Промінь рекомендує: REMEZ і Культурний Десант із треком "Капелан" (за участі Josh Homme)

Промінь рекомендує: REMEZ і Культурний Десант із треком "Капелан" (за участі Josh Homme)

До війни Олександр Ремез був фронтменом олдскульного рокабіллі-гурту "Руки’в брюки", виступав у строкатих ретро-сорочках і популяризував стилістику далеких 50-х. Був відомим у тусовці під прізвиськом "Tall Guy". З початком повномасштабного вторгнення він вдягнув однострій і, як і багато його колег, пішов добровольцем захищати країну. Брав участь у бойових діях на Луганщині, де влітку 2022-го отримав поранення і декілька тижнів перебував у шпиталі. Після повернення в стрій Олександр став у лави Культурного Десанту, де зараз є художнім керівником Харківського напрямку проєкту.

Олександр став першим героєм "Фронтової студії", започаткованої в рамках Культурного Десанту Сашею Чемеровим. Цей проєкт допомагає музикантам-військовим записувати пісні прямо в польових умовах – і таким чином хоч на деякий час повертає їх в звичне творче середовище. Власне, в червні цього року ми розказували про старт цього проєкту

А стартував він з треку "Капелан", а в записі якого взяв участь Джош Гоммі, лідер культового американського гурту Queens of the Stone Age, видатна персона в світі рок-музики. Крім того, в пісні можна почути Павла Вишебабу і хор капеланів: Ігоря Бондаренка, Дмитра Каленюка, Романа Дячишина, Олексу Сокола, Павла Ядчишина, Івана Саса і Богдана Степаняка. Сьогодні ми маємо нагоду представити композицію як частину проєкту "Промінь рекомендує". І ще раз із радістю поспілкуватись з Ремезом.

 

Фото: Культурний Десант

В планах перекласти пісню "Капелан" англійською – щоб Джош Гоммі міг теж ділитися цим треком, щоб американські фанати хоча б розуміли, про що мова

Олександре, привіт! Раді тебе чути! Розкажи трохи більше про пісню "Капелан" і про те, як туди потрапив Джош Гоммі? Чим ти його звабив? Може, ви давно знайомі – чи він взагалі твій кум? (всі сміються)

Я насправді не маю жодного відношення до появи Джоша Гоммі в цій пісні (сміється). Діло було так. Ми тоді були на Харківщині. Хлопці з Фронтової студії визначили місце зустрічі, куди ми з побратимами на своєму корчі і під’їхали. Кожен записав свою партію. І Коля Сєрга та Саша Чемеров кажуть: "Ну, зараз поїдем ще щось із Вишебабою запишем. Потім, мабуть, капеланів… І подумаєм, може буде якийсь американській артист". 

Тоді ще навіть не було відомо, що то за артист. Але вони через свої зв’язки знайшли цього "американського артиста". А я навіть словом з ним не перекинувся (сміється). Не тиснув йому руку, не розмовляв онлайн…

Але вже маєш спільний трек!

Так! (сміється). До речі, в планах перекласти цю пісню англійською. Щоб Джош Гоммі міг теж ділитися цим треком. Щоб американські фанати хоча б розуміли, про що мова.

До речі, Культурний Десант зараз поїхав на гастролі до Сполучених Штатів Америки…

Так, і з ним поїхав Саша Буль, мій друг. Можливо, така участь чекає і на мене – пізніше (сміється). Може, буде шанс тоді познайомитись з Джошем.

Дай Боже! А де ти зараз знаходишся, чим займаєшся? Якщо це, звісно, можна розголошувати.

Ми зараз займаємось Покровським напрямком. 

Чи вистачає в тебе сил, натхнення, часу створювати нові пісні? Як це відбувається – можливо, під час відпочинку в колі побратимів?

Я залишаюсь все ж таки одинаком, для мене процес творчості проходить наодинці. Хіба що іноді можу дозволити собі це при дружині (сміється), але не більше. Мені важливо бути самому, щоб щось творити. 

А де ви знайшли стільки капеланів для пісні?

Присутність капеланів в пісні "Капелан" також не була моєю ідеєю. Я записав свої партії і пішов далі виконувати свої обов’язки. Це вже Коля із Сашею…

Тобто, хлопці об’їздили різні частини, записали в кожній по капелану – так і вийшов хор капеланів, десь так?

Можемо й так сказати (сміється). 


Фото: Культурний Десант

З ким із українських музикантів ти зараз спілкуєшся і, може, співпрацюєш?

До речі, наступний сезон Фронтової студії буде присвячений гімнам різних бригад. І ось я був залучений до запису одного гімну. Все ще в процесі, але нас там аж чотири сонграйтера – кожен потрошку щось написав (сміється). Це Сергій "Колос" Мартинюк (гурт Фіолет), Саша Чемеров, Мирослав Кувалдін – і я!

Прекрасна компанія! Будемо з нетерпінням чекати на реліз! Дякуємо тобі за творчість і службу – і безпеки тобі, де б ти не знаходився. Наостанок просимо тебе звернутись до слухачів Радіо Промінь з тим, що в тебе зараз на серці. 

Слухачі Радіо Промінь, ви красунчики! Гарне радіо обрали (сміється). Мені дійсно подобається Радіо Промінь, тому що у вас різноманітний плейлист і багато молодих артистів поруч із дуже відомими. Це важливо – споживати українське мистецтво, підтримувати українську культуру. Продовжуйте!

Слухати трек REMEZ і Культурного Десанта "Капелан (за участі Josh Homme)", як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.