Курську операцію ЗСУ можна порівняти з діями УПА — Гетьман

Курську операцію ЗСУ можна порівняти з діями УПА — Гетьман

Курська операція ЗСУ зірвала плани росіян атакувати Суми та продовжувати свій наступ на Харківщині. Це констатує в ефірі Українського Радіо військовий аналітик Олексій Гетьман. Українські військові на Харківщині до Курської операції бачили накопичення ворога. Однак після заходу ЗСУ на Курщину росіяни зняли війська саме з Харківського напрямку, стверджує Гетьман. І більше наступів противника у тому районі не було. "Невеликою кількістю наших сил ми примушуємо ворога тримати на Курщині велику кількість своїх сил, яку він зняв з лінії фронту", – каже експерт. Загалом ЗСУ на Курщині ведуть активну оборону, уникаючи прямих зіткнень із 40 тисячами росіян. Нинішню Курську операцію ЗСУ можна порівняти з діями УПА, зазначає Гетьман.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Бойові дії на Покровському напрямку та на Курщині суттєво відрізняються

Яка ситуація зараз на Курщині та на Покровському напрямку, на Донеччині? 

Бойові дії на Покровському напрямку та на Курщині суттєво відрізняються. На Покровському, Кураховському, Торецькому напрямках ми ведемо позиційну оборону. А на Курщині — це активна оборона. Ми уникаємо прямих зіткнень із 40 тисячами російських військовослужбовців. Тому не можна автоматично переносити наше розуміння мапи DeepState на Покровському напрямку і на Курщині. За великим рахунком, уся Курщина  – це "сіра" зона, де ми маневруємо, ведемо потужні локальні бої, але без лобових зіткнень. На Покровському напрямку ворог намагається посунутися з півночі та з півдня та вийти з півночі на Покровськ, а з півдня — через Курахове. Бої там важкі, але суттєво просування у ворога немає. Ми втрачаємо постійно якісь невеликі населені пункти, що негативно сприймається всіма, хто не перебуває безпосередньо на лінії фронту. Хоча тут треба зробити зауваження: деякі населені пункти, про які ми офіційно чуємо, що ворог їх захопив, можуть бути покинутими селами, де пʼять будинків і 20 років там ніхто не мешкає. Тому, коли кажуть, що ворог захопив якийсь населений пункт, то краще уточняти, що саме це за населений пункт, адже складається враження, що росіяни постійно захоплюють щось серйозне. Ні. Вони просуваються, але несуттєво. І це не є те, що Росія планувала, тому що наступальна операція так не планується. Немає від початку тактики повзучої окупації, вона повзуча, тому що не вдається просунутися суттєво. 

Я слухав ваші роздуми про Курщину, пане Олексію, і подумав, що це схоже на Другий зимовий похід армії УНР, який відбувався по тилах без лобових зіткнень. Чи це неправильна аналогія?

Так, це схоже. Також можна порівняти з УПА, кому що ближче. Адже безглуздо здійснювати лобові удари з армією, яка тебе суттєво переважає. Так ніхто бойові дії не веде.

Росія не має резервів 20-50 тисяч військових у тилу

Пане Олексію, хоча також запитати також про Запорізький напрямок…

Давайте пригадаємо, що найбільша кількість російських військ за останні 1,5 року була сконцентрована на півночі та на півдні. Це Купʼянсько-Лиманський напрямок та Запорізький. Там було орієнтовано більше 150 тисяч всіх військ. Менша кількість, як не дивно, — на східному фронті. Це Бахмутський, а зараз —Покровський, Костянтинівський напрямки. Росіяни нічого тут не перетягнули, вони там так і були, просто можуть сконцентруватися на одному якомусь напрямку. Треба розуміти, що в Росії немає резервів в 20-50 тисяч всередині РФ, які можна було б долучити до бойових дій на якомусь з напрямків. Коли ми даємо інформацію, що десь йде накопичення російських військ, то це не за рахунок Сибіру або Далекого Сходу, звідки притягнули ще війська. Наче в них десь є резерв, який вони задіють, коли це буде потрібно. Це означає, що вони переміщують війська вздовж лінії фронту. Якщо на якійсь ділянці стало більше військ, значить на якійсь ділянці їх стало менше. Росіянам це більш-менш нормально вдається — доволі швидко переміщувати війська вздовж лінії фронту, використовуючи переважно залізницю. Кількість "живої" сили росіян на лінії фронту практично стабільна, бо вони мобілізують близько 25-40 тисяч осіб щомісяця, а ми переважно стільки ж знищуємо безповоротно та медичними втратами. Тобто, ми їх нищимо, але менше їх не стає. Проте не стає і більше. 

Олексій Гетьман. Фото: facebook.com/alexeyhetman

"Курська операція зірвала плани росіян атакувати Суми та Харківщину"

А те, що відбувається на Курщині, хоча б на Харківщину впливає? Росіяни відтягують свої війська із Харківщини чи намагаються закривати дірки зсередини?

Дуже впливає і вже вплинуло. По-перше, Курська операція ЗСУ зірвала плани росіян атакувати Суми та Харківщину, коли вони намагалися зробити другу хвилю свого наступу. Була навіть пресконференція прессекретаря Путіна Пєскова, на якій російські журналісти запитували, що відбувається на Харківщині, а він відповів, що "все йде за планом й незабаром все буде добре". Це було ще до початку Курської операції ЗСУ. Й наші військові, які там перебувають, дійсно кажуть, що бачили накопичення ворожих сил і ці два плацдарми, які росіянам вдалося захопити, найімовірніше, рухатимуться далі. Проте минув день-два-три, жодних наступів росіян не було. Наша розвідка перевірила і на цих напрямках кількість військовослужбовців РФ суттєво зменшилася. Коли ми зайшли на Курщину, вони одразу зняли війська саме з Харківського напрямку. Може на Харківську операцію це безпосередньо й не вплине, але 40 тисяч військових з лінії фронту вони зняли. Багато хто думав, що росіяни будуть знімати військових із найбільш "гарячих" точок бойових дій, хоча навпаки, вони зніматимуть із найменш "гарячих" точок, де не так болюче для росіян буде зняти якусь кількість військ. Загалом невеликою кількістю наших сил ми примушуємо ворога тримати на Курщині велику кількість сил, яку він зняв із лінії фронту. Це й була одна із цілей цієї Курської операції.