"Усе за форматом дорослого Євробачення". Скибінська про підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024

"Усе за форматом дорослого Євробачення". Скибінська про підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024

Усе відбувалося за форматом дорослого Євробачення, коли у кожного артиста було до трьох хвилин його повноцінної слави. Це констатувала голова делегації України на Євробаченні Оксана Скибінська, підбиваючи в ефірі Українського Радіо підсумки Національного відбору на Дитячий пісенний конкурс Євробачення-2024. Переможцем став Артем Котенко з піснею "ДІМ". Загалом до фіналу Нацвідбору на Дитяче Євробачення–2024 потрапили Ілля Коновченко, Анастасія Бєлібова, Вероніка Коган, Злата Іванів, Артем Котенко та Ангеліна Глогусь. Фінал Нацвідбору відбувся напередодні у форматі онлайн-концерту на телеканалі Суспільне Культура. Крім того, Суспільне транслювало фінал відбору на сайті Суспільне Культура, сайті junior.eurovision.ua, а також фейсбук-сторінці, ютуб-каналі Євробачення Україна та у застосунку Дія.TV.

0:00 0:00
10
1x

Фінал Нацвідбору на Дитяче Євробачення-2024. Фото: Суспільне / Анастасія Мантач

 

300 заявок

Дитяче Євробачення також користується шаленою популярністю не лише в світі, а й в Україні. Доказом цього є рекордна кількість заявок, які були подані на Національний відбір – понад 300. Напередодні відбувся фінал, в якому брали участь шість найталановитіших дітей, які представили різні області нашої України. Для тих, хто не дивився трансляцію фіналу, розкажіть, будь ласка, про його атмосферу, про його результати.

Учорашній фінал був для нас важливим кроком, він завершив період проведення відбору, який тривав з червня. Ми йшли до цього кілька місяців. Спочатку був прийом заявок. Як ви вже зазначили, їх було понад 300. Потім діти брали участь у "Зірковій школі", де вони навчалися, займалися з педагогами та відомими людьми, які ділилися з ними своїм досвідом. Потім учасники почали активно готуватися до фіналу, писати пісні. Ці пісні писали Світлана Тарабарова та Євген Тріплов. А потім почалася підготовка постановок для фінальних виступів.

Шість фіналістів і переможець

Скільки з 300-т дітей, які подали заявки, взяли участь у "Зірковій школі"?

15 дітей. За результатами навчання у "Зірковій школі" було відібрано шість фіналістів. Для них були написані пісні й підготовлена постановка шоу для виступу. Вперше з 2017 року ми хотіли провести повноцінний фінал, адже ковід та повномасштабне вторгнення не дозволяли нам цього зробити в попередні роки. А цього року ми доклали максимум зусиль, щоб подарувати дітям справжнє свято музики. З безпекових міркувань ми проводили концерт у запису. Все відбувалося за форматом дорослого Євробачення, коли у кожного артиста було до трьох хвилин його повноцінної слави. Були у нас і зіркові гості: Jerry Heil, гурт "ТVORCHI" які раніше представляли Україну на Євробаченні. Співачка Роксолана увійшла до складу журі.

Soundпродюсер Андрій Гуцуляк з гурту "TVORCHI" теж увійшов до складу журі разом з Віталієм Дроздовим. Аня Трінчер, яка увійшла до складу ведучих також виступала зі своїм треком, і була для нас продовженням традиції дитячого Євробачення. Адже в 2015 році вона представляла Україну на цьому конкурсі. А зараз вже є відомою співачкою. А зараз спробувала себе в ролі ведучої. Нам дуже хочеться, щоб дитяче Євробачення було таким майданчиком, де талановиті українські діти мали б змогу розвиватися, знайомитися, заводити цінні для них контакти. І нам приємно, що ті музиканти, які приходили свого часу на дитячий конкурс, згодом стають відомими співаками і навіть повертаються до нас в ролі ведучих. Побачимо, якою буде кар'єра нашого переможця Артема Котенка з міста Охтирка. Він переміг у Національному відборі. Пісню йому писала Світлана Тарабарова. Вона називається "ДІМ", і вона про важливість дому для кожного. На жаль, зараз багато українців втрачають свій дім через російську агресію. Сам Артем продовжує жити і розвиватися в Охтирці. Це прифронтове місто, але він не хоче покидати свій рідний дім. Тому що рідне місто для нього дуже дороге. І нам хочеться і на великий міжнародній сцені розповісти про наших українських дітей, які, на жаль, часто втрачають дім. І загалом про українців, які борються за свій дім. У пісні є такі слова: "Дім там, де завжди дихає воля". Для нас це дуже важливо. Воля, Україна і рідний дім.

