"Оберіг родини, їжа вікінгів та ті, хто приносить багатство". Чого ще ми не знаємо про пухнастиків?

"Оберіг родини, їжа вікінгів та ті, хто приносить багатство". Чого ще ми не знаємо про пухнастиків?

Майже одну третину свого життя вони витрачають на сон. Щоранку саме вони першими чекають на свій сніданок і точно знають, яким поглядом мотивувати нас його приготувати. Це неправда, що у кожного з них є 9 життів. Лише одне. Але і за цей час деякі з них встигають побувати улюбленцями президентів і пожити в адміністраціях урядів. Або ж впродовж 20 років офіційно обіймати посаду мера міста. А на декого в особливо напружені години сімейних чвар родичі обіцяють переписати хату. І це – коти! В міжнародний день котів Тетяна Дьячук, президентка племінного фелінологічного центру "Пан Коцький" в ефірі Радіо Культура розповіла про всі тонкощі співіснування котів з людиною, історію їхнього одомашнення, спростувала поширені міфи щодо котів і дала поради всім, хто, свідомо чи випадково, привів в сім’ю цю незалежну тварину.

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Скільки існує порід котів?

На сьогоднішній день в різних організаціях зареєстровано близько 200 порід котів. Наш клуб входить до всесвітньої Федерації любителів котів, і вона налічує 134 породи котів. В клубі близько 50 порід котів. І це найбільша колекція порід котів в Україні.

Тобто, якщо в рядок посадити 200 різних котів, ви безпомилково визначите, де яка порода?

Абсолютно!

Як довго ви їх вивчали?

Я займаюся котами вже 38 років. Спочатку це було хобі, яке згодом перетворилося на основну роботу, включаючи захист дисертації.

Хто такі фелінологи?

Фелінологія – це наука про котів. Фелінологи – це люди, які професійно займаються котами. Є фелінологи-любителі, є фелінологи-заводчики, тобто ті, що тримають розплідники котів, є фелінологи-експерти, це люди, які багато років вивчають і складають іспити з кожної категорії шерсті. Коти діляться на категорії по шерсті: довгошерсті, напівдовгошерсті, короткошерсті (найбільша категорія), безшерсті і сіамо-орієнтальна група. Отже в світі прийнято п'ять груп котів.

Здається, що людина живе з котом відколи себе пам'ятає. Чи так це?

Абсолютно! Є дані про те, що коти живуть з людиною близько 10 тисяч років. Тільки-но люди почали культурно вирощувати якісь продукти харчування, насамперед, зернові, одразу з'явилися шкідники. А хто найкраще боровся з цими шкідниками? Звичайно, сімейство котячих.

Що ми знаємо про життя людей в ті часи з котами?

В печерах знайдені схематичні малюнки котів. В деяких країнах при розкопках були знайдені кістки, які зараз методом радіологічного аналізу були визнані такими, що належать представникам сімейства котячих.

Як давно кіт або кицька живе в родині? Як давно коти стали улюбленцями? Не лише за те, що вони корисні в господарстві? А за те, ще їх можна почухати, погладити?

Є дані, які свідчать, що коти були одомашнені близько 2-3 тисяч років тому. Вони вже жили поряд з людиною і були домашніми улюбленцями. Такі відомості прийшли до нас з Китаю та Єгипту, де взагалі був культ богині, яка відповідала за всіх котів. Але найперші дані з одомашнення котів ми маємо з Кіпру. Саме там були знайдені рештки цих перших тварин, які, можливо, були мало схожі на теперішніх котів, але точно належали до сімейства котячих. Вони походять від дикої нубійської кішки.

Чи є дані про тих котів, які проживали на території України?

Союз людини і тварини завжди був взаємовигідним. Хоча коти до кінця не одомашнені навіть сьогодні. Тому що, наприклад, собака без людини вижити не може. А кіт може. Є такі породи, які взагалі не можуть без людини. А є тварини, які можуть вижити в дикому середовищі. За часів Київської Русі не було культу таких тварин. Є дані, що племена, які жили ще до часів Київської Русі, полювали на цих тварин, тому що використовувалася їхня шкіра. Але оскільки їхня шкіра все ж не є надто міцною, це полювання припинилося. Є навіть відомості, що вікінги, які привезли котів на цю територію, навіть їли котів. Але ж коти не прив'язуються до людини, вони прив'язуються до місця. Собака, навпаки, прив'язується до людини. Ці племена вели кочовий спосіб життя. Але коти не кочують, вони залишаються на місці. Таким чином вони розселилися по всій Європі. В казках ми бачимо кота Баюна, у баби Яги теж коти завжди були супутниками. Є таке повір'я, що триколірні кицьки називалося багатками. Вважалося, що ця тварина приносить багатство в сім'ю. Це був оберіг сім'ї. Тобто, вони дуже високо цінувалися.

