Повені в Україну не пустив антициклон. Синоптикиня про затоплення в Європі

Повені в Україну не пустив антициклон. Синоптикиня про затоплення в Європі

Причина повеней в деяких країнах Європи – дуже спекотне літо, констатує Радіо Культура синоптикиня Укргідрометцентру Анжеліка Ганчук. Хоча зараз опади припиняються у регіонах, де був епіцентр негоди– Австрія, Чехія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина, але вода продовжує рух. Саме тому в Польщі, Німеччині готуються до нових затоплень. Це загрожувало і Україні, однак її врятував від повеней так званий блокуючий антициклон. Тобто, зона з дуже високим тиском без жодних опадів. З одного боку, він у нас спричиняє посухи, пожежі, а з іншого, блокував усі ті вологі циклони, які рухалися в Україну із заходу.

0:00 0:00
10
1x

Високий рівень води на річці Бялка, яка протікає під будівлею в Глухолазах, Польща, 14 вересня 2024 року. Фото: REUTERS/Agencja Wyborcza.pl/Grzegorz Celejewski

На 1м2 випало 4 м води

Що спричинило таку негоду в Європі? 

Негода спричинена була потужним циклоном, який утворився над Атлантикою, увібрав в себе дуже велику кількість вологи і вона потім пролилася дощами. Саме вони рухалися по всій території Європи. Але так сталося, що вони почали пригальмовувати саме на кордоні з Україною. Це через те, що у нас зараз над Україною, а також частково трішечки на схід від нашої країни так званий процес блокуючого антициклону, тобто, це зона з дуже високим тиском без жодних опадів — він дуже потужний і він зазвичай перешкоджає руху інших повітряних мас — вологих. І коли у нас такий циклон подовгу залишається — а ми знаємо, що він у нас уже від початку вересня і ситуація була з погодою незмінна — поки він у нас спричинював посухи, він блокував і перешкоджав руху усіх тих вологих циклонів, які рухалися до нас із заходу. Фактично вся та волога, яка була присутня в тому циклоні, повинна була розподілитися рівномірно по всій Європі і далі собі рухатися на схід. Але він був заблокований, через це зупинився і почав крутитися на місці. І вся ця волога пролилася дощами. Накрило регіон центральної Європи, найбільше опадів випало якраз у Чеській Республіці — там за три доби випало понад 400 мм опадів. Уявіть, що у вас є 1м2 — крок на крок — то от на цю площу випало 4 м води. Вся ця вода поступово з дощів стікала в річки і переповнювала їх, почала рухатися далі в ті регіони, де опадів навіть не було або вони були меншими. Саме через це — хоча зараз опади вже припинилися або поступово припиняються саме в тих регіонах, де був епіцентр — Австрія, Чехія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина, вода продовжує рухатися. Саме тому в Польщі, а також в Німеччині зараз готуються до наслідків того, що саме ця вода по руху річки продовжуватиме топити всі міста, розташовані нижче за течією цих річок. 

Зараз над Атлантикою формується інший, ще потужніший циклон

Що далі? 

Зараз над Атлантикою формується інший, ще потужніший циклон, він буде рухатися так само із заходу, спричинюючи негоду: спочатку дощі випадатимуть саме над британськими островами, а потім рухатимуться далі у Європу вглиб. І саме цей циклон підсовуватиме наш оцей от сухий, затяжний антициклон із високим тиском, рухати його і можливо нарешті все ж таки трішки зрушить його у східному напрямку, тому до нас також може прийти трішечки відчутне зниження температури. Нові опади продовжать те лихо, яке існує зараз. Той циклон, який зумовив ті страшенні опади, не переміщується в сторону України. У нас блокуючий антициклон не захищає від страшної сухості, і саме через неї в нашій країні спостерігалась підвищена пожежна небезпека, горіли торф’яники, горіли ліси. Хоча взагалі-то ця вся вода повинна була рівномірно для нас всіх розподілитися. Але сам цей циклон буде рухатися на південь, на Італію. 