 

Усі діти, які брали участь у фіналі, заслуговують на те, щоб ми також назвали їхні прізвища. Це Анастасія Бєлібова (13 років, м. Южноукраїнськ), Ангеліна Глогусь (12 років, м. Тернопіль), Злата Іванів (10 років, м. Одеса), Вероніка Коган (11 років, Харківщина), Ілля Коновченко (12 років, родом з Харкова, але тимчасово проживає за кордоном). Як ви вже зазначили, в попередні роки не вдавалося провести фінал через повномасштабне вторгнення. З якими труднощами організатори стикалися цьогоріч і як їх долали?

Тим, хто пропустив учорашній концерт, рекомендую переглянути його на YouTube каналі "Євробачення Україна".

Усі діти, яких ви згадали, неймовірно цікаві і дуже різні. Пісні відрізняються і за жанрами, і за стилістикою. Хочеться, щоб їх дійсно почули українці, адже вони того варті. Робити фінал Національного відбору і загалом Національний відбір під час війни - це виклик. З одного боку, нам хочеться робити цікаві проєкти і відкривати нові можливості для дітей. Але з іншого боку, ми маємо, насамперед, дбати про їхню безпеку. Безпековий фактор завжди створює для нас певний виклик. Ми завжди повинні дбати про те, що поряд було укриття, щоб при першому ж сигналі повітряної тривоги діти миттєво спустилися в укриття. Тому ми не змогли провести фінал у прямому ефірі. Ми могли б це зробити в бункері. Але там не було б великої сцени. А всім діткам хочеться представити свій талант на великій сцені. Ми обрали відмовитися від формату прямого ефіру і зробити концерт в запису. Ми дуже хвилювалися, коли проводили запис, що почнеться повітряна тривога. Звісно, у нас був резервний сценарій з планом А, планом В і не тільки. Ми постійно стежили за тим, яка безпекова ситуація в Україні, і ми дуже раді, що нам вдалося провести за планом А, і повітряна тривога почалася через кілька годин після завершення фіналу. Ми завжди маємо бути готові до різних сценаріїв.

"Євробачення – це майданчик"

Які враження були у самих учасників і від концерту, і від такого тривалого шляху, який вони пройшли від червня?

Ми завжди намагаємося наших учасників огорнути максимальною увагою і турботою на кожному з етапів. Ми постійно розширюємо кількість цих етапів для того, щоб у дітей було ще більше можливостей познайомитися з більшою кількістю людей, потрапити на ще більшу кількість майданчиків. Тому що, окрім самого фіналу, ми намагаємося організовувати додаткові можливості виконати свої пісні, налагодити нові контакти. У них справді був дуже насичений графік, багато всього відбувалося, а фінал став апогеєм їхньої кількамісячної подорожі на Національному відборі. Коли завершився фінал, ми спілкувалися з кожним учасником, нам хотілося підтримати кожну дитину. Адже як би ми не намагалися зробити акцент на тому, що важливий не конкурс, а важливий, насамперед, майданчик для вас, як для юних артистів, звичайно, кожен хотів перемогти. І ми розуміємо, якщо це не вдалося, дитина могла засмутитися. Але нам було дуже приємно чути, що діти сумували не через те, що не перемогли у конкурсі, а через те, що цей проєкт завершується. Насправді, ми кожному кажемо, що ми не прощаємося, тому що проект продовжується, нові можливості з'являються, і ми завжди намагаємося запрошувати учасників Національних відборів різних років на інші заходи, щоб вони могли продовжувати розвиватися. Євробачення – це майданчик. Майданчик для розвитку. І ним потрібно скористатися.

