Саша Чемеров: Щоб знайти баланс, треба спершу розібратися з хаосом

Саша Чемеров: Щоб знайти баланс, треба спершу розібратися з хаосом

Саша Чемеров презентував пісню «Мовчи», яка стала глибокою рефлексією на тему токсичних і співзалежних стосунків. Композиція розповідає про внутрішню боротьбу головного героя, де співіснують дві протилежні сторони його особистості, що символізують чоловічий і жіночий початок. Цей трек продовжує тематику мініальбому "Біполярник", у якому артист торкається психологічних конфліктів, що переживає людина.

В ефірі шоу "Вікенд нової музики" Саша Чемеров презентував пісню "Мовчи" та у відвертому інтерв’ю ведучій Ксенії Івась розповів про створення треку та його психологічну глибину, а також поділився концепцією мініальбому "Біполярник" і розповів про майбутній гастрольний тур.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь

Пісня "Мовчи" — це діалог між Душею і Духом. Це боротьба Інь і Янь, яка веде до гармонії через хаос

Сьогодні ти презентуєш пісню "Мовчи". Яка історія стоїть за цим треком?

Цей трек був написаний приблизно 15 років тому для мого сайд-проєкту Vkrayst. Пісня виконувалася на концертах лише тричі й ніколи не була записана. Протягом цих років люди писали мені й запитували, чи буде взагалі ця пісня коли-небудь випущена. Я завжди відповідав, що не знаю. І коли у мене народжувалася концепція мініальбому "Біполярник", я вирішив, що ця пісня має там бути, оскільки вона ідеально доповнює альбом.

А які нові сенси цієї пісні  з'явилися особисто для тебе?

Усі сенси, які я закладаю, коли пишу пісню, зберігаються навіть через роки та не втрачають своєї актуальності. В другому куплеті я додав чотири рядки, тому що перший куплет був від імені чоловіка, а другий — від імені жінки. Я дав жінці можливість сказати більше.

У коментарях я бачила, що люди пишуть: це була б чудова пісня для дуету з жінкою…

Так, від початку й була саме така ідея. Я навіть намагався співпрацювати з кількома артистками, але концептуально не складалося. Тому я вирішив заспівати за дівчину сам.

А якою є концепція цієї пісні?

Загалом увесь цей мініальбом заснований на темі психології, але він не напружує слухача. Якщо ти хочеш заглибитися, можеш це зробити. Якщо ні, то просто слухаєш і можеш передати туди свою життєву ситуацію. Пісня "Мовчи" — це діалог між душею і духом. Як я писав у своєму дописі про цей трек, можна уявити собі символи Інь і Янь, між якими відбувається боротьба за гармонію. Тобто, щоб знайти баланс, треба спершу розібратися з хаосом.

У тебе також вийшов і mood-кліп на цю пісню, в який ти вклав дуже багато сенсів…

Так, у кліпі закладено багато сенсів: як дратівливих, так і інформативних елементів. Я вважаю, що мені вдалося досягти того, чого я хотів. Це відео виглядає як кліп із 90-х, і в цьому полягав задум — знімати на VHS і поєднати його з сучасною камерою. Все вийшло темним і окультним.

З ким ти втілював ідею кліпу?

Це моя команда: Юлія Victor, Ілля Мкртчян, який знімав кліп, Марія Гамуля, яка займалася монтажем. У цю роботу ми всі щось вклали від себе, деякі ідеї з’являлися вже в процесі роботи.

Пісні в мініальбомі абсолютно різні за жанром і настроєм. Це і є та сама біполярність

Як пісня "Мовчи" вплітається в концепцію твого нового ЕР-альбому "Біполярник"?

Усі знають, що в мене є пісня "Не мовчи". Навіть у коментарях хтось написав: "То мовчи, то не мовчи — не розберешся!". Якщо говорити про ці дві пісні, це своєрідна біполярочка. Щодо самого ЕР, перша пісня в ньому — "Франкор", у якій йдеться про діалог між двома людьми, а далі йде трек "Мовчи" — це вже діалог, який відбувається всередині тебе, де дві частини тебе борються між собою. Наступна пісня в мініальбомі розкриває цю тему ще більше, а остання стає одночасно кульмінацією й епілогом.

Коли ти оголосив назву альбому, люди почали цікавитися твоїм станом і ділитися власними історіями. Назва альбому — це провокація, чи ти хочеш сказати, що у тебе біполярний розлад?

Насамперед це концепція, яка полягає в тому, що пісні абсолютно різні. Це моя фішка — робити різножанрову музику. В цьому мініальбомі це теж є: ми починаємо з поп-реггетону, переходимо в альтернативний рок, далі звучить симфонічний оркестр, потім ще "важча" композиція, а завершення — це нео-соул-r-n-b. Стилі й настрої в альбомі різні, і саме в цьому полягає його біполярність.

