LAUD: "З’явилася зрілість – і в розумінні того, куди йти далі в музиці, і в житті"

LAUD: "З’явилася зрілість – і в розумінні того, куди йти далі в музиці, і в житті"

Влад Каращук, відомий як LAUD, представив свій другий лонгплей DUAL. В ефірі "Вікенду нової музики" на радіо "Промінь" співак розповів, чому обрав саме таку назву для альбому, хто долучився до його створення, коли Влад написав свою першу пісню та чи планує брати участь у нацвідборі на "Євробачення".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

В альбомі DUAL зібрані два різні настрої

Ксенія Івась: Твій новий альбом називається DUAL. Це ж LAUD навпаки?

Влад Каращук: Так. Це і LAUD навпаки. А ще це означає "подвійний".

Ксенія Івась: LAUD – це слава, похвала. Тобто "подвійна похвала"?

Влад Каращук: Насправді, ми спочатку придумали назву DUAL, а вже потім зрозуміли, що це – LAUD навпаки. 

Ксенія Івась: Що тебе наштовхнуло так назвати альбом? Окрім того, що він другий. 

Влад Каращук: Були ідеї назвати його "Два" або "ІІ", але це якось дуже сухо було б. І ще чому DUAL – тому що в цьому альбомі зібрані два різні настрої. Один настрій романтичний, легкий – це пісні "Парашут", "Там, де ти", вони на такому романтичному вайбі. Інша сторона альбому більш глибока – це "NANANE", "Люблю/Ненавиджу", "Медленная". Тому ми вирішили назвати альбом DUAL, щоб зробити акцент на цьому розподілі настроїв

Ксенія Івась: З ким створювався цей альбом?

Влад Каращук: В основному цей альбом створювався з моїм саундпродюсером Дімою DredLock, який писав "Грязные танцы", "Посейдон" і практично всі пісні на цьому альбомі. Також брали участь у створенні альбому Олександра Макаровська, Володимир Шариков — це музиканти, які робили такі пісні, як "Парашут", "Там, де ти". Також наш текстовий редактор Дар'я Федоренко зробила декілька класних текстів на "Люблю/Ненавиджу", на "Там, де ти". Тобто цей альбом є авторською колаборацією. Якщо перший альбом ми практично повністю робили з Morphom (Романом Череновим) і Катею Роговою, то в другому ми з різних куточків щось додавали. Наприклад, пісню "Парашут" ми взагалі зробили за кілька тижнів до випуску альбому. В нас не було цієї пісні: мені прислали демку, вона нам сподобалася і ми почали її доробляти. Мені подобається, що цей альбом зроблений командою.

Ксенія Івась: В одному з ефірів Morphom Рома Черенов розповідав, що ти його навчав співати, а він тобі робив аранжування. На яких умовах ти співпрацював із DredLock?

Влад Каращук: З Дімою ми працювали за гроші, тому що це нормальна історія. Дуже багато було роботи, дуже багато було задач. В нас, звісно, були свої домовленості. Я можу сказати, що в останній день, коли ми вже цей альбом доробляли, я вийшов зі студії дуже втомлений. От для вас усіх ці пісні звучать як щось нове, а коли ми слухаємо їх, то навіть не розуміємо, класні вони чи ні. Бо ми вже стільки разів їх прослухали, з ранку до ночі сиділи на студії, практично кожен день працювали, писали якісь беки.

Ксенія Івась: Фоззі з "ТНМК" розповідав, що порядок пісень в альбомі визначає саме він, тому по тисячі разів може слухати пісні, щоб зрозуміти, в якому порядку вони мають бути. Щось схоже, мабуть, і в альбомі DUAL у тебе відбувалося?

Влад Каращук: Так, звісно. Ми розділили альбом на кілька блоків. Спочатку п'ять пісень, а потім – другий блок, де пісні російською. А в кінці ще бонус-трек Head Under Water. Якраз три блоки по суті. І якось ми розставили їх по настрою. "Там, де ти", звісно, була першою, тому що це сингл і зараз всі його чують. 

Ксенія Івась: В ефірі шоу "Селекція" ти розповідав, що цей альбом демонструє зміни, які відбулися у твоїй творчості й твоєму житті за останні три роки. Що саме змінилося? 

