Роли з тарганами: що робити, якщо знайшли живий "сюрприз"

Роли з тарганами: що робити, якщо знайшли живий "сюрприз"

Киянка замовила доставку суші та виявила в ролах таргана. Фото неприємної знахідки надіслала до закладу, однак повертати гроші їй відмовилися, як і компенсувати зіпсовану вечерю. Що робити у таких випадках та як відбуваються перевірки закладів розповіли в ефірі Українського радіо головна спеціалістка відділу державного контролю управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Києві Лариса Самолюк та виконавчий директор "Союзу споживачів України" Максим Несміянов.

0:00 0:00
10
1x

Про тарганів в ролах

До закладу у Києві на Березняках, де на днях киянка Надія замовила доставку суші і виявила там таргана, завітав виконавчий директор "Союзу споживачів України" Максим Несміянов. За його словами, коли приїхали до закладу, то побачили малесеньке місце з відкритою кухнею, де повари готували суші. Одразу питань не виникло. Але потім побачили таргани на барній стійці. Виявилося, що там таргани скрізь. І тоді питання, звідси в суші з′явилися ці комахи зникли, бо їх дуже велика кількість в цьому закладі. Цікаво, що під час перевірки повар працював далі, він не зупинився ні на мить. Власники ресторану запевнили, що дезінсекцію провели вчора. Але після дезінсекції таргани так швидко не бігають, як ми бачили, вони мають ледве повзати. Виявилося, що дезінфекцію провів лише ресторан, а магазини поряд нічого не робили. Але це неефективний захід. Документів, які б підтверджували проведення дезінсекції заклад не надав і зачиняти ресторан не збиралися. Я опублікував відео із перевірки у соцмережі. До мене звернулися представники самої мережі цього ресторану і запевнили, що нададуть повну інформацію і про службову перевірку, і про дезінсекцію.

Максим Несміянов вважає, що якщо вже таке сталося, варто подарувати клієнтові цукерки чи шампанське, щоб покращити йому настрій і компенсувати моральну шкоду. Однозначно в цього ресторану і цілої мережі після прикрого випадку репутаційні втрати великі. Потрібно було вирішувати проблему одразу — закрити ресторан і заявити, що проблему будуть вирішувати.

Лариса Самолюк сказала, що реакція закладу для неї незрозуміла, потрібно було одразу закрити ресторан і робити висновки.

Про їжу з кісточками

Будь-які домішки, алергени чи кісточки у пиріжках з вишнею на маркуванні мають бути вказані. Потрібно попередити споживача про можливі особливості в їжі. Це потрібно робити, бо в деяких споживачів можуть бути алергії. Варто уважно читати склад продукту. Якщо товар без маркування, я б не радила такі харчі купувати, бо ви не знаєте, що там всередині. Якщо у складі їжі є цвіль, пліснява, грибки — за все несе відповідальність виробник. Якщо на маркуванні не вказаний виробник, то немає кого перевіряти. Якщо пекарня сама виготовляє випічку, можна самому заходити і одразу вирішувати питання на місці: вимагати заміни товару чи повернення грошей.

Про процес перевірки

Держпродспоживслужба може перевіряти заклад лише на основі скарги. Якщо по радіо хтось щось сказав або на телебачення розповіли — це не причина для перевірки. У нас має бути підстава. Якщо є скарга, працівники Держпродспоживслужби виходять із плановою перевіркою. За результатами перевірки можуть накласти на заклад і штрафні санкції.

Якщо є конкретний випадок із тарганами, заклад має укласти договір із фірмою для проведення дезінсекції, має бути акт виконаних робіт, проплата за роботи. Якщо такого договору немає, Держпродспоживслужба надає припис на усунення порушень на певний термін, щоб заклад зробив дезінсекцію.

Якщо споживач придбав неякісний товар у мережі супермаркетів, але викинув чек, можна скаржитися на виробника, бо це його зона відповідальності. 

Як подати скаргу до Держпродспоживслужби

Лариса Самолюк наголосила, що знаходити тарганів у їжі — недопустимо. Якщо таке сталося, потрібно зібрати всі докази порушення: чеки, таргани, шматки пластику тощо. Потрібно робити фото і відео та надсилати скарги. Можна телефонувати на гарячу лінію Києва 1551, тоді скарга надходить до Держпродспоживслужби, де її розглядають упродовж 30 днів.

Також скаргу можна подати безпосередньо в Держпродспоживслужбу у місті Києві, написавши листа на керівника головного управління. Можна навіть написати від руки і принести на вул. Некрасовську 10/8 та віддати у канцелярію. У листі треба все докладно розписати до годин (дату, час, адресу), щоб фахівці швидше встановили, що сталося. Якщо це отруєння, треба додати медичну довідку із симптомами.

Фото: pinterest.com