Перше олімпійське золото Беленюка: які шанси в України поповнити скарбничку медалей

Перше олімпійське золото Беленюка: які шанси в України поповнити скарбничку медалей

Борці греко-римського стилю принесли Україні першу золоту і другу срібну медалі на Олімпіаді в Токіо. Жан Беленюк завоював золото, перемігши угорця Віктора Лорінца, а Парвіз Насібов став срібним призером, поступившись іранцю Мохаммадрезу Гераї. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіли спортивний оглядач Радіо Промінь і Українського радіо з Токіо Костянтин Дульцев та спортивний журналіст Іван Вербицький.

0:00 0:00
10
1x

Перемога Жана Беленюка: як це було

Костянтин Дульцев: Було якесь відчуття, що Жан Беленюк переможе свого суперника. До цього вони зустрічалися більше десяти разів на різноманітних турнірах, Чемпіонатах світу та Європи, вони одного дуже добре знали і у всіх сутичках перемагав Жан Беленюк. Тому він знав, як перемогти свого суперника. Було важко, але тим не менш він втримав цю перевагу і став олімпійським чемпіоном. В його активі є нагороди усі гатунків всіх престижних змагань, і ось він вже нарешті олімпійський чемпіон, дворазовий чемпіон світу та триразовий чемпіон Європи.

Головне, що цікавило журналістів, які тут перебувають: "Жане, що далі? Чи можна вже зараз піти вже зі спорту на мажорній ноті і зосередитись на депутатській діяльності та на законотворчому процесі?". Він сказав, що він не знає, ще буде думати. Він має все обміркувати зі своїм тренером та зі своєю родиною. А зараз він просто хоче відпочити від дуже напруженого графіку, який у нього був напередодні Олімпіади. Більше того, якщо в нього була травма і три тижні тому він навіть не знав чи зможе він виступати він зізнався, що у нього була травма, три тижні тому він не знав, чи зможе виступати.  Тому сьогодні Жан беленюк герой України, він перший олімпійський чемпіон збірної команди України в Токіо і ми цьому радіємо. 

Фото: Жан Беленюк, ЕРА

Як наші олімпійці здолали своїх супротивників 

Костянтин Дульцев: Парвізу Насібову, на жаль, не пощастило. Він програв програв іранському борцеві і став срібним призером. Після цього Парвіз заявив, що на наступну Олімпіаду він повернеться і буде ще сильнішим. І взагалі для багатьох Парвіз Насібов — сенсація, тому що раніше цей хлопець не вигравав нагород на дорослому рівні, тільки на юніорському у нього були нагороди і зараз такий величезний прорив і він стає срібним призером.

Слід сказати, що в нас сьогодні взагалі найбільший медальний день. Наші спортсмени здобули одразу чотири медалі. Одну бронзову медаль у вільній боротьбі здобула Ірина Коляденко, а також бронзову медаль отримав дует Марти Федіної та Анастасії Савчук. Це історична бронза, тому що на Олімпійських іграх розіграли перші медалі в артистичному плаванні, і це перша медаль в артистичному плаванні в історії України. За крок до медалі опинився Михайло Кохан, який посів четверте місце в метанні молота.

Іван Вербицький: Фінальну сутичку Жан Беленюк відборовся у першому своєму поєдинку з сербом Зурабом Датунашвілі, якому програв у фіналі Чемпіонату Європи. Інші Жанові основні суперники були в іншій частині сітки і перебили один одного і залишили по собі тільки угорця Віктора Лорінца, якого Жан перемагав постійно. Тому для Жана це була зріла, професорська боротьба. Жан зробив те, що мав зробити. Хоча здивував тим, що, незважаючи на депутатську діяльність, він все-таки форму підтримав, бо були побоювання, що він може не набрати достатньої форми для того, щоб перемагати в Олімпійських іграх.

Щодо Парвіза Насібова, то як для дебютанта Олімпіади, я думаю, молодість і азарт  зіграли свою роль. У чвертьфіналі він переміг чемпіона світу 2018 року Артема Суркова. Я думаю, що якби змагання з вільної греко-римської відбувалися протягом одного дня, то Насібов на емоціях би переміг і у фіналі. Не думаю, що якби Насібов зустрівся з Мохаммадрезу Гераї наступного разу, то перевага іранця була б настільки великою. Технічно Насібов нічим не слабший.

Фото: Парвіз Насібов, UWW

На які олімпійські медалі ще може розраховувати українська збірна 

Іван Вербицький:  Я думаю, безперечно, у нас має бути медаль у стрибках у висоту серед жінок. У нас є Ярослава Магучіх, Юлія Левченко та Ірина Геращенко. Хтось з них трьох, або, можливо, і двоє будуть на п'єдесталі. Є підстави розраховувати на золото у цьому виді, бо Ярослава Магучіх хоче побитися світовий рекорд.
Зараз вона не гірша за основну суперницю — триразову чемпіонку світу Марію Ласицкене. Тому якщо Ярослава не дозволить емоціям взяти над собою гору, вона має показати свій клас і буде медаль, можливо, найвищого гатунку.  

Фото: Ярослава Магучіх, Getty Images

Каратист Станіслав Горуна, який останнім часом виграє усі змагання, каратистка Анжеліка Терлюга, яка є лідером світового рейтингу у своїй ваговій категорії, каноїстка Людмила Лузан, майстриня велотреку Олена Старікова — вси вони цілком можуть отримати нагороди. Тобто є на що сподіватися. 

Зазначимо, наразі Україна має одну золоту, дві срібних та сім бронзових медалей. Раніше бронзові медалі на Олімпійських іграх отримали дзюдоїстка Дар'я Білодід, фехтувальник Ігор Рейзлін, стрільці Олена Костевич та Олег Омельчук у змішаному командному змаганні, тенісистка Еліна Світоліна, борчиня Алла Черкасова. Плавець Михайло Романчук виборов бронзову медаль на дистанції 800 метрів вільним стилем та срібну медаль на дистанції 1500 метрів вільним стилем. 

Фото: REUTERS