Це дуже хороший варіант серед сезонних ягід — експерти про сезон кавунів

Це дуже хороший варіант серед сезонних ягід — експерти про сезон кавунів

В Україні починається "високий сезон" кавунів, однак у цілому внутрішній ринок споживання фруктів і ягід падає, констатує президент "Української плодоовочевої асоціації" Тарас Баштанник. В ефірі Українського Радіо він підтвердив, що вітчизняні фермери досить швидко переорієнтувалися після тимчасової окупації частини Херсонської та Запорізької області. І зараз вирощуванням тих же кавунів займаються практично по всій країні. Стосовно вартості, то "наразі ринкова оптова чи дрібнооптова ціна на рівні 10-14 гривень по кавуну і 20-24 гривень по дині", – повідомив Баштанник. Хоча, якщо говорити "очима фермера", то ціни не справджують його очікувань, каже експерт.  Водночас президент Асоціації дієтологів України Олег Швець зауважує, що "кавуни – дуже хороший варіант серед сезонних ягід". У ньому мало калорій, багато рідини, є вітаміни групи "А" та "Б". 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Суспільне Херсон

Кавуни – дуже хороший варіант серед сезонних ягід

В Україні сезон кавунів. Чим корисна ця ягода для людини, які там є вітаміни і навіщо вони нам потрібні?

Олег Швець: Кавуни – дуже хороший варіант серед сезонних ягід, тому що вони містять мало калорій. Якщо взяти на 100 грамів, то це приблизно 45 кілокалорій. Це для людей, які слідкують за вагою, намагаються її контролювати. Крім того, там дуже багато рідини – 92%. Була спека, вона ще буде, ми потребуємо відновлення власних потреб у рідині, і це чудовий варіант. У кавуні мало фруктози, незважаючи на те, що це ягода. Люди, які мають всякі проблеми з травним каналом, добре толерують з кавунами. Вітамін "А" – це важливий вітамін для зору і там більше 10% добової потреби. Низка вітамінів групи "Б", не в таких великих кількостях, але теж у загальну скарбничку це дуже добре лягає. Але головне в кавунах навіть не вітаміни, мінерали і рідина, а поліфеноли. Це біоактивні речовини, які в дуже невеликих кількостях ми споживаємо, але вони мають надзвичайно важливий вплив – захищають нас від раку, від серцево-судинних захворювань і мають багато інших корисних властивостей. Такий поліфенол, як каротиноїд, лікопін у кавуні міститься в найбільшій кількості з усіх продуктів, які споживає людина. Є також цитрулін – це амінокислота. Її теж мало, але вона корисна для серцево-судинної системи.

Сечогінна реакція після споживання кавуна – це добре чи погано? І чи є якісь застереження, якщо у когось проблеми із нирками?

Олег Швець: Сечогінна реакція це добре. І я б не сказав, що це суттєво вплине на проблеми з нирками. Якщо це важкі проблеми, людина хвора, то вона просто не зможе з'їсти багато кавуна. А сказати, що є якісь протипоказання чи міра, якої треба дотримуватись, то ні. Принаймні, універсального такого нічого немає. Кожна людина повинна на власному досвіді цю міру знати.

А можна переїсти кавуна?

Олег Швець: Звісно, можна переїсти будь-чого. Гіпотетично, це можливо. Практично такого майже не буває. Просто дискомфорт, людина може захотіти трохи прилягти, але не більше.

Наш радіослухач Анатолій запитує, чи можна ковтати кісточки? 

Олег Швець:  Можна. Жодних проблем. Там немає ніяких ціанідів, як в інших ягодах. І кісточки, під час транзиту кишечником, можуть абсорбувати певні небажані речовини, бактерії і бути додатковим очищуючим засобом. Тому кісточки від кавуна – це непогано.

Формула здоров'я – здорове харчування, плюс фізична активність, мінус шкідливі звички

Досить часто можна почути про детоксикацію, виведення шлаків і так далі. Що ви скажете?

