Промінь рекомендує: Океан Ельзи з треком "Мукачево"

Промінь рекомендує: Океан Ельзи з треком "Мукачево"

12 жовтня Океан Ельзи святкує своє 30-річчя. Саме в цей день 1994 року у Львові четверо студентів утворили гурт, який згодом став найвідомішим і найуспішнішим на території України. Цей ювілей буде відзначений виходом книги і документального фільма, присвячених історії Океану Ельзи. Але й самі музиканти не залишать своїх прихильників без подарунків.

Найперше це будуть концерти в київському Палаці спорту – чотири поспіль! Квитки на концерти 11, 12 та 13 жовтня майже моментально розпродані вщент, тому згодом була додана ще одна дата – 15 жовтня. А перед тим музиканти поїхали в гастрольний тур Європою "Help For Ukraine". Позаду Париж, Марбелья, Амстердам, Лісабон... попереду – США та Канада. В цьому турі, до речі, група представляє свій англомовний альбом "Lighthouse”, реліз якого запланований на жовтень. 

А до цього Океан Ельзи без попередження презентували перший за 8 років і 10-й за рахунком студійний альбом з ностальгічною назвою "Той день". Першим синглом з альбому стала щімка і потужна пісня "Мукачево", в якій Святослав Вакарчук згадує свій шлях від маленького хлопчика із закарпатського Мукачева і до голоса покоління, "якому болить".

Ведучі Радіо Промінь Анна Заклецька і Денис Денисенко скористались нагодою зв’язатись із Святославом, щоби розпитати про зв’язок з Мукачевим, (мета) фізичні стосунки з музикою, доцільність випуску двох альбомів підряд – та майбутні книгу і фільм про групу.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: ФБ-сторінка Океану Ельзи

Ти можеш творити музику для себе і від цього теж бути щасливим. Але коли паралельно ще велика кількість людей відгукується на те, що ти робиш – це дуже надихає. Це як кохання. Ти кохаєш просто тому, що не можеш не кохати, але коли це кохання взаємне – це надихає в десятки разів більше

Привіт, Святославе! Найперше вітаємо тебе з виходом нового альбому "Той день"! Багато коментарів від слухачів: "Нарешті повернувся олдскульний Океан Ельзи!" А пісня "Мукачево" лише за тиждень зібрала півмільйона переглядів на YouTube. Напевно, як фізик за освітою ти знаєш якісь формули, за якими творити такі актуальні й хітові пісні?

Дякую за ваші теплі слова, мені дуже приємно все це чути. Але насправді секрет полягає в тому, що ми дуже любимо музику, закохані в неї – і просто любимо свою діяльність (я навіть не можу назвати це роботою). Я просто щасливий, що Бог мені дав можливість ще й називати це роботою, хоча насправді це частина мого життя. Тому, можливо, велика кількість людей це відчуває і цінить те, що ми робимо. Це, безумовно, величезна віддача. Ти можеш творити музику і для себе – і від цього теж бути щасливим. (Зрештою, я і пишу, тому що не можу цього не робити). Але коли паралельно ще велика кількість людей сприймає це і відгукується на те, що ти робиш – це дуже надихає. Це, знаєте, як кохання. Ти кохаєш просто тому, що не можеш не кохати, але коли це кохання взаємне – це надихає в десятки разів більше. Так і тут.

Я не можу сказати, що англомовний альбом – це амбіції. Я думаю, що це швидше бажання в такий складний момент для України будь-яким способом говорити про неї світу зрозумілою, знайомою мовою

І скоро ж у Океану Ельзи виходить англомовний альбом? Тобто, є амбіції йти далі світом, представляти свою музику слухачам поза межами України?

В нас багато різних планів. Я не можу сказати, що англомовний альбом – це амбіції. Я думаю, що це швидше бажання в такий складний момент для України будь-яким способом говорити про неї світу зрозумілою, знайомою мовою. Ну і крім того, якщо говорити про творчу частину, то багато пісень я писав у співавторстві і продюсував з відомими і менш відомими західними музикантами. І це для мене був величезний досвід: цікаво було це робити в різних місцях і різних студіях. Паралельно з концертами ми знаходили якісь можливості десь в один день на одну студію зайти, в інший день в іншому місці. І так за рік назбирали цей альбом. Він матите назву "Lighthouse" і вийде менш ніж через місяць. 

