Промінь рекомендує: Битий Жак та інші з треком "Земляні птахи"

Промінь рекомендує: Битий Жак та інші з треком "Земляні птахи"

Фразеологізм "Битий Жак" описує людину, яка пройшла через різні ситуації і має певний життєвий досвід. Є синонімом до "стріляного горобця" чи "тертого калача". Достеменно невідомо, що мали на увазі двадцяти-з-чимось-річні житомирчани, коли наприкінці 90-х минулого сторіччя вирішили назвати так свій студентський гурт. Зараз – чверть віка потому – вон вже напевне знають, що це означає.

"Битий Жак" визрів у нетрях фізико-математичного факультету Житомирського Державного Університету ім.І. Франка. Назву для гурту запропонував перший вокаліст колективу Ігор Татарчук. Через деякий час він перебрався до Києва і на його місце прийшов автор і виконавець авторської пісні В’ячеслав Міщенко, який у свою чергу періодично поступався місцем Віктору Невмержицькому. Загалом, склад гурту загалом був досить нестабільним. За весь період існування його учасниками були Володимир Лаговський, Віктор Міньковець, Ігор Татарчук, В’ячеслав Міщенко, Віктор Невмержицький, Сергій Ніколаєв, Сергій Скворцов, Олександр Городинчук, Руслан Філімончук. Хлопці надихались західною рок-музикою, писали пісні англійською. Критики визначали їхні стиль як "інтелектуальний рок".

Гурт ставав лауреатом і переможцем різноманітних музичних конкурсів: посів 2-ге місце на "Срібній підкові" у Львові, отримав 2-гу премію "Червоної рути" в 2001 році і 2-гу премію фестивалю "Обереги" в Луцьку в 1999 році тощо. 

За роки своєї діяльності музиканти створили десятки пісень, проте не випустили жодного альбому. Лише коли у травні 2022-го року пішов у засвіти В‘ячеслав Міщенко, в його колег з‘явилася ідея випустити альбом і продовжити життя пісень "Битого Жака". Альбом "Час вперед" був виданий вже під вивіскою "Битий Жак та інші". В нього увійшли композиції різних років і різних авторів.

Через півроку з’явився другий альбом "Крик". Наразі гурт працює над третім альбомом, паралельно виступаючи на благодійних концертах.

В "Промінь рекомендує" ми презентуємо пісню "Земляні птахи". Її написав В’ячеслав Міщенко, який загинув на початку повномасштабного вторгнення, захищаючи Україну. Це присвята йому. В кліпі на пісню також використані архівні кадри за його участю.

В інтерв’ю Анні Заклецькій та Денису Денисенку гітарист і вокаліст "Битого Жаку" Віктор Невмержицький розказав про те, чому музиканти так довго не випускали альбомів, куди поділись їхні старі записи – і що стало причиною для відновлення діяльності гурту.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото надане гуртом

Музика нашого гурту дійсно була оригінальною і не схожою ні на що, що тоді гралося. Але все, що ми робили – було з любов’ю. І це нам дуже подобалось.

Вікторе, привіт! Мабуть, з нового складу гурту лише ти застав старі часи і можеш розказати нам його історію? Давай одразу до справи. Чи правду говорять, що як назвеш гурт – так він і попливе? Ти задумувався над цим?

Доброго дня всім, хто нас слухає! Зараз доводиться задумуватись, бо стільки у житті  різних складнощів, що нібито й не до музики. Але ми вирішили продовжити життя пісень "Битого Жаку" і записати їх. Про минулі часи не скажу, бо не я придумував назву. Але зараз цей фразеологізм – Битий Жак – підходить для гурту якнайкраще. 

Фізматівці – це ті люди, які вміють мислити формулами і можуть навіть прорахувати хітовість якогось треку. Для вас гурт був просто віддушиною, чи все ж таки робились ставки на те, що гурт має бути популярним?

