245 млн євро від ЄС на підтримку малого і середнього бізнесу України

245 млн євро від ЄС на підтримку малого і середнього бізнесу України

Євросоюз скерував від початку великої війни на підтримку малого і середнього бізнесу України понад 245 млн євро. Про це повідомила в інтерв'ю Українському Радіо координаторка сектору конкуренції та економічних питань Представництва ЄС в Україні Ірина Губарець. "245 млн євро – це проєкти і двосторонні, які працюють лише в Україні, й регіональні – на теренах Східного партнерства", – уточнила вона. До Східного партнерства, крім України, входять Молдова, Грузія, Азербайджан та Вірменія. Беручи до уваги лише двосторонні проєкти (ЄС і Україна), від початку великої війни на них пішло близько 90 млн євро, розповіла Губарець. За її даними, торік фінансову підтримку отримали 300 українських мікрокомпаній, а цього року – ще 750. Також у січні стартує наступний конкурс на 100 грантів по 10 тисяч євро і на великі гранти – по 40 тисяч євро.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото EU Delegation in Ukraine

"Від початку великої війни ми мобілізували близько 90 млн євро для двосторонніх проєктів"

— Від початку російського повномасштабного вторгнення ЄС суттєво підтримує Україну в економічному та фінансовому відношенні й це допомагає нам вистояти перед лицем російської агресії. Яке місце в структурі цієї підтримки посідає саме малий та середній бізнес?

Малий і середній бізнес отримує досить значну підтримку в цей час: від початку великої війни ми мобілізували близько 90 млн євро для двосторонніх проєктів. Варто зазначити, що крім двосторонніх проєктів, які працюють лише в Україні, є також регіональні проєкти ЄС – у межах Східного партнерства, куди крім України входять ще Молдова, Грузія, Азербайджан та Вірменія. Якщо рахувати загальний портфель проєктів і на регіональному рівні, це складає близько 245 млн євро. Великою мірою це великі програми доступу до фінансування, які надають можливість здешевити кредити, зробити їх більш доступними для малого і середнього бізнесу завдяки співпраці з великими фінансовими інституціями – ЄБРР, Німецький банк розвитку чи Європейський інвестиційний банк. 

 — До речі, в Східному партнерстві ви зараз не назвали Білорусь, яка входила до Східного партнерства. Чи її вже виключили?

Абсолютно вірно, зараз ЄС не співпрацює з Білоруссю. 

— Повернімося до малого і середнього бізнесу. Чому ЄС приділяє таку велику увагу підтримці малого та середнього бізнесу в Україні? Якою мірою, на ваш погляд, стійкість української економіки залежить саме від виживання та стану малого і середнього бізнесу? 

Ми всі розуміємо, що малий і середній бізнес – це певний каталізатор економічного розвитку, двигун будь-якої економіки. В ЄС він складає велику частину економічного прогресу і Україна тут не є винятком. Тому в часи війни підтримка малого і середнього бізнесу набирає неабиякої ваги. Це збережені й створені робочі місця, джерело інновацій, задоволення місцевого споживчого попиту. Зараз ми спостерігаємо, що малий та середній бізнес також дуже активно включений в допомогу Силам безпеки і оборони. Це і військова допомога, і волонтерська, і перепрофілювання на ті товари і послуги, які затребувані на фронті. Тому очевидно, що малий і середній бізнес потребує підтримки як ніхто, щоби тримати економіку на плаву, створювати робочі місця, забезпечувати підтримку нашої безпеки і думати про відновлення, яке рано чи пізно настає. 

— Коли йдеться про зв’язок з регіонами, в який спосіб це відбувається – механічно або фізично? У вас є представники також і в регіонах?

Представництво ЄС не має регіональних представництв, ми працюємо з Києва. Зараз наші дипломати приїжджають з місіями до Києва, ми підтримуємо тісний зв’язок з партнерами. В регіонах мають представництва наші партнери, які виконують проєкти на замовлення ЄС та країн-членів ЄС. Наприклад, це німецька компанія GIZ, яка має і регіональні представництва. Завдяки програмі U-Lead кожна область має офіс, місцевих партнерів, які там працюють і допомагають нам досить швидко розуміти потребу на місцях і реагувати на неї. Зокрема, після початку великої війни ми оновили ті партнерські угоди, які на той час у них були відкриті за близько 30 містами по всій Україні. Таким чином, ми змогли дуже швидко перенаправити ресурси на ті потреби, які були нагальними в цих містах. Це і прийом людей, і допомога компаніям, які переїхали в ці міста з пошуком складських чи виробничих приміщень, з пошуком персоналу, закупівлями нового обладнання або ремонтом того обладнання, яке постраждало, але його вдалося врятувати. 

 "EU4Business": три напрямки допомоги українському бізнесу

 — Поговорімо тоді про ресурси в межах проєктів, підтриманих програмою ЄС "ЄС для бізнесу". ЄС скерував на підтримку малого і середнього бізнесу понад 245 млн євро і це лише станом на червень 2023 року. Куди саме були скеровані ці кошти, на які проєкти?

245 млн євро – це проєкти і двосторонні, які працюють лише в Україні, і регіональні, які працюють на теренах Східного партнерства. Якщо говорити про проєкти, які працюють лише в Україні, то ми їх умовно поділяємо на три напрямки, які працюють під "парасолькою" "EU4Business". 