Але, якщо так вже сталося, що у нас виходять два альбоми підряд, то щоби не заплутувати наших шанувальників, просто коротко скажу, що український альбом "Той день" був запланований ще дуже давно. Ми просто відкладали його у зв’язку з різними подіями – то ковідом, то війною. Але ми розуміли, що маємо випустити і український альбом. 

Що стосується альбому "Lighthouse", то це достатньо нова ідея. Вона з’явилася в нас, коли ми поїхати в перший тур "HelpForUkraine" два роки тому. Я пам’ятаю, як гуляв по Празі і був враженим тим, наскільки Україна цікава сіту – було багато прапорів, до мене підходили різні люди на концертах, багато чехів, які не розуміли українську мову. І я пам’ятаю, як мені тоді зрозуміло стало, що треба зробити щось англійською мовою. І на щастя, з’явилась така можливість. 

Щодо пісні "Мукачево". Твої давні прихильники знають, що ти родом з Мукачева, але більшість людей, певно, все-таки думали, що саме зі Львова. Скільки ти прожив у Мукачеві і чому тільки зараз заспівав про це пісню?

Думаю, що всі наші шанувальники знали, що я народився в Мукачеві. Там, кажуть, навіть екскурсії водять до мого будинку (сміється). Так сталося, що моя мама звідти родом була. І вона поїхала мене народжувати у Мукачево, бо у Львові вони з татом тільки закінчували університет і були, м’яко кажучи, незаможними. В них нікого не було у Львові – тому вона поїхала мене народжувати до своєї мами, моєї бабусі. Тому фактично містом мого народження було Мукачево, але жив я там наїздами, коли приїжджав до бабусі в гості. Деколи по 3-4 місяці. Але так, щоби мешкати там офіційно – я, мабуть, і не мешкав. Все своє дитяче і юнацьке життя провів у Львові. 

Це буде не книжка-біографія чи книжка спогадів – це буде книга фотографій, де кожна світлина буде підписана і розказана учасниками тих чи інших подій

Дякуємо, що розставив крапки над "і". Наостанок хочемо запитати про фільм і книгу про Океан Ельзи – коли їх чекати?

З книжкою все трохи простіше. Вона вже готується до друку. Я ще не знаю, коли це буде – ближче, мабуть, до Нового року. Але ми про це повідомимо. Це буде не книжка-біографія чи книжка спогадів – це буде книга фотографій. Це буде дуже цікава історія, де кожна фотографія буде підписана і розказана учасниками тих чи інших подій. Я вже бачив перший драфт книжки, мені було дуже цікаво, бо я сам не знав багатьох речей, які там написані. 

Що стосується фільму, то робота над ним розпочалася, і ще рано щось говорити. Але сподіваюсь, що трохи пізніше скажемо більше.

З нетерпінням будемо чекати! Успіхів, безпеки і натхнення – і продовження діяльності ще на багато років!

Слухати трек Океану Ельзи "Мукачево", як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.

Останні новини
Інтерес України у тому, щоб це був грант – Хутор про $50 млрд заморожених російських активів
Інтерес України у тому, щоб це був грант – Хутор про $50 млрд заморожених російських активів
"Я готовий, якщо мені прийдуть і скажуть, що дембеля не буде" — Казарін про чесну дорослу розмову між владою і суспільством
"Я готовий, якщо мені прийдуть і скажуть, що дембеля не буде" — Казарін про чесну дорослу розмову між владою і суспільством
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
Пошук себе у музичному покликанні: Sad Novelist випустив альбом "Смуток"
Пошук себе у музичному покликанні: Sad Novelist випустив альбом "Смуток"
Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно – Отченаш
Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно – Отченаш
Новини по темі
Пошук себе у музичному покликанні: Sad Novelist випустив альбом "Смуток"
В будь-якій незрозумілій ситуації оберіть себе: MÉLOVIN та iSKra випустили пісню "Обиратиму себе"
Українські премʼєри 20-27 вересня: Dorofeeva, Melovin, Yarima, KLER, Маша Кондратенко, Kutovyi
Міша Правильний: Якщо хтось вважає себе "лікарем" через музику, то, можливо, з музикою йому треба закінчувати
Натхненний містом, маріонетками та спогадами: Schmalgauzen випустив мініальбом "Втомлена Стріт"