У кожного з нас постає в житті вибір, чи взяти тварину додому. З чого має починатися спілкування людини і тварини? Незалежно від того, взяли ми тварину в притулку чи в дорогому розпліднику?

По-перше, людина має оцінювати свої можливості: чи має вона можливості, умови і час, щоб взяти тварину і нести за неї повну відповідальність. Адже, якщо тварина вже потрапила додому, насамперед, потрібно показати її ветеринару. Це обов'язково. Тому що є дуже багато захворювань, які однотипні і для людини, і для тварини. Тож, для того, щоб не мати в майбутньому проблем, тварина має бути оглянута фахівцем.

Які це захворювання?

Насамперед, це сказ. Україна, на жаль, входить до переліку країн, в яких розповсюджений сказ. В основному, сказ розносять гризуни. Також лиси, собаки, коти. Також серед небезпечних захворювань є грибки. Це основні загрози. Блохи і глисти лікуються за один день. Але основне захворювання – це сказ.

Якщо ми беремо тварину з вулиці і притулку, насамперед, перевіряємо її на сказ. Що далі?

Ветеринар знає. Він перевірить її повністю на відсутність паразитозу, можливо зроблять якийсь грумінг. Коти живуть з нами в одному просторі, в одному соціумі. Ми не миємо кожні дві хвилини руки після того, як погладили кота. Тож потрібно, щоб кіт був чистий. Також в спілкуванні потрібна поступовість. У тварини, яку взяли з вулиці або притулку, якщо це кошеня, все відбувається простіше. Але дорослі тварини більш насторожені. Вони бояться. Для них це стресова ситуація, коли їх переміщують з одного простору в інший. Тому – тільки поступовість, тільки терпіння, тільки ласка. Не потрібно на тварину підвищувати голос, не потрібно робити якихось різких рухів. Тварина сама вийде з переноски, з клітки. Головне, залишити тваринку в спокої. Уникайте різких звуків телевізора чи музики. Абсолютна адаптація тварини до нової домівки проходить впродовж 10-14 днів. Приблизно за такий час проходить соціалізація дорослої тварини.

Щодо котів існує багато міфів. Один з них, що їм, мовляв, не можна ставити миски, які віддзеркалюють їхнє відображення. Чи це правда?

Це неправда. Коту абсолютно байдуже, з якої миски він буде їсти. Тварини можуть хіба що розкидати корм, якщо він їм не подобається. Або ж тварина може схопити корм і втекти. Це, насамперед, стосується тварин з притулку. Потрібно просто прилаштуватися до тварини. Фахівці рекомендують не пластикові миски, а кераміку. Для того щоб у котів не виникало акне. Також миски раз на три-чотири дні потрібно дезінфікувати.

Скільки уваги потребують коти? Адже часто здається, що вони досить незалежні тварини.

Так, вони незалежні. Але увагу вони потребують. Доросла тварина 16-18 годин проводить у спокої. Вона відпочиває. Навіть якщо у кота прикриті очі, це не означає, що він спить. Він може просто відпочивати. Така особливість біологічного виду сімейства котячих. Вони всі такі – наїлися і сплять. Бадьорість і активність вони мають рано-вранці. І пізно ввечері, коли збирається вся сім'я. Починається так званий "тигидик" приблизно з 5 ранку, коли нам найбільше хочеться спати. Але, в принципі, в цей час їм можна приділити увагу. Однак, тварину, навпаки, не потрібно турбувати в той час, коли вона відпочиває. Так само не варто турбувати її після прийому їжі. Варто дати їй спокій. Якщо ви хочете її, приміром, розчесати, але тварина це не дуже любить, потрібно дати їй час, після того як вона поїла. Але тільки-но вона вляжеться спати, можна давати їй зовсім трішки ласощів і потихеньку розчісувати. З котами потрібно домовлятися. Все насправді видно. Можливо, виглядає, що це важко. Але це абсолютно не важко, коли тварина живе вдома.

Яким котам українці надають перевагу? Дорогим породам чи тваринам з притулку, незалежно від породи? Чи існує така статистика?

