Замість перемоги у Путіна на 9 травня — провал. Як далі розгортатимуться події? Прогноз Миколи Маломужа

Замість перемоги у Путіна на 9 травня — провал. Як далі розгортатимуться події? Прогноз Миколи Маломужа

Президент Росії Володимир Путін на параді в Москві 9 травня не оголосив загальну мобілізацію, а також не оголосив "війну" Україні замість так званої "спецоперації". Водночас бажаній перемозі Росії в Україні до 9 травня не судилося статися. Генерал армії, голова Служби зовнішньої розвідки України 2005-2010 рр. Микола Маломуж в ефірі Українського радіо спрогнозував, як далі розгортатимуться події та чи наважиться Путін на застосування ядерної зброї під час війни в Україні.

0:00 0:00
10
1x

Про стратегічні успіхи Володимира Путіна до 9 травня

Стратегічного успіху не досягнуто взагалі. Тому що Путін та рашисти орієнтувалися захопити за три дні основні об’єкти, а за два тижні всю Україну. Але цей план провалився, і вони вже говорять, що їм потрібен лише Донбас. Але і ця друга фаза не відбулася, хоча було поставлене завдання Путіним, щоб до 9 травня не тільки захопити повністю Маріуполь та наші позиції по "Азовсталі", а загалом Луганську та Донецьку області, частково Харків, Запорізьку та Херсонську області, проголосивши там республіки. Наразі стратегічні напрямки не стоять так гостро, і навіть Путін, а раніше ще Лавров сказали, що в них і не було планів до якихось дат. Вони знову змінюють позицію, тому що провали вийшли по всіх фронтах.

Про сценарії розвитку подій 

Путін сьогодні розглядає два сценарії. Перший — продовжити після 9 травня активні наступальні операції на  Донецькому, Луганському, Харківському, зокрема Ізюмському, та Запорізькому напрямках. Особливо сьогодні концентруються війська з Криму, щоб додатково зайти з території півострова на Херсонщину, Запоріжчину та пробивати далі південний коридор. Вони розміщують нові ракетні комплекси і з боку Криму, і з боку Білорусії, і з боку Російської Федерації на півночі, зокрема потужні ракетні комплекси "Іскандери", С-300 та С-400 для того, щоб протидіяти нашим військам. Вони бачать, що нам надходить нове озброєння, відбувається навчання наших військових, мобілізаційні ресурси збільшені системно, тому Російська Федерація не знає, яким чином можливо дати нові імпульси наступальних операцій. І вони намагатимуться далі вести виснажливу війну. 

Отже, оскільки немає великих перспектив, росіяни намагатимуться просунутися хоча б на деякі невеликі відстані, наростити ресурси за рахунок мобілізаційних ресурсів, найманців, які повертаються з Сирії в Росію, і після цього ставити питання про переговори з Україною разом з посередниками. Можливо, під тиском нових операцій та обстрілів по всій Україні вони пропонуватимуть свій варіант угоди бойовими поряд з бойовими діями. Водночас вони хочуть, щоб ми визнали вже захоплені території як їхні, а також Крим і всі утворення Донбасу. 

Але це не прийнятно для України. Тим більше, ми маємо нові поставки зброї четвертого та п'ятого покоління, а це величезна загроза падіння режиму в Росії. Тому, на мою думку, вони будуть змінювати свою переговорну позицію, будуть старатися маневрувати у цих переговорах і вийти на угоду з урахуванням виводу військ з території України на 23 лютого та гарантіями безпеки. І це варіант під тиском Збройних сил України та наших партнерів, які сьогодні об’єднали зусилля.

Про парад 9 травня у Москві 

Путін вже політично програв щодо 9 травня. Як правило, він запрошує представників багатьох країн світу і робить з цього надзвичайно високе свято. З іншого боку боку, скорочення на параді новітньої техніки та озброєння — це не просто фінансова частина скорочення витрат на парад, а реальні втрати на полях бою. І це буде грати не тільки грати на весь світ, а й на росіян, які побачать, що ситуація вже інша, що вже не той масштаб, не те визнання цієї  перемоги і Путін не може демонструвати такого рівня свята, який формував у росіян позицію великої непереможної держави. 