Фінал відбудеться в Іспанії

Отже, фінал конкурсу відбудеться в Іспанії. Нагадайте, коли відбудеться фінал, які, можливо, сюрпризи ви чекаєте від організаторів?

16 листопада відбудеться конкурс у Мадриді. Це ще один важливий етап підготовки для переможця Національного відбору. Насправді, ця підготовка, зазвичай, стрімка. Тому що тільки завершився фінал Національного відбору, а вже потрібно починати багато чого робити. Підготовка розділена на кілька важливих дат, до яких потрібно підготувати певні матеріали, чи то пісню, чи то постановку. Тому часу відпочивати небагато. Потрібно перевести подих і збиратися з новими думками, ідеями. Ми вже цього тижня плануємо розпочати підготовку до міжнародного конкурсу, тому що перша дата, до якої ми маємо подати пісню та ідею постановки - вже наступного тижня. Ми вже бачили сцену, вона була представлена організаторами в Мадриді. Слоган цьогорічного фестивалю звучить як "Нумо цвісти!". Він співзвучний з нашою минулорічною заявкою. І навіть графіка у формі квітки нагадує заявку нашої минулорічної представниці Анастасії Димид, яка виступала з піснею "Квітка". Нам дуже приємно, що саме ця тема, яку Україна представила минулого року, була прийнята на цьогорічному міжнародному конкурсі. Багато років Іспанія хотіла приймати в себе дитяче і доросле Євробачення. Однак минулого року перемогла Франція. Але оскільки Франція також проводила конкурс, вона відмовилася від повторного проведення. Відповідно, Іспанія, яка була другою минулого року, вирішила приймати конкурс у себе. Ми поділимося інформацією, що готують організатори, тільки-но ми її отримаємо.

Наскільки успішними були виступи представників України на дитячому Євробаченні?

Україна перемагала один раз в 2012 році. Тоді перемогла Настя Петрик із піснею "Небо". Після того нам не вдавалося перемогти, але ми дуже націлені на високий результат. Тому щороку підсилюємо свою команду і з точки зору написання пісень, і з точки зору постановки, залучаючи знаних музикантів та режисерів. Минулого року у нас був досить високий результат, ми посіли п'яте місце. Наша учасниця дуже запам'яталася прихильником конкурсу. Багато людей в tiktok повторювали її рухи і її пісню. Також у нас був досить високий результат у 2018 році. Тоді Даріна Красновецька з піснею "Say love" посіла четверту сходинку. Тож, цього року збираємо натхнення і досвід минулих років, будемо готуватися і намагатися посісти якомога вищі позиції.

Останні новини
"Шкідливі речовини розлітаються на сотні кілометрів". Експерти про забруднення повітря внаслідок війни
"Шкідливі речовини розлітаються на сотні кілометрів". Експерти про забруднення повітря внаслідок війни
Промінь рекомендує: Robert Tivodor з треком "Потя"
Промінь рекомендує: Robert Tivodor з треком "Потя"
Страшний сон закінчиться: Після Дощу представив сингл "Пекло охолоне"
Страшний сон закінчиться: Після Дощу представив сингл "Пекло охолоне"
"Пожежі в екосистемах і атмосферна інверсія". Коли у Києві легше дихатиметься?
"Пожежі в екосистемах і атмосферна інверсія". Коли у Києві легше дихатиметься?
Втрати росіян на розбомблених дронами складах дуже великі — Попович
Втрати росіян на розбомблених дронами складах дуже великі — Попович
Новини по темі
Законопроєкт про перезавантаження митниці дає привід для стриманого оптимізму — Острікова
Рамі Аль Шаєр та Сергій Магнушевський (Bulvar LU): Лютий 2022 показав нам, що якщо ти не живеш зараз, то завтра може не настати
"Це найкраща акустика у Варшаві". Диригент Ревакович про 10-ті "Дні української музики"
YARIMA: Про свої бажання варто говорити прямо, чітко й конкретно
Юрій Рокецький: Книга "Всьо чотко. Сергій Кузьмінський і «Брати Гадюкіни»" — це справжнє історичне дослідження на тлі епохи