Саміт ОДБК: чи може Путін змусити приєднатися до війни в Україні інші країни?

Саміт ОДБК: чи може Путін змусити приєднатися до війни в Україні інші країни?

Сьогодні в Москві відбувся саміт Організації договору про колективну безпеку ​​— військово-політичної міжнародної організації, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан. Про що розмовляли лідери країн на саміті в столиці Росії та які проблеми існують всередині організації Українському радіо розповів експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x

"З самого початку Договір про колективну безпеку був спробою врегулювати розпад Радянського Союзу та розведення країн. Разом з тим, в 2002 році на базі Договору про колективну безпеку, який був підписаний тридцять років тому, двадцять років тому була створена організація — ОДКБ. Це вже була спроба Росії з приходом Путіна створити альтернативу НАТО. Пізніше були спроби зав’язати діалог як рівних між ОДКБ та НАТО, копіювання структур Альянсу, але за великим рахунком це не запрацювало. Зараз ця організація існує у тому ж форматі, що й СНД — як структура пострадянських країн", — розповів Олексій Їжак. 

Він звернув увагу на те, що на саміті, які відбувся сьогодні, очільник Білорусі Олександр Лукашенко висловив претензію іншим країнам Договору, які на міжнародних форумах, зокрема в рамках ООН, голосують за резолюції і постанови, які не влаштовують Росії та Білорусь: "Особливо це стосується Вірменії, яка після початку широкомасштабного воєнного нападу Росії помітно змінила позицію на міжнародних майданчиках і почала голосувати не синхронно. Лукашенко тут займається своєрідною торгівлею та поясненнями, чому він сам говорить одне, а робить — інше. Адже зараз російські війська в більшості видворені з Білорусі, там залишаються невеличкі ракетні підрозділи, які стріляють по Україні. Перспективи для власної участі Білорусі у цій війні. Надання Росії своєї території теж завершилось. Разом з тим, Лукашенко говорить, що він начебто повністю підтримує Росію".

"З відкритої частини саміту було видно, що ОДКБ зараз розривається на три групи інтересів. Перша група — це те, що хвилює Путіна та Лукашенко: розширення НАТО, війна з Україною. Друга — це те, що хвилює Вірменію, а саме — її конфлікт з Азербайджаном, в якому вона не отримала великої підтримки. І нарешті головна проблема, яка зараз власне і рухає ОДКБ, — це ситуація в Афганістані: вона знову накаляється. Ті частини Афганістану, які заселені народами Центральної Азії — таджиками, узбеками, туркменами — мають проблеми з "Талібаном". Є великий ризик проникнення цього конфлікту в інші країни. І такі держави, як Казахстан, Таджикистан та Киргизстан зовсім не хвилює, що там відбувається з НАТО та Україною. Їх хвилює Афганістан", — пояснив експерт. 

Тому, за словами Їжака, організація, де всього п’ять членів і всіх їх хвилюють різні проблеми, не може демонструвати консолідовану позицію на міжнародній арені: "Відтак, говорячи про саміт, йдеться скоріше про помпезну спробу Росії продемонтрувати, що вона має союзників".

"Разом з тим ніхто не приїхав на  травня разом з Путіним на парад. А зараз вони всі відкрито сказали, що у всіх свої інтереси", — наголосив експерт.

Також на саміті ОДКБ Володимир Путін запропонував наділити СНД статусом спостерігача при ОДКБ. За його словами, це було би доречно для розширення співпраці. 

"Мені здається, тут є певна спроба помістити в єдиний формат ОДКБ та той конфлікт, який існує між Вірменією та Азербайджаном. Вірменія вимагає підтримки, ОДКБ її не надає. Але в рамках СНД, де і Вірменія, і Азербайджан є членами, можливо, з боку Росії йде певна спроба створити новий більш широкий формат", — підсумував Олексій Їжак.

Фото: НВ