Які кроки має зробити Україна на шляху до ЄС ― коментує Павло Клімкін

Які кроки має зробити Україна на шляху до ЄС ― коментує Павло Клімкін

Лідери ЄС у Брюсселі планують схвалити рекомендацію Європейської комісії про надання Україні статусу кандидата на вступ у Європейський Союз. А рішення про подальші кроки щодо вступу лідери ЄС ухвалять після повного виконання всіх умов. Перший звіт про оцінку виконання очікується вже до кінця цього року. Що це за рекомендації та наскільки реально їх виконати в умовах повномасштабної війни? Про це в ефірі Українського радіо розповів Павло Клімкін, міністр закордонних справ України у 2014‒2019 роках.

0:00 0:00
10
1x

Чи доречно вітати одне одного із цим самітом

"Однозначно. Направду історична подія для України. Оскільки це не просто шанс, це визнання Європейського Союзу, що у нас спільне європейське майбутнє. Там не приймають політичних рішень, щоб просто продемонструвати якусь символіку. Це абсолютно свідоме рішення про те, що Україна належатиме до Європейського Союзу в майбутньому. Отже ― усім вітання!".

Нагадаємо, що Європейська комісія 17 червня рекомендувала надати Україні статус кандидата на членство в ЄС. У цьому рішенні було оголошено план дій із 7 пунктів, який повинна виконати Україна.

Які з пунктів найскладніші для виконання

"Я би не фіксувався на цих пунктах. Зверніть увагу на те, що написала Європейська комісія. Є певна традиція, як відбувається вступ до ЄС. Це як у спорті. Після того, як дається європейська перспектива, кандидатський статус, відбувається обстеження країни, тобто комплексна оцінка. І зараз Європейська комісія на прохання лідерів держав ЄС готуватиме таку оцінку. Скоріше за все, вона буде готова до кінця року. Там буде прописано абсолютно все. Це коли ви проходите повний медогляд ― від тиску і температури до обстеження всього організму. Таку оцінку функціонування усіх систем нашої держави робитиме Європейська комісія. І підготує рекомендації. На основі цих рекомендацій будуватимуться дорожні карти, як рухатися далі. А що стосується семи пунктів, то головне для будь-якої країни це верховенство права. Є копенгагенські критерії членства у Євросоюзі ― стала демократія, стале верховенство права і стала ринкова економіка. Але для наших друзів і партнерів ключовим питанням завжди було верховенство права. Це функціонування судової системи, правоохоронних інституцій таким чином, щоб кожен українець був упевнений, що це йому допоможе в житті, у бізнесі. Взагалі, вся система працює з метою допомогти людям, які цього потребують. Механізм буде функціонувати. Верховенство права ― умова, без якої взагалі не може бути європейськості. Саме на це будуть звертати першочергову увагу".

Чи можливо для України виконати рекомендації до кінця року, як про це заявила віцепрем’єрка Ольга Стефанішина

"Я теж вважаю, що ми можемо виконати їх достатньо швидко. Але там є непрості речі, пов’язані з реформою правоохоронної системи, з подальшим покращенням судочинства. Виконання цих рекомендацій призведе до нових рекомендацій. Взагалі, процес вступу ― це постійне виконання кроків, прагнення стати кращими і відповідати європейським стандартам. Не питання, досягнемо ми їх на два тижні раніше чи пізніше. Для Єврокомісії, що буде перевіряти, важливий наш сталий поступ. Вони будуть нам допомагати, будувати і пропонувати проєкти. Головне питання ― щоб процес був сталим. Щоб не було просто показових кроків, а щоб всі напрацювання залишилися з нами, стали частиною нашого життя і частиною майбутнього Європи. Я впевнений, що це можна зробити за місяці. Тоді буде готове "обстеження", і ми зможемо говорити про початок повномасштабних переговорів щодо вступу до ЄС. Приблизно так виглядатиме механіка процесу".

Наскільки чинник війни, яка триває в Україні з 2014 року, може вплинути на процес вступу до ЄС

"Це унікально в історії Євросоюзу, коли кандидатський статус надається країні, що перебуває у стані війни, та ще й із Росією... Для Євросоюзу це насправді непростий крок. Там точилися дискусії, чи варто це зробити, а чи почекати завершення війни. І Європейський Союз все ж таки зміг стрибнути вперед і сказати: так, для нас це важливо, ми не можемо зрадити свої цінності, ми маємо бути важливими геополітично. Бо якщо ми цього не зробимо зараз, хто нас поважатиме завтра. Але фактор війни, безперечно, буде впливати. Багато речей, які Єврокомісія висуватиме як рекомендації чи вимоги для України, під час активних бойових дій виконати надзвичайно складно. І ми прекрасно розуміємо, що для багатьох країн ЄС на сьогодні дуже важко збагнути, яким чином буде будуватися безпосередній процес вступу під час війни. Дискусії ще точаться. Проте сам політичний крок, ось це сьогоднішнє визнання ― дуже класний привід зрозуміти, що європейці зараз не просто надихаються українцями. Це факт визнання нашої належності до Європи. Раніше політики вели довгі складні дискусії. А зараз пересічні люди дали пас політикам, щоб сказати "так" Україні".

Насамкінець Павло Клімкін підсумував: "Статус кандидата на вступ до ЄС ― це, по-перше, доступ до європейських фондів та програм, що дуже допоможе Україні і в процесі відновлення після війни. Друге ― це більш зрозумілі та орієнтовані на європейські стандарти життя, що буде відчутно вже протягом місяців після надання кандидатського статусу. І третє ― це наша власна впевненість у європейському майбутньому. А швидкість нашого просування залежить безпосередньо від нас".

Фото: Укрінформ