► Це, зокрема, доступ до фінансування – низка проєктів, які полегшують доступ до кредитних і грантових ресурсів для українського бізнесу. Зокрема, нова програма Польського банку разом з українським Кредобанком надала від початку війни близько шістдесяти кредитів для українських бізнесів, в тому числі розташованих на сході нашої країни. 

► Це також послуги із розвитку бізнесу. Тут є ціла низка програм, які працюють з українськими центрами підтримки бізнесу, такими як Центр "Idea Business" – мережа центрів підтримки бізнесу, яка була започаткована ще 2016 року у співпраці між ЄС та ЄБРР, регіональними торгово-промисловими палатами.

► Третій великий напрямок – це поліпшення середовища для бізнесу, операційних умов ведення. Тут ми працюємо на національному рівні з низкою партнерів, які допомагають провести ключові реформи для того, щоби середовище ведення бізнесу ставало легшим, передбачуванішим та зрозумілішим для бізнесу. Зокрема, зараз триває реформа дерегуляції: це велика ініціатива Міністерства економіки та інших профільних міністерств з перегляду регуляторних інструментів. Протягом цього року, зокрема, за підтримки й наших програм вдалося переглянути більше тисячі регуляторних інструментів, з яких більше 500 будуть цифровізовані. Відповідно, бізнес витрачатиме менше часу і грошей, щоби отримати певні дозволи чи ліцензії. Більше 200 інструментів буде скасовано, оскільки вони не відповідають потребам сучасності. Це один із тих прикладів, як ми працюємо в напрямку поліпшення середовища для бізнесу. 

Крім того, це дуже активна підтримка розвитку підприємництва на місцях – в певних громадах, містах. Також – підготовка до відбудови та модернізації України, яка, будемо сподіватися, розпочнеться і буде тривати в той час, як наші Сили безпеки і оборони наближають нашу Перемогу.

У січні запуститься конкурс на 100 грантів по 10 тисяч євро

— Пані Ірино, розкажіть детальніше для наших підприємців про фінансову підтримку. На яких умовах кошти безпосередньо доходять до підприємців? У вигляді гранту, який потім не потрібно віддавати, чи кредитів, позик, яку згодом в той чи інший спосіб підприємець має повернути?

До великої війни ми акцентували доступ до фінансування на кредитних банківських продуктах за допомогою гарантій від ЄС, які спрямовувалися через великі фінансові інституції, можна було здешевити або зменшити ризики. Таким чином кредити були доступніші, наприклад, були доступні в гривні. Від початку повномасштабної агресії Росії стало зрозуміло, що наші бізнеси менш готові в таких умовах брати кредити, відповідно ми максимально швидко віднайшли можливість надання грантових коштів, що зазвичай ми не дуже практикуємо. 

Було сформовано пул мікрогрантів та середніх і великих грантів. Це безповоротні кошти, які українські підприємці могли отримати. 

— Які це суми? 

Мікрогранти – це 4 тисячі євро, близько 150 тисяч гривень. Середні гранти складають близько 10-15 тисяч євро, відповідно 400 тисяч гривень і більше, а великі гранти (в нас скоро розпочнеться анонс цих грантів) – це 40 тисяч євро.

2022 року ми дали перший транш і підтримали 300 мікрокомпаній. Це компанії до десяти співробітників і до 2 млн євро обігу. Цьогоріч пішло близько 3 млн євро, щоби підтримати ще 750 українських підприємств. 

 Передбачається, що на початку січня буде оголошено дві додаткових хвилі грантів, тому я би заохочувала підприємців стежити за новинами і оновленнями на "Дія.Бізнес". Це урядовий портал і ми намагаємося його всіляко підтримувати та промотувати як єдине джерело інформації і про урядові програми, і про програми, які фінансуються донорами. Також є наш портал eu4business.org.ua, де ми також публікуємо анонси про ті чи інші грантові програми, щойно вони з’являються.  

Передбачається, що у січні запуститься наступний конкурс на 100 грантів по 10 тисяч євро в еквіваленті в гривні, а також великі гранти – 12-15 компаній – по 40 тисяч євро. Критерії та умови подання аплікацій будуть прописані під час оголошення грантів. Ми також стараємося, щоб аплікаційні форми були максимально спрощеними, легкими для заповнення, оскільки розуміємо, що в цих складних умовах підприємці мають швидко подаватися, а не витрачати багато часу для паперової бюрократії. 

Ми активно працюємо над тим, щоб обізнаність підприємців про допомогу, яку пропонує ЄС та інші донори, ставала більшою. Зокрема на це покликана комунікаційна програма ЄС, яка наразі триває. Це "Разом вистоїмо". Разом ми – Європа", яка почалася з кінця вересня цього року і триває донині. Ми використовуємо різноманітні майданчики, зокрема і портал "Дія.Бізнес", і портал eu4business.org.ua для того, щоб через такі великі єдині вікна надавати інформацію про всі проєкти і можливості ЄС. Також активно беремо участь в різноманітних заходах, які проходять і в нашій столиці.

 

Останні новини
Великодній кошик коштуватиме 1370 грн — Пендзин
Великодній кошик коштуватиме 1370 грн — Пендзин
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території