НБУ ініціював зміни до закону, який забороняє колекторам будь-яку взаємодію під час війни з захисниками України

НБУ ініціював зміни до закону, який забороняє колекторам будь-яку взаємодію під час війни з захисниками України

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну НБУ продовжує приймати і опрацьовувати звернення громадян, використовуючи всі канали зв'язку. Але із початком війни ця специфіка дещо змінилася. Отже ми будемо з'ясовувати, в який саме спосіб сталися ці зміни, що споживачів фінансових послуг найбільше цікавить в царині банківської сфери? Розповідає на Українському радіо Ольга Лобайчук, начальниця Управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Які звернення найбільше цікавлять споживачів

"З початком повномасштабного вторгнення змінилося все. Людей цікавлять першочергові фінансові послуги, щоб забезпечити певні базові потреби: зняття готівки з банкомата, розрахунки, проблеми з переказами, проблеми з карткою, перекази не на ті реквізити коштів, тощо.  Ці послуги надають наші банки." 

Чи багато звернень, пов'язаних з шахрайством

"Сегмент ринку онлайн кредитування тимчасово завмер. Тут шахраї нічого не можуть зробити. Щодо соціального інжинірингу, коли люди самостійно переходять за посиланнями, підв'язуть свої картки і рахунки, перераховують незрозумілим людям кошти — це залишилося. Люди бачать фейкові оголошення про якусь допомогу і, самі не до кінця розуміючи, переходять за одним або іншим посиланням через телефон, перекидають свої гроші шахраям. Шахраї отримують доступ до рахунку і списують кошти з картки". 

Як впливає НБУ на соціальний інжиніринг

"Коли сама особа ініціює платіж або самостійно дає доступ до власного рахунку, НБУ ніяк не може вплинути на дану ситуацію. Ми проводимо багато компаній з підвищення фінансової грамотності. У нас на сайті купа інформації про різні види шахрайства. Ми намагаємося все пояснювати. Святе правило - нікому ніколи не передавайте дані своєї картки, коди, паролі, ключі доступу, кодові слова. Але таке час від часу трапляється. Тоді треба звертатися до кіберполіції, якщо це якісь сайти, незрозумілі ресурси в інтернеті. Коли ж якісь фізичні особи якимось чином і при безпосередньому спілкуванні виманювали гроші  — то треба писати заяву до поліції". 

Чи є на даний час скарги на колекторів

"У нас є зараз новий закон, який врегульовує питання із колекторами. За 4 квартал 2021 року, коли ми на повну потужність  запустили нагляд по закону, ми оштрафували ряд компаній на майже 2 мільйона гривень. Двом компаніям були призупинені ліцензії. Ми реагуємо на звернення громадян і ринок це знає. Цього року ми побачили позитивну тенденцію. Кричущих порушень зафіксовано не було. З початком війни таких звернень стало набагато менше. Багато компаній призупинило свою діяльність. Люди, які працювали в колекторських компаніях, теж опинилися в зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях. Зараз останні два місяці поступово скарги починають з'являтися. Компанії потроху почали відновлювати свою діяльність. Неетичних методів ми поки не фіксували. Вони дзвонять, намагаються дуже акуратно діяти із позичальниками, дізнаватися їхній реальний фінансовий стан. Чи можуть боржники погасити заборгованість, чи ні. Є некоректні спілкування, які не заборонені законом, коли дзвонять людині в Маріуполь або Херсон. Тоді виникає питання, про яке погашення боргу може йти мова, враховуючи обставини, де знаходиться людина? Тому на такі звернення ми реагуємо. Компанії зазвичай йдуть назустріч. Окрема історія з нашими захисниками і захисницями. Ми, як Національний банк, ініціювали зміни до закону, щоб прямо заборонити будь-яку взаємодію колекторів з військовослужбовцями. Ми всі розуміємо, наскільки складно на передовій. І ми вважаємо, що під час війни і плюс три місяці після війни їх не потрібно турбувати військовослужбовців  з приводу боргу. Буде перемога, тоді кредитори самостійно будуть врегульовувати питання погашення боргу. Це своєрідна моральна та доречна пільга для них". 

Чи постають виклики перед НБУ із набуттям статусу кандидата на членство в ЄС 

"Підрозділ захисту прав споживачів не створений на виконання в тому числі угоди про інтеграцію в законодавчій сфері. Це нова функція НБУ з 2019 року. Раніше її не було. Це повністю нове регулювання всього ринку фінансових послуг. В ЄС понад сто різнорівневих документів, які регулюють захист прав споживачів, вимог, нагляду. Ми додатково покращуватимемо законодавчу базу і наше регулювання всіх сегментів ринку: банки страхування фінансові ринки".

Фото: НБУ