Промінь рекомендує: ULYA з треком "Ламай, бий посуд"

Промінь рекомендує: ULYA з треком "Ламай, бий посуд"

ULYA — це творчий псевдонім співачки, композиторки, вокальної тренерки й арт-терапевтки Уляни Онищенко з міста Кам’янське на Дніпропетровщині. Себе вона називає "чуттєвою поп-джаз співачкою, яка виконує інтимну музичну лірику від серця до серця". Поціновувачі її творчості найбільше цінують її "затишність". Щоправда, на початку творчого шляху їй довелось проявити неабияку твердість, адже батьки були проти музики. Батько хотів, щоб вона вивчилась на юристку, а мама — на лікарку. Відмовити її від музики намагались і в музичній школі, куди вона прийшла за рік до вступу в коледж. Згодом Уляні довелось також долати страх публічних виступів, але вона з усім впоралась. Спочатку дівчина закінчила музучилище в рідному міст, а потім і Київський інститут музики імені Р.М. Глієра. Першу пісню записала в 2019 році. Співачка прагне зробити джаз більш зрозумілим для сприйняття. Це її музична місія. Тоді як своєю соціальною місією ULYA вважає говорити про реалії життя. Скажімо, її пісня "Ламай, бий посуд", що потрапила в плей-лист "Промінь рекомендує", розповідає про токсичні стосунки, в яких партнери неспроможні чути один одного. Як відстоювала свою мрію, а також, з ким із музикантів хоче записати фіт, ULYA розповіла ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото @grebenyuk__photo з інстаграм-сторінки ulya_music_official

"Я така лірик діва, моя музика дуже глибока й психологічна, і я це намагаюсь поєднати з джазом. Але цей джаз не хардовий, там немає "кучерявих", складних імпровізацій. Все ж таки я хочу зробити джаз більш загальнодоступним, тож я трошки спрощую" 

Привіт тобі! Навчи нас казати людям "ні" й робити, як хочеться нам. Бо в тебе є серйозний внутрішній стержень. 

Насправді в житті мені дуже складно казати "ні". Але з приводу музики я проявила наполегливість, можливо, тому що відчувала, що це мій поклик, моє призначення і я не можу займатись чимось іще крім музики.    

У сім’ї, де батько хотів, щоб ти проявляла себе по-одному, будувала одне майбутнє, мати по-іншому, в усьому цьому якось "не пахне" музикою. Де вона з’явилась у твоєму житті?

Мама мені розповідала, що коли вона була вагітною, то завжди слухала класичну музику. Можливо, там зародилась моя любов до музики. Тому що в мене в сім’ї ніхто не займається музикою і я не знаю, звідки воно прийшло. Але думаю, що я поцілована Богом і це вже моя місія, яку я маю виконувати. 

Джаз мама не слухала? 

О ні! (сміється)

А звідки тоді в тебе любов така до джазу?

Я вступила в музичний коледж і в мене такий собі був музичний смак, попсовий таки, я б сказала. 

Наприклад? 

О, Боже, я не пам’ятаю! 

Давай-давай, зізнавайся!

Взагалі-то я дуже любила Аллу Борисівну. І вже вчитель мене привчав до джазу, розвивав смак. І я дуже вдячна за те, що зараз вмію. 

А ти розумієш, де ти зараз у цій системі координат? Чим хочеш далі займатись? 

Я розумію про себе, що я така лірик діва, моя музика дуже глибока й психологічна, і я це намагаюсь поєднати з джазом. Але цей джаз не хардовий, там немає "кучерявих", складних імпровізацій. Все ж таки я хочу зробити джаз більш загальнодоступним, а людям складно сприймати якісь дуже важкі форми й інтонації, тож я трошки спрощую. Мене почали навіть трошки порівнювати з Хливнюком і мені це не дуже подобається, але щось у цьому є. 

З Андрієм Хливнюком? А хто порівнював, слухачі? 

Так. Він також насправді поєднує з джазом дуже багато своїх пісень. У нього такі блюзові бувають нотки. І в мене також це є. 

Можливо, колись буде фіт із Хливнюком? 

Мені б дуже хотілось. 

"За моїми спостереженнями, мовчання зламало дуже багато відносин. Люди втрачають один одного саме через те, що просто не можуть поговорити. І потім ця образа накопичується, стається емоційний пік, який можна почути в "Ламай, бий посуд", і все, потім ви танцюєте на руїнах цих відносин" 

Що стосується пісні "Ламай, бий посуд", яку думку ти хочеш донести до людей? 

За моїми спостереженнями, мовчання зламало дуже багато відносин. Люди втрачають один одного саме через те, що просто не можуть поговорити. І потім ця образа накопичується, стається емоційний пік, який можна почути в "Ламай, бий посуд", в кульмінації, в останньому приспіві, і все, потім ви танцюєте на руїнах цих відносин. Тож мій меседж полягає в тому, що потрібно навчитись розмовляти один з одним на перших етапах, коли образа тільки зароджується. 

Ти зараз всім кажеш прямо, якщо в тебе є якісь образи?

Я намагаюсь. Я трошки можу помовчати, але потім розумію, що ні, треба проговорити, поки ви в спокійному стані й поки можете сказати: "Слухай, мені тут щось не так". 

Слухати пісню "Ламай, бий посуд" від ULYA, як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.