Промінь рекомендує: Флайза з треком "У тебе є ти"

Промінь рекомендує: Флайза з треком "У тебе є ти"

Волинян "Флайза" можна назвати старожилами української музики. Команда була створена в Луцьку ще в 2000 році, і за весь цей час ніколи не зраджувала своїй музі, яка вела їх звивистими стежками реггі, хіп-хопу, року, фанку, латини, фолку та електроніки – власне, унікальною і непротореною дорогою не лише для волинської, але й загалом для української сцени.

Колектив завжди був багатолюдним – на сьогодні в його складі дев’ятеро учасників. І незалежним – музиканти не спокушались ні на які "плюшки" і були самі собі продюсерами. За час свого існування гурт виступив з сотнями концертів і був хедлайнером та учасником багатьох фестивалях в Україні та за її межами.

Днями музиканти оприлюднили свій 5-й студійний альбом із несподіваною назвою "П'ятий". Платівку було записано за підтримки УКФ. Вона містить 12 умовно нових пісень, 3 ремікси та версію пісні "Вогнем і мечем" спільно з Оркестром Нацгвардії України, які за характером мають військову, патріотичну, соціальну та побутову тематику. Майже всі вони були написані останніми роками. Одна з пісень альбому – "У тебе є ти", підтримана веселим сонячним відео, – потрапила до рубрики "Промінь рекомендує" на Радіо Промінь.

В інтерв’ю Анні Заклецькій та Денису Денисенку фронтмен "Флайзи" Андрій "Тіма" Тимчук розказав сторію створення пісні і загалом нової платівки, згадав про колорит рідного Луцьку і поділився позитивом і гарним настроєм з ведучими, нагадавши, що у них є вони.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото надане гуртом "Флайза"

Наші друзі-військові почали просити записати щось позитивне, дати їм заряд гарного настрою

Привіт, Андрію! Подивились відео на пісню "У тебе є ти" і переповнились позитивними вібраціями та спогадами про красу і затишок волинських міст. Це ж все Луцьк на відео?

Привіт, друзі! Величезне вітання вам і всім слухачам Радіо Промінь, страшенно радий бути з вами на зв’язку і поспілкуватися!

Так, це все Луцьк. Тут можна побачити і Луцький замок, і Будинок скульптора Голованя, і найпопулярнішу пішохідну вулицю Лесі Українки, з якими туристи асоціюють наше місто. А також легендарне авто "Волинянка",  галерею стріт-арту "Галерея 4/8 (4/8 Gallery)", річку Стир, двометрову скульптуру з нержавіючої сталі "Зерно" – і так далі. Але головне тут – люди, які потрапили у кадр кожен із своїми емоціями.

Що ти можеш розказати про альбом "П'ятий"? Як ви дійшли до такої назви, чи була якась полеміка в колективі щодо цього? Наскільки відомо, пісні для писались протягом останніх десяти років – і там тематика, яка народжувалась і під час епідемії коронавірусу, і вже під час повномасштабного вторгнення. Чому, наприклад, не "Десять"? (всі сміються).

Та ми вирішили довго не заморочуватись! У нас було кілька варіантів назви – розглядали можливість назвати по одній з пісень, як це часто роблять артисти. Але чомусь вирішили підсумувати майже 24-річну діяльність гурту "П’ятим" альбомом. 

Ми довго до нього йшли – від 2015 року ми випускали лише сингли. І ось вирішили їх підсумувати, поставити риску під матеріалом, який був виданий протягом цих років. І ще завдяки Українському культурному Фонду ми дописали кілька нових пісень, які теж потрапили на платівку. І ми страшенно раді, що нарешті закрили питання по пісням цього відтинку часу.

Так, всі пісні дуже різні. Тут є і відносно сумні пісні, і патріотичні, і також пісні на соцільну тематику. Є іронічні, які можуть просто підтримати гарний настрій. Думаю, що кожен в цьому альбомі щось знайде для себе однозначно. Але залежить від того, наскільки ретельно ви будете прислухатись!

Щодо відео, яке ви зняли на пісню "У тебе є ти". Ви на конкурс УКФ так і подавались – з тим посилом, що треба зміцнювати дух, додавати людям бадьорості, допомагати долати комплекс меншовартості – щоб середньостатистичний українець міг знаходити сили і натхнення? Тим паче, що один із учасників гурту зараз в лавах НГУ. 

Так, наш Тарас Редзій служить і має виконувати свої завдання. Тому він не зміг взяти участі в зйомках кліпа. Насправді, це дуже прикро, що він не може виступати з нами на концертах. Ось на вихідних ми грали на Дні міста Луцьк без нього. Напевно, вперше на великій сцені перед великою кількістю людей з часів заборон на тлі коронавірусу.

Власне, на тому концерті ми і презентували наш кліп, презентували лучанам лучан, які знялися в ньому (сміється). І не тільки лучан, але й гарні наші місцинки. Потім люди навіть писали у приват, питаючи "А де у вас це місце? А оце?" – побачивши локації в кліпі. 

А для УКФ ми дійсно подавали заявку з патріотичним і підтримуючим стимулом. Хоча ми з "Флайзою" завжди, на всіх своїх концертах інформуємо, що ми гурт з Луцька, приїжджайте до нас, тут дуже класно! Тобто, шануємо і популяризуємо рідне місто. 

Хто ще з музикантів цього разу вітав місто Луцьк з днем народження?

Зазвичай це відомі в країні лучани. Але цього разу було по-іншому. Не було Сашка Положинського, не було хлопців з "Фіолету" – вони наразі є військовослужбовцями, і їм наразі було би складно приєднатись до компанії. Була велика кількість молодих артистів, що дуже тішить. 

Добре, що творчість триває, надихає і підтримує. Але повернемось до пісні "У тебе є ти". Що ми ще маємо про неї знати? 

Текст для цієї пісні я написав ще кілька років тому. Але як це часто буває, він довго лежав без руху. Музику ми писали всім гуртом, періодично збираючись на репетиції. Пісня вийшла доволі бадьора, позитивна. Бо наші друзі-військові почали просити записати щось позитивне, дати їм заряд гарного настрою. 

Пісня насправді говорить про те, що незважаючи на всі обставини навколо, перше, що в тебе є – ти сам. В першу чергу потрібно підтримувати свій морально-психологічний стан і розуміти, що все залежить від наших дій, наших міркувань, почуттів, проблем і відношення до них. Ну і потрібно все-таки брати від життя побільше позитиву – наскільки це, звісно, можливо в такі часи. 

Слухати трек "У тебе є ти" гурту "Флайза", як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.