Голодомор 1921-23 років: що відомо про цей геноцид і чому він довго залишався засекреченим?

Голодомор 1921-23 років: що відомо про цей геноцид і чому він довго залишався засекреченим?

Трагедії Голодомору 1921-1923 років виповнюється 100 років. Що відомо про цей геноцид і чому він довго залишався засекреченим? Про це в ефірі Радіо "Культура" розповіла генеральна директорка Національного музею Голодомору-геноциду Олеся Стасюк.

0:00 0:00
10
1x

Що відомо про Голодомор 1921-1923 років

Було заборонено говорити правду про масові штучні голоди так само, як і про Голодомор-геноцид. Але в цьому році Україна і українці світу вшановують пам'ять жертв голоду. У цьому році ми маємо 100-ті роковини масового штучного голоду 1921-1923 років і розповідаємо про те, що ж таки було в цих роках. Цей загальносоюзний міф про посуху та неврожай, які були у 2021-му році, науковці розвінчують, тому що насправді, як писав Ленін, урожай був неймовірний. Він писав забрати все до зернини, прислати в Україну 500 тисяч штиків, тобто військово озброєних людей, для того, щоб вилучити і вивести це зерно. І це сталося після того, як Україна втратила свою незалежність після російської окупації у 1921 році. За допомогою масового штучного голоду більшовики побачили, що українців можна поставити на коліна, зупинити національно-визвольний рух і боротьбу за відновлення української державності. І це було повторено рівно через 10 років з ретельною підготовкою, і був організований Голодомор-геноцид.

Чому довгий час про наступні два Голодомори було відомо значно більше, ніж про цей 

Ми маємо мало досліджень і також свідчень очевидців. Очевидці більше розповідають про Голодомор-геноцид 1932-1933 років, а також масовий штучний голод 1946-1947 років. Хоча кандидатка історичних наук Александра Веселова проробила неймовірно велику роботу, і дуже багато досліджень проводила саме з дослідження масового штучного голоду 1921-1923 років. 

Хто зараз намагається більше досліджувати цей період 

Сьогодні в Україні створений Інститут дослідження Голодомору при Національному музеї, і фахівці, історики, дослідники, різні спеціалістів займаються дослідженням усіх трьох масових штучних голодів. 

Дослідження потрібні різнобічні. І якщо була послуга, якщо був недорід, про що йдеться в деяких документах, то чому не можна було обмінюватися з іншими регіонами країни для того, щоб покрити цей неврожай? Чому ізолювалися села? Ми зараз дізнаємося, що в 1921-1923 роках під час цього масового штучного голоду  більшовиками на чолі з Леніним була застосовна практика оточення сіл так само, як це було в 1933 році, коли села заносили на "чорну дошку", виставляли війська, не випускали та не впускали людей, поки село не вимирало. Ця практика була застосована і під час масового штучного голоду 1921-1923 років.

На цю тему: Голодомор: про що свідчать нові дослідження геноциду українського народу?

Чи залишилися архівні дані стосовно цього періоду

Звісно, архівні дані є. І ми можемо шукати різні підтвердження цих фактів, зокрема в "Полном собрании сочинений" В. Леніна, а також в його записках та томах, де він пише про те, що він планував повторювати цей масовий штучний голод. Тобто ідеологія Леніна, яка була закладена в його записках, комуністи виконували впродовж 30 років.

Чи є можливість якимось чином забрати документи з Росії для дослідження

На сьогодні ця можливість абсолютно виключена, оскільки Росія продовжує приховувати факти Голодомору геноциду і масових штучних голодів, і у зв'язку з російською агресією, те, що ми бачимо та відчуваємо сьогодні усією країною, це абсолютно неможливо.

Про суперечки відносно кількості жертв Голодоморів 

Справа в тому, що тема дослідження втрат від Голодомору завжди була гострою. І ми зараз бачимо, що в суспільстві ця тема набула резонансу. У 2009 році, коли була проведена перша кримінальна справа щодо організаторів Голодомору і були встановлені організатори — Сталін Молотов Каганович і їхні поплічники, була проведена наукова демографічна експертиза, в якій були вказані втрати у розмірі 3,9 млн як надсмертність. Тобто не було враховано 1,5 млн тих, що померли своєю смертю, не були враховані розстріляні, не були враховані депортації тощо. Ще в тому ж 2009 році Генеральна прокуратура дає вказівку, що проведена наукова експертиза не відповідає на весь спектр поставлених завдань і не може дати відповідну оцінку, тому не її враховують і надають вказівку провести комплексну судову експертизу із залученням різних фахівців, зокрема політологів, юристів, правників, криміналістів тощо. Тоді це не було виконано і довгих 10 років українцями та світу нав’язувалося, що втрати від Голодомору складають 3,9 млн.

Деякі історики та політики зловживали цим і говорили, що це остаточні цифри, що не треба більше шукати та досліджувати або зауважували, що не важливо говорити скільки, а головне, що це геноцид. Хочу сказати, що це дуже важливо дослідити скільки, тому що ми не можемо поіменно назвати цих людей, але хоча би в кількісному вимірі ми повинні їх згадати. Це також важливо, тому що це говорить про масштаб злочину Крім того, говорити, що не важливо — це також на користь Росії. 

У 2019 році була відкрита нова кримінальна справа щодо виконавців Голодомору, і в рамках цієї кримінальної справи були проведені судові комплексні експертизи. Над експертизами працювали фахівці Національної академії правових наук України, Інститут української мови, Інститут джерелознавства, НАН України, Інститут дослідження Голодомору — 25 різних фахівців. Було встановлено, що під час Голодомору-геноциду комуністичний режим знищив 10,5 млн українців з метою ліквідації національно-визвольного руху і з метою недопущення відновлення Української Держави. У вересні, коли були презентовані ці дослідження, не була перевернута увага до цього, тобто  нікому не було цікаво, і саме перед днем пам'яті це роздувається. Це переводиться в якісь інші особистісні площини, йдуть наклепи на керівництво музею, на те, що сфальсифіковані дані тощо, проте ніхто не читає експертизи, не дивляться, які методики застосовували експерти, а методики були застосовані зі світового досвіду, які застосовуються при підрахунку геноциду вірмен, геноцид євреїв тощо. Тому я закликаю все-таки дізнатися більше. Я думаю, що після дня пам'яті зробимо ще прес-конференцію і розповімо, як це було встановлено. 

Фото: УНІАН 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник і кота Бучика
Статистика свідчить про мовну стійкість громадян України ― Кремінь
Знищення лісосмуг призведе до пилових бур в Україні — еколог
Руслан Гаврилюк про історію українських ГЕС: навіщо будували і що отримали для довкілля?
"Найповніше зібрання творів": Тетяна Волошина про виставку "Алла Горська. Боривітер"