Під час війни ми ще більше зрозуміли, що таке Геноцид або Голокост — ромська правозахисниця Зола Кондур

Під час війни ми ще більше зрозуміли, що таке Геноцид або Голокост — ромська правозахисниця Зола Кондур

Коли ми сьогодні всі разом переживаємо розв'язану Росією війну проти України, ми побачили, що таке вбиті й закатовані люди, констатує ромська правозахисниця, менеджерка програм національних меншин та ромів у Раді Європи Зола Кондур. І додає: під час розв'язаної Росією війни проти України ми ще більше зрозуміли, що таке Геноцид або Голокост. Радіо Культура спілкувалося із Золою Кондур у Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів.

0:00 0:00
10
1x

Меморіальний знак у Чернігові на честь ромів, загиблих від нацистського геноцидного терору. Фото: Суспільне Чернігів

 

"Деякі історики називають цифру 1 мільйон і навіть більше"

2 серпня ми відзначаємо Міжнародний день пам’яті жертв вчиненого нацистами Геноциду ромів. Як це все почалося на території України в роки Другої світової війни?

Я дуже вдячна за те, що сьогодні на різних теле- і радіоканалах говорять про трагедію ромського Голокосту. В ніч з 2 на 3 серпня 1944 року понад 3 тисячі ромських жінок, дітей і чоловіків було вбито в газових камерах Аушвіц-Біркенау. Що стосується чисельності ромів, знищених і вбитих загалом під час Другої світової війни, історики, які збирали цю інформацію, називають різні дані. Кількість вбитих ромів нацистським режимом оцінюють приблизно в 500 тисяч людей, але, ймовірно, йдеться про значно більшу кількість, якщо говорити про Європу в цілому. Деякі історики називають цифру 1 мільйон і навіть більше.

Зола Кондур. Фото: facebook.com kondur.zola

"Ми ще більше зрозуміли, що таке Геноцид або Голокост"

Досі дуже чутливою темою залишається ставлення до ромів в соціумі. І досі в суспільстві вкрай багато стереотипного сприйняття ромів. Чи впливав на утвердження цих стереотипів Геноцид ромів?

Для цього потрібно заглиблюватися в історію, щоб розуміти, звідки йшли ці стереотипи і упереджене ставлення до ромів. Коли я розробляла курс із ромського посередництва (проєкт "Створення ефективної міжкультурної взаємодії всіх соціальних груп українського суспільства" – ред.) для Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, ми розповідали про шлях ромів виходу з Індії, про те, як вони йшли Європою. І там дуже чітко можна побачити, що коли роми вийшли з Індії і прийшли до Європи, вони дуже сильно відрізнялися від більшості європейського населення. Не лише мовою, традицією, одягом, але й способом життя. І тому відбувалися активні переслідування ромських таборів, які тоді кочували. Відтак роми почали жити окремо в лісах, і виходити з цих лісів лише вночі. Тому була дуже велика ізоляція, і не було комунікації з більшістю населення там, де вони перебували. Відбувалося багато конфліктів. І відтоді йде накладання оцих стереотипів і відчуття, що це якісь чужі люди, яких не сприймають в суспільстві. І з часом це все тільки наростало. Тому і з’явилися ці сильні стереотипи щодо ромів, що нібито вони якісь чужі. І навіть коли роми виходили вночі, щоб щось купити чи у якихось своїх справах, то у людей складалися стереотипи, що це нібито крадії, або начебто люди, які роблять не дуже правильні речі. Мені здається, що сьогодні ситуація в Україні змінилася щодо ставлення до ромів. Тому що під час повномасштабного вторгнення люди побачили ромів з іншої сторони. Мені здається, що коли ми сьогодні всі разом переживаємо війну Росії проти України, ми зрозуміли, що таке війна, і ми побачили, що таке вбиті й закатовані люди. Ми ще більше зрозуміли, що таке Геноцид або Голокост. Тому я дуже сподіваюся, що сьогодні люди, які це відчувають і переживають, зроблять ще більші висновки і засвоять певні уроки для того, щоб не повторилося те, що відбулося 80 років тому.

КОНТЕКСТ

Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів – пам'ятна дата, встановлена Зверненням Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, ухваленим 23 листопада 1996 року лідерами ромських організацій 10 держав Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції "Геноцид – Пам'ять – Надія", що відбулася в Освенцимі 21–23 листопада 1996 року. Відзначається щорічно – 2 серпня. У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах нацисти вбили понад 3 тисячі ромських жінок, дітей і чоловіків.  Загалом у цьому таборі з 23 тисяч ромів, депортованих із 14 країн, загинуло понад 20 тисяч. Вважається, що під час геноциду від репресій загинуло від 600 тисяч до 1 мільйона 500 тисяч ромів. Понад 90 відсотків ромського населення Австрії, Німеччини та Естонії було знищено нацистським режимом.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 року № 2085-IV "Про відзначення Міжнародного дня геноциду ромів" Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів в Україні відзначається на державному рівні. З 2011 року на державному рівні цей День відзначає також Польща.