Потепління земної кулі на 1° збільшує на 7-8% поширення повеней

Як дають імена циклонам? Чому "Борис"?

Імена для циклонів визначаються ще завчасно: є така певна черга, і раз на рік вибирається саме зі списку, і кожен наступний циклон якби підходить під цю категорію і тримає свою чергу. Бувають такі циклони, які отримують через голосування, тобто люди визначають це ім'я. Цей циклон хоч і позатропічний — він не такий, як тайфун, набагато більш масштабний і має трошечки іншу природу, але він також має честь мати одне з таких імен, тому що він був дуже руйнівний. Саме тому їх і називають, щоб не забувати, щоб легко було потім метеорологам і навіть журналістам оперувати цими даними і не плутатися між різними негодами.

Пряма причина цих повеней була зумовлена дуже спекотним літом цього року. Через те, що у нас було спекотне літо, у нас спостерігались дуже високі температури, особливо над регіоном Чорного моря. У нас була абсолютна аномалія цьогоріч і в липні, і у вересні, також це було Середземне море, північ Атлантики. Ця волога ніби чекає моменту, коли вона випаде якби в одну мить. І саме цим потепління є дуже небезпечним. Потепління земної кулі на 1° збільшує на 7-8% поширення повеней. 

України цьогоріч зазнала дуже великої аномальної спеки. У нас вересень видався на 7-9° в регіоні Чорного моря теплішим, ніж він взагалі мав би бути. І саме через це дуже велика кількість вологи надійшла у нас в повітря і вона переміщувалася. Оскільки вона не могла переміститись до нас, вона переміщувалася в Центральну Європу. Тобто це було помножено на два чи навіть на три. Це дуже страшні речі — там за чотири дні в цих країнах, де у нас були опади, випало п'ять місячних вересневих норм дощу — таких опадів в Європі не спостерігали в деяких країнах вже більше 70 років. Це велика катастрофа і причиною її напряму є та зміна клімату, яку взагалі ігнорувати ми вже не можемо. 

Температура глобальна зростає найбільш інтенсивно там, де було холодно

Чи такі циклони тепер з нами назавжди і з якою періодичністю?

Принаймні на найближче майбутнє. Земля дуже швидко рухається, відбуваються зміни в нашому сонці, всередині нашої планети… Саме тому найкращий прогноз — це взагалі на завтра і на найближчі 5 днів. А чим далі ми рухаємося, тим менше інформації у нас є, щоб дати більш чіткий прогноз. А це вже є кліматичний прогноз, він тренди більше враховує, аномалії, відхилення можливі. І ми спостерігаємо зараз тренд, що температура глобальна зростає і найбільш інтенсивно вона зростає саме в тих регіонах, де у нас було холодно, тобто це полюси, це помірні широти, якраз там, де розташована Україна. Хоча людство не є першопричиною самих змін, бо земля в будь-якому разі змінювалася, але ми своєю діяльністю пришвидшуємо цю зміну і погіршуємо її. І, на жаль, забруднення, яке зараз є — екологічна катастрофа, спричинює війна. І коли ми говоримо про повені в Європі, однією з опосередкованих таких причин є будь-яка війна на нашій планеті. 

І як ми це бачимо? Одна справа, як ми це бачимо, як щоденні жителі наших міст і містечок і як це бачать сьогодні метеорологи?

Особливо це впливає на опади. Там, де опади мали би бути, там, де є волога, там, де вони мали би бути, через забрудники вони можуть не випасти. І через це прогноз може не справдитись. І так само навпаки: в тих регіонах, де опадів не повинно було бути, вони випадуть, їх буде вдвічі більше і вони не досягнуть інших регіонів, де замість цього буде посуха. Це те, що ми спостерігаємо зараз страшенну посуху на території Лівобережжя нашої країни, яка зумовлена сукупністю всіх факторів, які тільки є, зокрема і тим антициклоном страшним, тоді як взагалі-то три дні тому у нас на заході нашої країни також проходили дощі, було оголошено попередження про стихійне явища, тому що також цей циклон "Борис" торкнувся нашої країни, просто тільки трішки. І так вже сталося, що ті річки, які течуть у нас на заході нашої країни, вони орієнтовані і течуть в сторону Європи. І вся ця вода з дощами, яка випала, потекла також туди, погіршуючи ситуацію там.