Про ситуацію в Маріуполі 

Дуже важливо, що вчора виступили представники "Азову" щодо рішучості дій і що вони захищаються. І це сигнал українцям, українським воїнам та всьому світу. Але в Росії повністю блоковані всі інформаційні ресурси, і мало хто може отримати цю інформацію. Тому росіяни будуть демонструвати фільми про Маріуполь, що вони там захоплюють, що хтось здається в полон. І вони перекриють удаваними перемогами ту інформацію, яку озвучили наші бійці, герої Маріуполя. Але вона зіграє на світ і поступово дійде до росіян через втрати Росії та конкретних сімей. Я думаю, що на противагу тій інформаційній пропаганді, яка буде в Росії особливо після 9 травня, світові ресурси різними інформаційними каналами будуть доводити реально обстановку і поступово мінятимуть позицію не тільки наших громадян щодо стійкості маріупольців, в в цілому перспектив програшу Російської Федерації. І Росія, особливо її еліта, поступово буде це усвідомлювати. Але це буде у перспективі, коли змінюватимуть путінський режим.

Сьогодні потрібно потужно вистояти в цій війні: і в бойовій частині, і в інформаційній, і в дипломатичній, і в економічній. На сьогодні це основна позиція, щоб ми вийшли на перемогу. Протягом декількох тижнів після 9 травня ми переходимо на новий етап переозброєння, новий етап проведення операцій, можливо, контрнаступальних. І наші переможні дії дозволять ефективно вибити противника з території України, і вже ми будемо диктувати умови миру для Росії разом з нашими світовими гарантами.

Про застосування тактичної ядерної зброї

Я думаю, що Путін буде погрожувати. Але я знаю про можливості наших західних партнерів. Контролюються всі ядерні ресурси Росії: які знаходяться в шахтах, які пересуваються на транспорті і які знаходяться на підводних човнах і кораблях. Будь-які підготовки до пусків контролюються. Крім того, США і Британія попередили Росію, що як тільки почнеться підготовка і намір до пуску, то терміново будуть задіяні всі ядерні ресурси в західних країнах, а це знищення Росії повністю. Тому я вважаю, що Путіна це не піде. Він буде загрожувати. Але якщо він розпочне цю війну, то це фактично йому і Росії кінець. Путін не самовбивство до кінця. Він буде знаходити якісь варіанти, якісь умовні компроміси, щоб ще зберегти режим. Хоч перспектив для нього немає. 

Про саміт "Великої сімки" за участі України 

"Сімка" — це передові країни світу, які контролюють більше 60% економіки, ресурсів та безпеки світу. Тому важливо, що всі об’єдналися в єдиній позиції та ухвалили рішення щодо військової та економічної допомоги, а також перспективи відбудови України. Тому не тільки сигнал, а вже практичні кроки щодо надання озброєння, висококласної техніки, яка раніше була заборонена для поставки Україні. Тобто це конкретика, яка дає перспективу перемоги України. Крім того, країни "Великої сімки" заявили, що вони разом з Україною будуть йти до перемоги і не допустять посягання на суверенітет України, включаючи Крим. Тобто важливо, що вони консолідували всі політичні, економічні та військові ресурси на підтримку України та на противагу російській агресії.

Про візити перших осіб іноземних держав

Те, що прибувають високопосадовці — свідчення того, що лідери країн світу впевнені в перемозі України. І вони перебувають тут для підтримки цієї ідеї і щоб показати Путіну, що перспектив у нього немає, тому що вони присутні навіть в період бойових дій. З іншого боку, це реальні програми щодо нових поставок зброї, техніки, а також оцінка ситуації на перспективу по відбудові країни. 

Фото: АР

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Тарас Висоцький