Чи можна активізувати роботу фондового ринку України ― пояснює Ілля Несходовський

Чи можна активізувати роботу фондового ринку України ― пояснює Ілля Несходовський

Українські фондові біржі, що припинили роботу в перший день навали РФ, відновили торги цінними паперами. В ефірі Українського радіо цю подію прокоментував Ілля Несходовський, керівник аналітичного напряму Мережі захисту національних інтересів "АНТС".

0:00 0:00
10
1x

Яким був український фондовий ринок до 24 лютого

"Український фондовий ринок достатньо нерозвинутий. Основні цінні папери, якими торгуються на фондовому ринку, це державні цінні папери. Вони забезпечують достатньо прийнятний рівень дохідності та ризикованості. Тобто ризик є достатньо низьким для того, щоб приймати рішення про інвестування в такі цінні папери. Інші цінні папери, зокрема різноманітних компаній, щодо загальних торгів не перевищували 10 відсотків. Тому в Україні фондовий ринок і до початку війни був слабо розвинений, проте торгівля державними цінними паперами давала можливості здійснювати операції, перекладати свої кошти, продавати їх за певної кон’юнктури, яка була вигідна інвестору. Тобто якийсь фондовий ринок у дуже слабкому вигляді все ж таки існував. Те, що відбулося з 24 лютого, було правильним рішенням, адже тримачі цінних паперів могли зробити певну паніку, що необґрунтовано знизило б вартість державних цінних паперів. До речі, ми спостерігали це на європейських та інших ринках. А коли євробонди України впали до свого мінімального значення за всі роки незалежності, то було зроблено логічний крок. Крім того, враховуючи, що це електронні торги, Росія в перші дні зробила масову кібератаку на абсолютно всі державні установи. І якби не обмежили здійснення операцій на фондовому ринку, то це могло би призвести до суттєвих втрат для економіки України. На даний момент ризики все ж таки зменшились. Плюс ― ухвалено рішення щодо можливості торгівлі державними цінними паперами на вторинному ринку. Основні цінні папери, які торгуються на фондовому ринку, це облігації внутрішньої державної позики. Зараз деякі з них мають статус військової облігації".

Як можна активізувати фондовий ринок

"Гадаю, сьогодні недоцільно робити будь-які кроки. До закінчення війни, до нашої перемоги ризики є достатньо високими, тож які б ви зараз не робили заохочення, вони мають бути достатньо вагомими. Треба розуміти, що будь-який інвестор розраховує два показники ― ризик і прибуток. І в контексті запуску фондового ринку, якщо ви хочете якось стимулювати процес, не маючи можливості вплинути на ризик, то ви повинні забезпечити достатньо високий прибуток. Україні допомагають партнери, як результат ― ми маємо відповідні надходження у вигляді фінансової допомоги, грантів, технічної допомоги, якихось кредитів. Тут рухи робити не потрібно. Після закінчення війни, коли в Україну підуть інвестиції на відбудову, вважаю, що наш фондовий ринок у цьому контексті має пройти відповідну трансформацію. Щоб і внутрішні, і зовнішні інвестори мали можливість інвестувати".

На що спрямований нещодавно ухвалений закон про особливості роботи Нацбанку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, фондового ринку і кредитних спілок під час війни

"Закон спрямований на те, щоб забезпечити невихід капіталу та стабільність фінансової системи України. В умовах війни зростають ризики не тільки з точки зору загрози для окремих підприємств, а й з погляду безпосередньої кібератаки на наші електронні системи. Забезпечення стабільності відбувається шляхом відповідних коригувань чинного законодавства з метою мінімізації негативного впливу якихось деструктивних елементів. Аби вони не мали можливості обмежити або призупинити діяльність ключових для фінансового ринку України інституцій".

На яких умовах ЄС надає допомогу Україні, зокрема черговий пакет на 8 млрд євро, який очікується у вересні

"Кошти нам надають по-різному. Здебільшого це кредити, тобто ці кошти необхідно повертати. Але є і різноманітні грантові форми допомоги, та ж сама гуманітарна та військова допомога, її надають безоплатно, без необхідності повернення. Яка кількість допомоги надається з поверненням, а яка без повернення ― зараз сказати важко. Це треба окремо проаналізувати кожен відповідний договір. Якщо говорити про цифри, до нас кожного місяця надходить близько 3 млрд доларів. Озвучені 8 млрд ― це сума, яка має прийти до кінця року, тож це буде 1-2 млрд щомісяця додатково. Крім того, у нас ще не затверджений пакет допомоги від МВФ, який має бути відчутним. І продовжують надходити кошти від провідних країн, для того щоб профінансувати наш бюджетний дефіцит. Отже, з точки зору міжнародної підтримки України, ми маємо достатньо вагомі щомісячні надходження. Так, нам поки що не вистачає. Але ж є ще європейські бюрократичні процедури, в результаті чого була затримана, наприклад, допомога на півтора мільярда. Однак процес триває, відповідні рішення ухвалюють, кошти надходять. Якщо прибрати елемент, що в деякі регіони України доставити пенсії та інші виплати неможливо, то по всій іншій території кошти надходять своєчасно і в повному обсязі".

Фото: Укрінформ