Промінь рекомендує: Ефір з треком "Крила"

Промінь рекомендує: Ефір з треком "Крила"

Нарешті концептуально: новий важкий ранок зустрічаємо… важкою музикою. Бо гурт Ефір порожняк не ганяє. Їх парафія – метал, альт-рок та тріп-рок. Виникла команда в 2007 році в Ірпіні під Києвом, з ініціативи Наталії Андрійченко, колишньої учасниці відомого в 2000-х гурту "Оркестр Янки Козир". Наступного року вийшов перший сингл "Ніколи", зведенням якого займався Сергій "KNOB" Любинський, гітарист ТОЛ та звукорежисер багатьох альбомів, записаних під лейблом ІншаМузика. З цим синглом гурт вперше потрапив на український радіопростір.

У 2009 році Ефір залишають кілька учасників, і на їх місця приходять Стас Дячук (бас-гітара) і Ростислав Ягодка (ударні), а трохи пізніше приєднується гітарист Олексій Шевченко. Так склалась нинішня конфігурація Ефіру. Гурт активно концертує, а у грудні 2011 року випускає в життя ЕР під назвою "Еммамсумсам". А десь з 2014 року замовкає. І ось…

Через кілька розділених років музиканти святкують спільну радісну подію – вихід нового синглу "Крила". "Ця чуттєва пісня переносить кожного в роздуми про ритуальні сумніви, про протистояння критичного мислення магічному. Музика пісні, як зовнішня сила, порушує інерцію – ти можеш розвести себе на крила, чи розвести руками, чи відчути ті крила, з якими звільняєшся від обмежень і упереджень. Та саме з вірою в себе чи вищі сили ти, врешті-решт, долаєш свої життєві виклики", – розказують автори про пісню. 

Ведучі Радіо Промінь Анна Заклецька та Денис Денисенко скористались нагодою, щоб зв’язатись із Наталею Андрійченко і Стасом Дячуком і розпитати про те, чому гурт так давно не було чутно, яке мислення – критичне чи магічне – переважає у музикантів, і про ті крила йдеться в їхній новій одноіменній пісні.

0:00 0:00
10
1x

Фото надане артистами

… Можна просто уявити крила, які тебе підносять над проблемами і допомагають тобі бути сильним духом, незважаючи ні на що

Вітаємо вас, друзі! Раді чути Ефір в нашому етері! 

Добрий день! Дуже раді почутися! 

Наскільки ми розуміємо, ви зараз на гастролях у Китаї? 

Стас: Так, ми зараз знаходимось у Шанхаї.

І у вас там вже нормальний підвечірок?

Стас: Так, зараз у нас близько 16-ї години, 5 годин різниці з Києвом.

Хочеться найперше розпитати у вас, куди ви зникали? Чому вас не було чутно кілька років? І що спонукало до того, щоби все-таки зібратись і знову творити?

Стас: Ну, якщо говорити про мене, то я зник набагато раніше. Я прийшов у гурт в 2010-му, і в 2013-му покинув його. Але через багато років накопичились якісь творчі задумки – і з’явилася ідея відновити творчість гурту і продовжувати існувати як гурт Ефір. 

Ми згадали EP "Еммамсумсам" – що значить це слово? 

Наталя: Це слово, яке я придумала і яке може вживатися як своєрідна мантра або просто назва пісні – ми також маємо пісню з такою назвою. 

А що ти як автор цієї вигадки у неї вкладала? Ти вивчала семантику певних звуків або етимологію певних понять? Наприклад, для Ані як для мами трьох дітей, це схоже на якусь колискову чи мантру для заспокоєння малечі…

Наталя: Це слово дійсно може бути як якийсь наспів колискової – чому би й ні? Коли я придумувала це слово, спочатку був текст пісні, а потім я думала як її назвати – і це слово прийшло само по собі. Дійсно, воно складається з певних слів, які ми знаємо. Дійсно, асоціація може виникнути зі словами "мама", "сум" і "сам". Мені здалося, що слово само по собі цікаве і буде звертати на себе увагу. 

В описі пісні "Крила" ви говорите про протистояння критичного мислення магічному. Розкажіть більше про магічне мислення – у вас в гурті поширений особливий світоглядний підхід до того, що відбувається? Ви самі як до магії ставитеся? Судячи з вигадки слова "Еммамсумсам", з магією у вас все гаразд? (всі сміються).

Наталя: З магією все гаразд. Але й і з критичним мисленням також все добре! 

Якою магією ви цікавитесь? Наша Аня, наприклад, язичниця, вона вважає, що ця магія дуже точна, дуже наукова, і те, що вона дискредитована певними людьми як якась нісенітниця – оце найбільша нісенітниця. 

Наталя: Насправді у нас в гурті хтось може керуватися фактами і логикою, а хтось – чимось раціональним. І керуватися мріями або ж звертатися до якихось давніх таємних знань – рун тощо. Тобто, всі ці інструменти досить цікаво вивчати, а хто у щО вірить і чим керується – це вже справа кожного особисто.

Стас: Але не треба забувати про критичне мислення!

Сьогодні ми презентуємо ваш новий трек "Крила". У підводці ми говорили, що це пісня, яка переносить у роздуми про ритуальні сумніви і про те протистояння критичного мислення магічному. Що ще ми маємо знати про цю пісню?

Наталя: Дійсно, ця пісня – про віру. Але у що ти віриш – це тільки твій вибір. В будь-якому разі віра (у будь-що) може тобі допомогти подолати якісь труднощі, або стати більш сміливим, упевненим у собі. І чому саме про критичне-магічне, тому що навіть сама фраза приспіву "розведи руками, покажи як можна розвести на крила" означає, що можна просто уявити крила, які ніби тебе підносять над проблемами і допомагають тобі бути сильним духом, незважаючи ні на що.

Слухати трек Ефір "Крила", як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.