Коли ми свого часу зібралися, ми всі слухали різну музику. Я якусь трохи припопсовану, Віктор Міньковець – російський рок, Вова Лаговський слухав західний рок типу Deep Purple. Ми об’єднались і почали щось створювати. І в фіналі вишов дуже цікавий саунд. Тобто, музика нашого гурту дійсно була оригінальна і не була схожа ні на що, що тоді гралося. Але все, що ми робили – було з любов’ю. І це нам дуже подобалось.

А яку музику ти називаєш "припопсованою"?

(сміється) Якщо чесно, я слухав усю музику, яку можна було знайти. Різних напрямків. Наприклад, тоді – в 90-х – був дуже популярний Dr Alban. Коли вийшла "It’s My Life", це був переворот в розумінні музики, всі ці овербаси і таке інше. Це було щось нове. І це мені було завжди цікаво. Хоча я слухав усе – тих же Extreme, які тоді були дуже популярні. Я їх і до цього часу іноді слухаю.

"More Than Words" вони співають. Відомий гітарний хіт, який дуже нетиповий для їхньої творчості, насправді.

Абсолютно нетиповий – але, мабуть, найбільш популярний в їхній кар’єрі. Так виходить часом (сміється).

Незважаючи на тривалий час існування, "Битому Жаку"до певного часу не довелось створити жодного альбому. Чому?

Десь в 2010-х роках у нас було 25-30 пісень, з яких можна було створити альбом. Принаймні, 10 англомовних пісень були готові. На мою думку – і на думку Вови Лаговського (ми з ним до цього часу спілкуємось), це був матеріал, який заслуговує на особливу увагу. Зараз ми поки що не чіпали цей матеріал, але тоді хотіли зробити альбом. 

Ми пішли на студію, яка існувала до війни, записали доріжки всіх інструментів, і Славік (Міщенко) записав чорновий вокал. Коли почалась війна і Славік загинув – 16 травня 2022 року, – мені одразу запала ідея відновити ці записи. Я звернувся на студію, але, на превеликий жаль, всі доріжки було втрачено і нічого не можна було відновити. Тоді я звернувся до хлопців – до Вови Лаговського, до Віті Міньковця – щоб спробувати щось зробити. Але, чесно кажучи, в них немає абсолютно ніякої можливості зараз цим займатися. Тобто, я взяв усе в свої руки і наскоро почав робити Славікові пісні. Потім в мене з’явилися свої пісні, і зі всього цього з’явився перший альбом "Час вперед". Назву йому дала пісня Ігоря Татарчука. 

З 1998 року – моменту виникнення гурту – були тривалі паузи в діяльності "Битого Жаку"?

Так щоб особливо, то не було. Наприклад, коли Ігор (Татарчук) пішов – Славік прийшов (він, до речі, був з біологічного факультету педагогічного університету). Після цього я на деякий час пішов – їздив до Ірландії на три роки працювати. Коли я приїхав – Славік поїхав до Австрії на півтора роки. Я тоді співав його та Ігоря пісні. 

А чим ти займався в Ірландії?

Заробляв гроші (сміється). Я до цього працював педагогом. І ми всі тоді шукали, де можна заробити, щоб можна було щось інше потім в житті робити. Музикою займатись в тому числі. 

Що ми маємо знати про пісню "Земляні птахи", яку сьогодні слухатимемо в "Промінь рекомендує"?

Вона була створена Вовою Лаговським і Славою Міщенко. Вони разом її писали. Тому що як правило, Вова тоді був носієм якогось музичного контексту, а Славік писав тексти в більшості випадків. А вже коли ми її записували, то велику участь в цьому брав Ігор Дадукевич – наш клавішник і гітарист. Старалися передати її максимально в тому контексті,  якому вона була придумана – і як Славік би хотів, щоб вона звучала. 

Наостанок, з чим би ти звернувся зараз до слухачів Радіо Промінь?

Давайте не будемо опускати руки, не будемо здаватися, і назло всім, хто хоче нас переламати – боротися. Скорішої перемоги і наснаги в усіх справах! 

Слухати трек "Земляні птахи" гурту Битий Жак та інші, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.