Така статистика є. Але я можу точно сказати, що перша тварина, яка потрапляє в сім'ю, навіть якщо це породиста кішка, вона потрапляє випадково. Або на емоціях, або дитина принесла, або хтось подарував. Дуже багато людей думають, що на тваринах можна заробити великі гроші. Можу одразу сказати, що це не так. Тому що для того, щоб розплідник себе окуповував, в ньому повинно бути не менше, ніж 40 тварин.

Окремий будинок?

Так. Це має бути не просто окрема кімната, а окремі кімнати. Для кішок, які народжують, для вагітних, для тих, які з кошенятами, для котів, які мають свою територію, і за цю територію йдуть бої. Для підлітків має бути також окрема територія. Тому це не бізнес. Це гарне, але дороге хобі. Як і будь-яке хобі, воно коштує грошей. Будь-яка кицька – це ваші затрати. І, звичайно, ці затрати у кожного можуть бути свої. Хтось може годувати тварин якимось супер професійним кормом, а хтось буде годувати кормом з супермаркету. Приходьте до нас, ми завжди проконсультуємо і підкажемо.

Чи є різниця, чим годувати тварин?

Безумовно! Ми рекомендуємо змішане харчування. Тобто, по-перше, це натуральні продукти, але вони мають бути високоякісними, і до них потрібно додавати вітаміни. Що в природі є натуральною їжею кота? Миша, жаба, ящірка, пташка. Він з'їдає їх повністю і отримує всі мікро- і макроелементи. По-друге, це корми. І хоча деякі ветеринари говорять про те, що корми абсолютно збалансовані, погодьтеся, нікому з нас не хотілося б все життя їсти сухарі. І якщо тварина просить у вас чимось поласувати, то дайте їй просто поласувати. Єдине, що не можна котам – це цукор. Солодкі продукти котам не давайте.

Часто вік життя тварини намагаються виміряти людськими роками. Мовляв, у кота рік за п'ять. Правда це чи ні?

Ця традиція з'явилася тому, що люди все приміряють на себе. Іноді доводиться чути, що тварина навіть схожа на свого власника. Особливо це стосується собак. Люди проектують своє життя на життя тварин. І якщо тварина прожила 20 років, то це, мовляв, як 100 років людського життя. Насправді такої статистики немає. Є багато таблиць, які вимірюють вік тварин. Але, як правило, є породи, які живуть більше, і є породи, які живуть менше. Є взагалі породи довгожителі. Вік кицьки – це приблизно 15-16 років, деякі доживають до 20, іноді до 25 років. Тому це, швидше, міф.

Як наші улюбленці ставляться до прізвиськ, які ми їм даємо? Вони знають, що вони Степан, Ватрушка, Пухнастик?

Вони реагують на тембр вашого голосу. Вони не реагують на літери, але бажано, щоб в іменах котів були шиплячі або ті, що нагадують їхнє муркотіння. Хоча коти не завжди муркотять від щастя. Іноді від болю теж. Муркотять навіть під час пологів. Але добре, щоб в імені були літери р і ш. Вони таке люблять.

Чи правда, що коти раніше відчувають землетруси чи інші катаклізми? Доводилося не раз чути, що коти раніше відчувають прильоти ракет.

Я таке теж спостерігала. Вони починають трясти вухами. Можливо, тварина відчуває якісь вібрації, які є в повітрі. Можливо. Взагалі, кицьки вдома сплять на різних місцях. Тобто, кожні два-три тижні вони змінюють локацію того місця, де вони сплять. Отже, якщо поділити і розкреслити всю квартиру 1х1 метр, вони кожного разу будуть спати на перехресті цих ліній в кутках.

Чому?

Тому що змінюється магнітне поле Землі. І тварини переміщуються разом з ним. З цього приводу є цікава дисертація, захищена в одному з університетів США. Вона пов'язана з поведінкою котів щодо зміни геомагнітних полюсів Землі. Ви можете самі побачити, що коти кожного місяця будуть спати на іншому місці.

Чи правда, що коти не люблять цитрусові запахи?

Абсолютна правда. Вони для них не характерні. Якщо тварину потрібно від чогось відучити, наприклад, дерти кігті в певному місці, можна застосовувати цитрусові запахи. Але ці запахи дуже швидко випаровуються, тому потрібно їх весь час поновлювати. Всі відлякуючі спреї мають в своєму складі цитрусові запахи.