Лукашенко обеззброює країну. Він не усвідомлює, що Кремль може остаточно окупувати своїми військами всю Білорусь — Семенюк

Лукашенко обеззброює країну. Він не усвідомлює, що Кремль може остаточно окупувати своїми військами всю Білорусь — Семенюк

Російські військові повертаються до Білорусі, а самопроголошений президент Лукашенко звинувачує Київ у відкритті фронту проти Білорусі і погрожує гідною відповіддю будь-якому противнику. Таким є підсумок термінової наради з військовими та силовиками, яку сьогодні вранці провів Лукашенко. Події дня в ефірі Українського радіо аналізує аналітик, журналіст-міжнародник Тарас Семенюк.

0:00 0:00
10
1x

Про нараду Лукашенка

Це продовження гри Лукашенка, яку він запустив ще раніше. Була ситуація, коли викликали українського посла в Мінську і вручили йому так звану "ноту протесту" щодо начебто того, що Україна готує ракетний напад на територію Білорусі. Це підготовка того, щоб виправдати можливість застосування військ і використання своєї території як плацдарму для запуску ракет. Таким чином Лукашенко створює картину насамперед для своєї аудиторії в країні, показуючи, що удари, які йдуть з Білорусі до України, — це відповідь, адже починається небезпека, і вони мають реагувати. Це подібно до того, що було 24 лютого, коли на відео він говорив: "А я вам зараз покажу, звідки на Білорусь планувався наступ". Тож Лукашенко грає в гру, створює вигляд "великого бійця та захисника" своєї держави, але насправді мова йде про те, що Лукашенко абсолютно залежний від Кремля, він не може діяти самостійно. Очевидно, Білорусь — це вже не суверенна держава, яка може самостійно вирішувати, як їй діяти. Вона залежна від зовнішнього фактора.

І сам факт того, що Білорусь віддає свою зброю Росії, особливо важке озброєння, свідчить про те, що росіяни виходять зі своїх запасів, витрачають останнє, що в них залишилось. І друге, що найбільш небезпечне для самої Білорусі, — це те, що Лукашенко обеззброює свою країну. Він не усвідомлює, що в будь-який момент зброя Путіна може обернутися проти нього самого, і це дозволить Кремлю дуже швидко та остаточно окупувати своїми військами всю територію Білорусі, а не лише ті військові бази, які вони визначили. Відтак влада не зможе захистити своїх громадян або і не хоче захищати, тому що тотально Білорусь вже інтегрувалася.

Про пряму участь Білорусі у війні

Достеменно ми не знаємо, що ховається в голові Лукашенка. Опосередковано Білорусь є учасником війни, адже віддала свою територію, з якої запускаються ворожі ракети. І за це доведеться в відповідати. Мені складно прогнозувати, чи зможе Лукашенко остаточно вступити у війну. Якщо його в Кремлі "дотиснуть", то він може віддати такий наказ. Але в цій ситуації північні території нашої держави вже більш захищені, ніж 24 лютого. Очевидно, Генштаб ЗСУ, вище політичне та військове керівництво ці плани знають і готуються. І до них має бути довіра. Не потрібно сіяти паніку, бо це наш основний ворог.

Фото: Getty image