НБУ прогнозує зменшення врожаю зернових та овочів на 40%: як це вплине на економіку і експортний потенціал України?

НБУ прогнозує зменшення врожаю зернових та овочів на 40%: як це вплине на економіку і експортний потенціал України?

НБУ прогнозує зменшення врожаю зернових та овочів на 40%, соняшнику — майже вполовину. Чи насправді зменшення кількості врожаю є настільки значним та як це вплине на економіку і експортний потенціал України? Про це в ефірі Українського радіо розповів генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Роман Сластьон.

0:00 0:00
10
1x

Про зменшення врожаю

Щодо прогнозу, який стосується зменшення врожаю, у нас інше бачення. Більш оптимістичне. Ми бачимо зниження врожаю зернових на 30%. По соняшнику теж не настільки велике зниження, як бачить його Нацбанк. Тому що були посіяні доволі великі площі — майже все, що є зараз на контрольованій території. Тож щодо врожайності назагал досить непогані види — майже середньостатистично, якщо брати за останні роки.

Що збереглося з попередніх врожаїв і що вдасться експортувати

Близько 20 мільйонів тонн зернових та олійних культур з минулого року у нас залишається. Це експортні надлишки. Водночас для внутрішнього споживання у нас більш ніж достатньо як зернових, так і олійних культур і інших базових продуктів харчування.

Врожай, який зараз збирається, прогнозується на рівні 70 мільйонів тонн зернових та олійних культур. Це величезний потенціал. Наразі є величезні очікування і сподівання на те, що вдасться розблокувати українські морські порти, тому що без них агросектору надзвичайно складно експортувати оцей величезний обсяг зерна. Альтернативними шляхами — залізницею, автомобілями та річковими портами Дунаю — за липень вдалося експортувати близько 2,5 мільйонів тонн зернових та олійних культур. Це недостатній обсяг. Тому що такими темпами ми будемо експортувати залишки минулого року і потенціал цьогорічного врожаю ще наступні три роки.

Для того, щоб все ж таки вкладатися в більш-менш прийнятні строки і по зберіганню врожаю, і по тому, щоб сільгоспвиробники отримали виручку для вкладення в наступний цикл, дуже можуть допомогти принаймні ті три порти, які зараз активно готуються до відвантаження — це Одеса Південний, а також Чорноморськ.

Як зернова угода щодо трьох портів вплине на економіку

Це має величезне значення для нашої економіки. Це дозволить утримувати належний рівень виробництва в агросекторі та в суміжних секторах, які також забезпечують його роботу — це переробка та логістика. Крім того, це валютні надходження до України та стабільність курсу гривні. Водночас це має величезне значення в глобальному масштабі з точки зору продовольчої безпеки. Ми чули протягом останніх місяців, наскільки важливою є Україна і наскільки серйозним був вплив на світову продовольчу безпеку, а саме — неможливість експортувати від нас збіжжя і продовольство, яке зазвичай отримували країни Азії, Африки та інших країн світу.

Про продукцію переробки

За останні роки Україна розвинула потужне сільське господарство — сировинну базу, зокрема олійні та зернові культури. Паралельно відбувались процеси з розвитку переробки, зокрема 95% соняшника зазвичай перероблялися всередині країни й експортувалися вже у вигляді олії або шроту на корм тваринам. Стосовно кормової бази і її перетворення в більшу додану вартість, тобто тваринництво, теж були доволі непогані зрушення. Україна є одним з великих виробників і експортерів м'яса птиці.

Щодо того, наскільки можливо буде далі реалізувати свій потенціал, то зараз дійсно йде мова про те, щоб ми максимально могли переробляти кукурудзу, зокрема в біоетанол, що теж допоможе нам з нашою енергетичною безпекою. Крім того, є можливість заміняти дизельне пальне на біодизель. Для цього потрібно використовувати рослинні олії, і у нас є відповідний потенціал. Інша справа, що доволі складно зараз залучити приватні інвестиції у будівництво нових потужностей. Однак доволі активно зараз відновлюються потужності, які довго не працювали.

Фото: pexels.com