Олег Швець: Лікарі дотримуються позиції доказової медицини. Ми на власну позицію не повинні покладатися. Детокс, чистки, всякі шлаки – це псевдонауково. Це просто маніпуляція псевдоекспертів довірою людей. Немає жодних наукових доказів того, що це можна реалізувати в житті. Людині просто потрібно слідувати формулі здоров'я – здорове харчування, плюс фізична активність, мінус шкідливі звички. Тоді не буде потреби в жодних детоксах та іншій маячні.

Але ж ми споживаємо різні продукти і розуміємо, що є якісь небезпечні речовини. Чого ви, як дієтолог, радите уникати зараз? 

Олег Швець: Тут є дві реальності – справжня і уявна. Якщо повернутися до кавунів, то уявна реальність – це пестициди і нітрати. Про це кажуть десятиліттями, але це не відповідає дійсності. Так, бувають поодинокі випадки, коли якісь не ті добрива внесли чи в надмірні кількості. А очевидна реальність – це те, що оброблені продукти, які можна купити в магазині, від цукерок до снеків, в яких тільки сліди від природного продукту, натомість є жири, трансжири, цукор, сіль, харчові добавки, оце погано. Це дійсно призводить до негативних наслідків для здоров'я. 

Ярослав написав: "Чи можна вживати кавун при підвищеному цукрі?"

Олег Швець: Якщо є підвищений цукор, то треба звернутися до сімейного лікаря і за його направленням до ендокринолога. Разом з тим, якщо брати діабетиків, наприклад, то весь час в радянській медицині вважалося, що діабетики – це дієта №9 і багато чого не можна. Тому дотепер продаються продукти з фруктозою. У всьому світі діабетики їдять ту саму їжу, що й люди без діабету. Це теж здорове, збалансоване харчування, включаючи кавуни.

Чи варто купувати розрізаний кавун і протягом якого часу після розрізу його можна споживати?

Олег Швець: Має бути написано на етикетці, який термін його реалізації. Раджу звертати на це увагу. Але це дуже важливе питання. Якщо б мене 3-4 роки тому запитали про це, то я б сказав, що не варто. Тому що ми не знаємо, яка була інша половина. Сьогодні, зважаючи на вартість кавунів і на те, що, наприклад, якщо людина живе одна, літнього віку, то вона просто не може собі дозволити і не зможе з'їсти великий кавун. І якби немає виходу. Якщо ви бачите, що він виглядає нормально, то, ймовірно, так, можна купувати.

Кишкова інфекція більш ймовірна, ніж отруєння кавунами

Чи можна отруїтися кавуном? 

Олег Швець: Якщо є підтвердження, що взяли кавун, дослідили, там була якась бактерія чи пестициди і у людини є симптоми отруєння такими речовинами чи бактеріальна інфекція, то гіпотетично можливо. Але скоріше за все це щось інше. Наприклад, кишкова інфекція або токсикоінфекція, яка влітку в рази стає частішою. Це внаслідок того, що патогенні бактерії скрізь, вони на руках, на столі, на посуді. А з нестабільним енергопостачанням зберігання продуктів стає проблемним. Це теж призводить до ризику розмноження бактерій у певних харчових продуктах. Ці причини є більш імовірними, ніж отруєння кавунами.

Радіослухач написав, що треба обов'язково мити кавуни із милом. Це обачність чи це вже якесь маніакальне ставлення до гігієни? 

Олег Швець:  Це трохи надмірна історія. Кавун достатньо просто помити водою. Зараз, коли люди дійсно одержимі певними речами, зокрема, якщо це стає такими крайнощами, то це нездорово. 

Олег Швець. Фото: facebook/Асоціація дієтологів України 

Починається "високий сезон" кавунів

Яка зараз середня ціна на кавуни, дині в Україні, і яка ситуація з ринком?