Анжеліка Ганчук. Фото: ФБ-сторінка "Anjelika Hanchuk"

У центральній Європі буде дефіцит питної води

Наскільки такі небезпеки насправді є загрозливими? 

Будь-яка повінь небезпечна тим, що сама ріка поширюється всюди. І це одні з таких небезпек, саме через такі речі у нас є ризик інфекційних захворювань. Це велика небезпека в Європі. Взагалі зараз буде в центральній Європі дефіцит питної води, оскільки через повінь порозмивало велику кількість навіть джерел у них там, де вони взагалі свою воду переробляли, отримували її. 

Україні, може, і пощастило з посухою, але…

Як дивляться на наслідки цієї негоди синоптики? 

Це дуже складна ситуація, тому що взагалі прогноз опадів — один із найскладніших, тому що це не просто спрогнозувати, де вони будуть чи де їх не буде, а яка кількість води, що міститься в атмосфері, все ж таки випаде. Для того, щоб це робити, європейці зараз трішечки більш оснащені, тому що в них все ж таки є радари, у них є зондування атмосфери, яке ми втратили з початку війни. І для нас ця ситуація була б трішки складніша для аналізу, але навіть ми бачили, що він наближається і все прогнозувалося завчасно. Просто одна справа — спрогнозувати, інша справа — бути готовими до наслідків. Зараз досі триває в багатьох країнах підвищений рівень небезпеки, досі він оголошений, навіть враховуючи, що негода з боку метеорологів — самі дощі — вже завершилися, але наслідки все ще тривають. І можуть навіть посилюватися, тому що все ж таки кількість води в деяких місцях прибуває, а не зменшується. І якщо говорити, наприклад, для України з точки зору синоптиків, то насправді, якби той антициклон, який заблокував цей рух, розташовувався буквально на 100 км на схід — східніше, то така ж ситуація спостерігалася б зараз у нашій країні, а саме в західному регіоні, бо глибше б міг рухатися цей циклон. Тобто насправді можна сказати, що в даному випадку, може, навіть і пощастило, що у нас частково була більша посуха. Але навіть ця погода у нас має катастрофічні наслідки і для наших аграріїв, і для все ж таки пожежної ситуації, яку ми маємо по країні. Все ж таки баланс посередині, коли є і опади, і трішки сухості — це нормально. А зараз у нас Європа розділилася на два фронти: сухий, і там, де у нас повені. Це абсолютно аномальна ситуація для нашого регіону.

У нас серпень розтягнувся майже на весь вересень 

Чому власне так відбувається? 

Взагалі доволі поширений випадок, коли ми спостерігаємо так званий блокуючий антициклон — це окреме поняття в метеорології, яке всі знають і якого всі бояться, тому що він буде впливати на рух всіх циклонів. Для України більш поширене явище, коли для цього блокуючого антициклону все ж таки літній період саме серпень, а ми побачили, що у нас серпень розтягнувся майже на весь вересень через це. Взимку у нас, коли морози, частину України засипає снігом — це також може бути через блокуючий антициклон. Просто тут ситуація виявилась інакшою: кількість води в тому циклоні, який був заблокований, була занадто великою і він занадто довго залишався на місці. Для чотирьох днів п'ять місячних норм вересневих опадів — це дуже багато, навіть з будь-якої, навіть не тільки синоптичної сторони, якщо на це подивитися, а просто от якщо порівняти весь клімат різних регіонів нашої планети, то Європа зараз, на жаль, дійсно опинилася в епіцентрі цієї негоди.

