"Херсонці не здаються!" ― журналістка регіональної редакції про ситуацію на Херсонщині

"Херсонці не здаються!" ― журналістка регіональної редакції про ситуацію на Херсонщині

Херсонщина перебуває на вістрі подій. Можливо, переломних в історії цієї великої війни Росії проти України. Окупанти потерпають від ударів ЗСУ, але продовжують стягувати техніку та військових на територію Херсонщини. І не відкидають планів проведення так званого референдуму. Журналістка Херсонської регіональної редакції Українського радіо розповіла подробиці.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про останні події

"Активні бойові дії на нашій території продовжуються. У Херсоні минула доба була відносно тихою, і цієї ночі ми навіть змогли виспатися. Збройні сили України продовжують наносити влучні точкові удари по скупченнях окупантів та складах боєприпасів. Учора наші військові просто ювелірно вдарили по мосту на дамбі Каховської гідроелектростанції. Тепер по ньому не зможе проїхати важка військова техніка, тільки легкові автомобілі.

Окупанти запроваджують пропускну систему, для того щоб виробники сільгосппродукції не могли спокійно перевозити її хоча б по області. Про це повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський. Росіяни примушують наших фермерів переводити свій бізнес в юрисдикцію РФ, щоб отримати перепустки. Без перепусток фермери не можуть перевозити свою продукцію на ринки Херсона та інших районів області. Фермер або йде на співпрацю з окупантом, або змушений просто припинити свою діяльність і закрити бізнес".

"Херсонщиною почали ширитися листівки від окупантів із закликом до жителів сплачувати за комунальні послуги та електричну енергію на рахунки фейкового підприємства "Херсонобленерго", який вони створили. Херсонці на це не ведуться, а сплачують до своєї енергопостачальної компанії через інтернет. Жителі області та херсонці не здаються. Кожного ранку в місті з’являються патріотичні стрічки, написи, графіті. Вночі зняли російський прапор, який окупанти повісили біля зруйнованого меморіалу Героям Небесної Сотні. Неймовірні сміливці змогли це зробити! Адже в Херсоні фільтраційні заходи і перевірки громадян дуже серйозні".

Про підготовку до "референдуму"

"На Херсонщині зростає кількість пунктів видачі так званої одноразової матеріальної допомоги. Завдяки чому росіяни намагаються зібрати дані про місцевих жителів задля організації так званого референдуму. Також  видано розпорядження приносити додому пенсії в рублях тим, хто раніше отримував кошти через Укрпошту, в такий спосіб окупанти також збирають особисті дані. Хочу нагадати, що з 1 липня на території окупованої Херсонщини Укрпошта припинила роботу, і пенсіонери залишилися без грошей. Пенсії їм нараховуються, але отримати гроші вони можуть лише на підконтрольній Україні території. Сьогодні на окупованій Херсонщині перебувають 70 тисяч пенсіонерів, які отримували пенсії саме через Укрпошту.

Для збору паспортних даних почали розсилати смс тим людям, які користуються російським оператором мобільного зв’язку, щоб підтвердити свої дані. В іншому випадку сім-карта буде відключена.

Окупанти пропонують 4 тисячі рублів усім батькам, чиї діти будуть навчатися або відвідувати дитячі садочки очно. Хочуть надавати таку допомогу щомісяця, але з цим також проблеми. Дуже мало педагогів та вихователів пішли на співпрацю, і більшість херсонців не поведуть дітей до таких шкіл".

Про можливість виїзду з-під окупації

"Дуже складною залишається ситуація із виїздом на підконтрольну Україні територію. Є два шляхи: через Запорізьку область або через Крим. Другий варіант надзвичайно складний, бо в Криму дуже сильні фільтраційні заходи, працівники ФСБ ретельно перевіряють всю інформацію, тож виїхати через Крим можуть громадяни України, які не були активістами, журналістами, не займались волонтерством тощо. Через Василівку на Запоріжжі виїхати теж складно. Як заявив мер Мелітополя Іван Федоров, серед жителів Херсонщини, які намагалися виїхати через Запорізьку область, вже зафіксовано десять смертей. Тому що люди перебувають під палючим сонцем на блокпостах по 5-7 днів. Окупанти просто живим щитом тримають мирних громадян, щоб не було ніякого наступу від ЗСУ. У свою чергу вони ставлять РСЗВ і майже від колони починають обстріл території України".

Чи є відчуття, що окупанти почали поспішати

"Після точкових обстрілі та руйнування мостів окупанти стали дуже нервові. Якщо раніше на блокпостах вони усміхалися, питали, як у вас справи, бажали гарного дня, то зараз вони просто злі, нервують і видно, що їм тут не подобається. І ще сильніше тиснуть, стали ще більше перевіряти, докопуватися до повідомлень у мобільних телефонах. Ми бачимо переміщення техніки по Херсону і хаотичний нервовий стан окупантів".

Про мости та бази відпочинку

"Каховський міст не придатний для військової техніки, по ньому ще можуть їздити легкові автомобілі, але це дуже небезпечно, бо він "дірявий". Антонівський міст закритий повністю, він не функціонує взагалі. Окупанти зробили паромну переправу і ховають свої автомобілі за автівками цивільних. Перебазування військ дуже ускладнилося. Дар’ївський міст ще функціонує, але також для легкового транспорту.

Наші громадяни помічають окупантів на курортах ― у Лазурному, Залізному Порту. Місця, де вони розташували свою техніку, оточені, туди нікого не підпускають, місцевим жителям навіть на берег не можна вийти. Тобто росіяни себе убезпечують, але їм нічого не вдасться. У нас продовжує працювати партизанський рух. І херсонці передають до боту координати ― це стовідсотково".

Фото: most.ks.ua