Влад Каращук: Змінилося так багато, що навіть не знаю, з чого почати. Змінився я сам, місце проживання змінював кілька разів, був у тривалих стосунках, потім розійшовся з людиною, це теж на мене вплинуло. Тому багато було змін і з’явилася якась зрілість – і в розумінні того, куди далі йти в музиці, і в розумінні того, як все працює, і в житті, і якось інакше я почав мислити. 

Моє дитинство – це по 3-4 години на день за гітарою

Ксенія Івась: Владе, твій тато – кларнетист, мама – піаністка. Розкажи, як це – зростати в сім’ї музикантів? 

Влад Каращук: Це складно. Моє дитинство – це по 3-4 години на день за гітарою. При чому це класика, вправи якісь. Я займався на гітарі й зі мною займалися то батько, то матір. Бо це ж динаміка, вони все це контролювали, коли в них був час. 

Я розумів в дитинстві, що треба на це багато часу витрачати, бо я брав участь у гітарних конкурсах і конкурував із солідними гітаристами. Тому мені треба було серйозно готуватися.

Ксенія Івась: А на укулеле ти міг би зіграти?

Влад Каращук: Я укулеле ніколи в житті в руки не брав. Там інший стрій, мені складно переключитися. Колись зі мною трапилася дуже смішна історія: мене запросили дати урок по гітарі в одну школу. Я беру з собою гітару, приходжу, мені кажуть, що дівчата з Литви й з ними треба англійською спілкуватися. Я приходжу і бачу, що в дівчини маленька гітара. Я запитав у неї, чи вона на укулеле грає, вона відповіла, що так. А на гітарі – ні. І я зрозумів, що мені підставу зробили. Ми починаємо грати, а вона каже, що укулеле треба налаштувати. І я починаю в Google шукати, як це зробити, бо не розумію. І мені так соромно, так незручно! Коли я вийшов, то спитав у людини, яка мене запросила, чому ж мене не попередили. Мені відповіли, що гітара й укулеле – це ж майже одне й те саме. Але насправді це взагалі різні речі! 

Ксенія Івась: Ти з дитинства був у музичних боях на конкурсах "Крок до зірок", "Слов'янський базар", "Дитяча Нова Хвиля", "Нова Хвиля", "Голос країни". Хто більше був твоїм продюсером до Ігоря Тарнопольського – мама чи тато?

Влад Каращук: Мама. Вона зі мною їздила усюди.

Ксенія Івась: З якого віку ти навчаєшся співу?

Влад Каращук: З 7-ми років.

Ксенія Івась: А з якого віку почав писати пісні? Якою була твоя перша пісня?

Влад Каращук: Сам писати пісні я почав після "Голосу країни", десь у 18 років. А перша пісня називалася, мабуть, "Де ти?". Щось подібне "Там, де ти".

Ксенія Івась: Тепер, коли ти працюєш із лейблом "Enjoy! Records", коли є впізнаваність, звісно, і конкурси в тебе інші. Як ти плануєш про себе заявити найближчим часом? Які в тебе амбіції?

Влад Каращук: Я впевнений, що ми зараз заявили про себе новим альбомом. А далі ще багато чого буде. 14 лютого відбудеться концерт в Caribbean Club, де ми гратимемо нову програму з оновленим складом музикантів: до нас приєднались круті музиканти, в нас є тепер бас-гітара, будуть три бек-вокали. Ми вже пробували нові пісні разом грати, їм дуже подобається. Я бачу, що це буде просто епічно. Також мені цього року пропонують знову взяти участь у національному відборі на "Євробачення", але я не знаю, якщо чесно, чи подам заявку в цьому році. Трішки не направлена на це увага моя. Ми працюємо, в мене є ідея зробити візуали на кожен з треків. Щоб це було цікаво, з конкретною ідеєю. Хочеться зараз побачити відгуки на альбом, хочеться побачити статистику, які пісні найбільше заходять слухачам.

Ксенія Івась: Що б ти хотів побажати нашим слухачам в Новому році? 

Влад Каращук: Я б хотів вам побажати завжди бути здоровими. Щоб все у вас було добре!

Фото: Яна Сочевічек, радіо "Промінь"