Ти дуже цікаво сформулював думку про Інь і Янь і про те, що вони вибивають его одне з одного. Цікаво, хто або що вибиває его у твоєму житті? І чи мав ти, як митець, випробування власним его?

Я дуже давно цікавлюся психологією, духовністю, політикою. Всі ці сфери мають подібні інструменти й правила. Я активно працюю над собою, тому не можу сказати, що щось конкретне може вибивати мене. 

Багато років тому у мене була проблема з аудиторією. Я тоді був цілковитим стретейджером — не вживав навіть кави або чаю, не курив, не пив, не носив одягу з натуральної шкіри. Через це про мене міг скластися образ надлюдини. І люди почали шукати в мені щось, що не відповідає цьому образу, наприклад, шкіряну куртку, яка насправді була не шкіряною. Тоді мені захотілося зробити щось "погане" і в мене почався конфлікт з людьми, коли ти щирий до всіх, а вони намагаються віднайти в тобі якісь нещирості. Це сильно дуже моє его. Цей конфлікт вирішився тим, що я навмисно почав курити, й усі почали це обговорювати. Також у моєму житті була зрада, яка теж сильно б'є по его. Маючи такий досвід, я можу поділитися чимось із людьми. І те, що я роблю у своїй творчості, зображає мій, а також досвід інших людей (психологів, друзів), який я можу передати.

Крім музики, ти також залучений до "Культурного десанту" — ти продюсер і ведучий шоу "Фронтова студія". Що вам вже вдалося зробити на цьому етапі й чого прагнете досягти?

Ми вже відзняти повний сезон, його можна подивитися в Ютубі — там є 14 епізодів шоу. Зараз ми працюємо над другим сезоном "Фронтової студії", і він концептуально відрізняється від попереднього. Якщо в першому сезоні ми шукали талановитих музикантів, збирали їх у групи й створювали пісні, то тепер ми пишемо гімни для бригад.  Ми їздимо до різних бригад, іноді з нами їздять запрошені зірки, які потім будуть записувати ці гімни. Ми вже відзняли кілька серій, і мені дуже цікаво, як на це відреагують люди. Деякі тексти написав я, а також є гімн, який написав інший артист, ім'я якого я поки не називатиму.

Чи може це шоу "народити" нових артистів?

Деякі з них уже "народилися", адже деякі військовослужбовці, які брали участь у "Фронтовій студії", вже зараз виступають у турі по Америці й гастролювали Європою. Таким чином вони працюють на благо країни.

Ти оголосив тур містами України. Де і коли тебе можна буде побачити й послухати наживо?

Передусім хочу закликати всіх підписатися на мої соцмережі, де є вся інформація. Я знову виходжу в прямі ефіри, а також у моїх соцмережах можна придбати квитки на будь-який концерт. Наприклад, перший концерт відбудеться 3 листопада в Харкові, далі 16 листопада у Львові, 17-го в Чернівцях, 21 листопада в Черкасах, 22-го в Полтаві, 23-го в Дніпрі, 24-го в Запоріжжі й 30 листопада у Вінниці. На кожному концерті буде різна програма.

 

Редакторка текстової версії — Олена Кірста.

Відеоверсії інтерв'ю дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.

Останні новини
Знаходити в собі впевненість: Stasya випустила мотивуючий трек "Упаду, піднімусь"
Знаходити в собі впевненість: Stasya випустила мотивуючий трек "Упаду, піднімусь"
Розставити все по своїх місцях: Учасник тріо Botashe Шершень випустив сольний сингл "Карма"
Розставити все по своїх місцях: Учасник тріо Botashe Шершень випустив сольний сингл "Карма"
Червоні лінії у протидії Росії є надуманими. Олещук про візит Зеленського до США
Червоні лінії у протидії Росії є надуманими. Олещук про візит Зеленського до США
"Шкідливі речовини розлітаються на сотні кілометрів". Експерти про забруднення повітря внаслідок війни
"Шкідливі речовини розлітаються на сотні кілометрів". Експерти про забруднення повітря внаслідок війни
"Усе за форматом дорослого Євробачення". Підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024
"Усе за форматом дорослого Євробачення". Підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024
Новини по темі
Знаходити в собі впевненість: Stasya випустила мотивуючий трек "Упаду, піднімусь"
Розставити все по своїх місцях: Учасник тріо Botashe Шершень випустив сольний сингл "Карма"
"Усе за форматом дорослого Євробачення". Підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024
Промінь рекомендує: Robert Tivodor з треком "Потя"
Страшний сон закінчиться: Після Дощу представив сингл "Пекло охолоне"