Все, що ми можемо робити — прогнозувати і вчасно евакуювати людей

Взагалі є така методика, вона називається модифікація погоди — це, наприклад, коли у нас були грозові хмари, ми засіваємо їх або вистрілюємо в них розчином срібла і ця хмара, наприклад, розсіюється, або, наприклад, ми засіваємо соляними христаликами і, навпаки, хмара утворюється в цьому регіоні. Тобто такі маніпуляції існують. Їхній глобальний результат негативний, тому що вони можуть переспрямовувати потоки води в атмосфері, що і сталося — це було причиною експериментів в Китаї, які призвели до масових повеней кілька років тому у Шанхаї. Це той випадок, коли можна сказати, що догрались чи доекспериментувались. І будь-які такі зміни або вплив на погоду є дуже непередбачуваним і небезпечним, навіть якщо ми відведемо таким чином ці водні ріки в атмосферу від регіону Європи, ми спрямуємо їх… — куди? В інший регіон, де будуть топитися інші регіони, інші частини нашої планети. Все, що ми можемо робити насправді — це вчасно і вдало прогнозувати ці явища і вчасно евакуювати людей. Насправді наша готовність буде визначатися в тому, наскільки швидко ми зреагуємо і наскільки завчасно ми зможемо попередити людей про таку негоду і головне, про наслідки цієї негоди. 

Насправді для України також є імовірінсть збільшення кількості повеней, але для нас саме два регіони є найбільш небезпечні в цьому плані, які можуть мати цей вплив із роками — це Карпатський регіон в Західній Україні і Одеський регіон через зливові опади. В Китаї створювали системи стоків, будували дороги на підвищеннях, майже як мости, естакади. Щодо Карпатського регіону, то коли там збільшиться кількість дощів і це все буде нестися селевими потоками… В будь-якому разі укріплення доріг — це важливо, але в умовах реальної негоди, яка трапляється раз на 10 років, наприклад, цього може бути замало.

Спалювання сміття неприпустиме

Чому не потрібно спалювати сміття?

Сухість повітря в деяких регіонах опускається до 20% — це фактично пустельні умови вже. І вологість грунту падає майже до нуля. Підпалюючи при вітрі, вогонь може поширитися неконтрольовано і дуже швидко. Ми постійно робимо для пожежників прогноз погоди, щоб вони розуміли, куди буде поширюватись вогонь і з якою швидкістю, в якому напрямку і яку площу він займатиме. 

У жовтні ми тільки починатимемо наш вересень

Аномально теплий вересень, який ми спостерігаємо в Україні. Чому він такий? 

Навіть та кількість вуглекислого газу, який людство виділяє, також дуже сильно підвищує нашу температуру на планеті. Ці чинники в сукупності дають аномальні речі.  До 26 вересня в Україні істотних змін не буде. Із середини жовтня ми увійдемо навіть в нормальну температуру без перевищень. Поки в жовтні ми будемо тільки починати наш вересень. Зараз у нас клімат теплішає. І це проявляється в тепліших зимах в Україні, в спекотніших літах, в тому, що у нас збільшується кількість хвиль спеки, і в тому, що у нас опади випадають нерівномірно. Вони випадають зливовим характером, спричинюють підтоплення, тоді як інші регіони страждають від посух і пожеж. Це та реальність, з якою ми будемо зіштовхуватися в найближчі 10 років. 

Істотних дощів в Україні поки не прогнозується

Чи такими ж сухими будуть найближчі дні в Україні і найближчі тижні?

Температура падатиме. Але істотних дощів поки у нас не прогнозується. Поки що особливо у нас страждають зараз від посухи схід, центр, північ і південний схід по Одеську область. Аномально те, що у нас такі високі температури в цей час. Оце аномалія з опадами. У нас аномалія в тому, що у нас занадто сухо, але сухі осені у нас раніше бували, а от таких температур — ні. І ми дійсно можемо вийти на те, що цей вересень для нас буде найтеплішим, можливо, навіть за всю історію спостережень.