Тарас Баштанник:  Зараз, можна сказати, починається так званий "високий сезон" – коли співпадає пониження ціни із ростом споживання. З одного боку, український ринок споживання фруктів і ягід, відверто кажучи, падає, тому що купівельна спроможність точно не росте, населення точно не збільшується. Тобто всі ці передумови не позитивні. Що стосується ринку? Наразі ринкова оптова чи дрібнооптова ціна на рівні 10-14 гривень по кавуну і 20-24 гривень по дині. Це традиційне співвідношення, диня завжди приблизно вдвічі дорожча за кавун. Це пов'язано з собівартістю. Щодо цін у фермера на полі. Якщо говорити "очима фермера", то вони не справджують його очікувань. Це було очевидно і тут нічого нового, тому що кавун останні роки дуже активно висаджується по всій території України – від Херсона до Чернігова і Волині. Тому ми бачимо не те, щоб перевиробництво, але дуже суттєве масове виробництво. Таке враження, що воно вже точно не поступається тим обсягам, які були до тимчасової втрати, наприклад, частини Херсонщини. 

Які саме регіони зараз займаються кавунами і наскільки ми зуміли переналаштувати ринок, виробництво і зберігання після окупації частини Херсонської і Запорізької областей?

Тарас Баштанник:  Замістили прекрасно. Взагалі швидко, як завжди спонтанно для українського виробника. А регіони всі. Немає, мабуть, регіону, де б кавун промислово не висадили, бодай декілька плантацій. А щодо зберігання, то його переважно не зберігають. В цьому немає особливого сенсу.

Сховища – це "Ахіллесова п'ята" для України

Наскільки я знаю, у нас завжди були проблеми зі складами для зберігання плодоовочевої продукції. Щось змінилося останнім часом? 

Тарас Баштанник: Ця проблема нікуди не поділася. Я б сказав, що вона навіть погіршилася, враховуючи втрату частини території і питань із інфраструктурою та електроенергією. Так, Україна завжди є добрим споживачем овочів внутрішнього виробництва в сезон їх збору, а коли приходить зима чи тим більше весна виявляється, що нічого свого у нас майже немає. Все, або з'їли, або переробили, або навіть викинули, бо не вистачає сховищ. Для України – це "Ахіллесова п'ята”.

"У ранньому кавуні багато пестицидів" – це міф

Радіослухачі пишуть, що у них почали раніше дозрівати кавуни. І запитують, чи можуть бути це якісь прискорювачі, чи просто клімат змінився? 

Тарас Баштанник:  Так і є, клімат міняється. Крім того, в цьому році весна була раніше, ніж зазвичай, відбувся зсув на кілька тижнів. Тому нічого дивного. Все почалося раніше і закінчиться раніше, приблизно на 2 тижні. А щодо якихось прискорювачів – це вигадки. Коли у нашому суспільстві є такий міф, що не будемо їсти ранній кавун, бо в ньому багато пестицидів, то це просто міф, який не налазить на голову. Нема кореляції між пестицидами і строками дозрівання. Є технології укривання агроволокном чи плівкою. Це може прискорити на тиждень-півтора дозрівання якогось продукту. Але не існує хімії, яка би прискорила дозрівання.

                   Тарас Баштанник. Фото: fruit-ukraine.org

"Усе, що сезонне, корисне і має бути в нашому меню"

На що загалом зараз варто звернути увагу і чого більше додати у свій раціон? 

Олег Швець:  Все, що сезонне, треба їсти більше. Це абсолютно всі овочі. Огірки вже трохи відходять. Але є томати, кабачки, цукіні, баклажани – це все дуже корисно. До речі, треба сказати і це я скрізь бачу в рекомендаціях, що зрілий кавун важчий і в ньому більше корисних поживних речовин. Дині абсолютно теж. Сливи, груші, яблука. Тобто все, що сьогодні є сезонне, воно корисне і має бути в нашому меню. Треба також їсти молочні продукти, тому що вони дуже корисні. Не солодкі, без цукру, без всяких преміксів. Риба дуже корисна і наша річкова, і озерна, і особливо морська. Тобто всі натуральні продукти цілий рік корисні.