прохорова.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото із сайту Pixabay

Захворювання ХХІ століття

ВООЗ визнає алергію захворюванням ХХІ століття. Чим це пояснюється? Збільшенням кількості алергенів?

Це пояснюється тим, що змінилося наше середовище. Це пов’язано насамперед з погіршенням екологічної ситуації. Також причина – у зміні якості харчових продуктів. Ми маємо щоденний контакт з косметичними засобами, які широко використовуються, але не завжди вони високої якості. І звісно ж, ми дуже широко почали використовувати побутову хімію, яка теж має на нас вплив.

І навіть косметика високої якості не гарантує захист від алергії.

Саме так. В її складі дуже багато різних речовин, і кожен організм може реагувати індивідуально на той чи інший інгредієнт косметичних кремів, емульсій, тоників. Те ж стосується і продуктів. Якщо раніше, наприклад, в 70-80-ті роки не було стільки добавок в продуктах харчування, то зараз цих добавок, підсилювачів смаку, барвників дуже багато. Вони входять навіть в м’ясні вироби, а також в солодощі. А їх надзвичайно люблять саме діти. Фрукти на зимовий період, щоб вони краще зберігалися,обробляються також хімічними засобами.

Навіть пакетовані соки, які нібито в картоні, безпечні, але внутрішня оболонка вкрай шкідлива.

Так. І це теж впливає. Ми колись своїм дітям самі терли соки з яблук, які щойно зірвали з дерева. Не було в магазинах пакетованих соків тощо.

Ми дуже широко використовуємо хімічні засоби

А правда, що наявність черв’ячків у фруктах свідчить про їхню натуральність?

Так. Це свідчить про те, що вони не обробляються. Тому видаліть черв’ячка натуральним методом і їжте фрукти. Але зараз ми дуже широко використовуємо хімічні засоби. Насамперед, для того, щоб був гарний вигляд. Але водночас він впливає на організм і дітей, і дорослих.

Чи завжди алергія – це загострена імунна відповідь? Чи у алергії різні "спускові гачки"?

Алергія розвивається двома напрямками. Є алергія так звана імуноглобулін опосередкована, яка свідчить про вплив на імунну систему. Але є також і не імунні реакції. Не імуноглобулін-опосередковані. В даному випадку може впливати і стресова ситуація, і супутні захворювання: ендокринні, шлунково-кишкового тракту, неврологічні, які дають саме неімунну відповідь.

Стрес

Це разова відповідь організму, наприклад, на стрес? Чи надалі буде постійно така реакція?

Так, якщо у нас стресова ситуація постійна. Це непростий механізм. На фоні стресу у людини можуть бути прояви алергічної реакції. Це можуть бути прояви алергічного риніту, закладеність носу, безпричинні виділення з носу.

Чи є проявом алергії реакції на продукти, що містять глютен і лактозу?

Це окрема тема і дуже великий аспект. Дійсно, може бути алергічна реакція на глютен. Пшениця входить в перелік тих продуктів, на які частіше може виникати алергія. І звичайно, це молочні продукти, де є лактоза. У нас є так звана генетична спадковість по лактозі. Зараз це вже є можливість діагностувати. І звичайно, коли ми це виявляємо, ми рекомендуємо молочні безлактозні продукти. Вже є й методи діагностики реакції на глютен, тому ми теж в цьому випадку рекомендуємо безглютенові продукти харчування.

Велике окреме питання – тварини. Чому алергія на тварин може виникати не одразу?

Все залежить від того, як спрацює імунна система в кожному випадку. Також все залежить від контакту, від того, наскільки часто він відбувається. В шерсті є білок, і в основному алергія виникає саме на білок, який є в кошачій шерсті. Важливу роль відіграють і супутні захворювання: кишково-шлункового тракту, жовчного міхура, підшлункової залози, сам стан кішківника тощо.

Доводиться чути часто і про алергію на свинину.

Це перехресна алергія, тому що теж є подібність по структурі білка. Тому треба просто виключити свинину з продуктів харчування. І виключити контакт з кішкою.

Кількість має значення

Кілька десятиліть тому алергія була переважно на цитрусові. Зараз перелік алергенів може складати кілька сторінок.

Продукти в зимовий період і навесні обробляються для зберігання хімічними препаратами. А друге – це продукти, які виробляють гістамін. І мандарини саме виробляють цей гістамін, у вживанні якого також важливу роль відіграє кількість. Тому що, коли ви з’їдаєте одну мандаринку, або дві, у вас може й не бути алергічної реакції. Якщо ви з’їдаєте 5-6, йде накопичення гістаміну. Відповідно, виникне алергічна реакція. Тобто, кількість важлива.

Чи допомагають антигістамінні препарати?

Вони допомагають, коли є загострення процесу. На даний момент є вже три покоління антигістамінних препаратів. Звісно, ми нині надаємо перевагу препаратам 2-го і 3-го покоління. Вони приймаються дуже зручно – один раз на добу. Вони не мають побічних ефектів, на відміну від препаратів 1-го покоління. І вони досить ефективні. Але вони не вирішують проблему остаточно і не прибирають прояви алергічної реакції. Тому зараз на сучасному етапі у нас є алергенспецифічна імунотерапія, яку ми використовуємо вже багато років. Починали ми працювати з нашими вінницькими алергенами. Зараз вже понад 5 років в Україні зареєстровані іспанські препарати досить зручної форми для діток у вигляді орального спрею. Також вони є у формі підшкірних ін’єкцій. Також серед зареєстрованих препаратів є італійські таблетовані препарати, і вони також широко використовуються в Україні. Отже, схеми лікування існують.