"Вдячні Путіну": чи є колаборантами люди, які зустрічали очільника РФ в Маріуполі?

"Вдячні Путіну": чи є колаборантами люди, які зустрічали очільника РФ в Маріуполі?

Вночі, 19 березня, світ облетіло відео відвідин російським диктатором Володимиром Путіним зруйнованого армією РФ Маріуполя. На відео кілька мешканців міста зустрічають очільника Росії та дякують йому, висловлюючи підтримку його діяльності. Чи можуть такі дії в майбутньому розцінюватися як колабораціонізм? Українське радіо дізнавалося це в адвокаційної директорки Центру прав людини ZMINA Альони Луньової.

Фото: DW

Колаборація: добровільна чи з примусу?

"3 березня 2022 року в Кримінальному кодексі України встановили кримінальну відповідальність за колабораційну діяльність. Детально виписано, за що може наступати відповідальність, проте, звісно, в КК не може бути прописано зйомку відео абощо. Логіка тут дуже проста: коли люди знаходяться під окупацією, дуже легко записати відео з людиною, яка буде в будь-чому зізнаватися, будь-що підтримувати. Дуже складно зрозуміти, в якому стані перебувають люди, які на це погоджуються чи яких примушують це робити. Ми маємо дуже багато випадків, коли люди на відео записують, що вони підтримують окупаційну адміністрацію, а після звільнення отримуємо відомості, що їх катували або погрожували життю і здоров’ю їхніх рідних. Тому самим вірити в пропаганду Російської Федерації — останнє, чим нам потрібно займатися", — розповіла Альона Луньова. 

За словами юристки, в цій ситуації важливо сконцентруватися на діях, які вчиняють українські громадяни у співпраці з окупаційними адміністраціями для того, щоб ці адміністрації утверджувати: "Це в першу чергу очолення таких адміністрацій та допомога в укріпленні окупаційного режиму. Тому відео, де люди навіть кажуть, що вони підтримують окупаційну владу, не підтверджує, що це дійсно так". 

"Нашим завданням не є пошук нових складів злочинів для наших співгромадян. Доцільно з’ясовувати, чому люди вчиняють так чи інакше, але коли людина знаходиться в окупації, це складно зробити, адже важко оцінити стан людини", — зазначила Луньова.

Кримінально карана журналістика 

Разом з тим, як продовжила експертка, в Україні передбачена  відповідальність за проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності в співпраці з окупантом: "Це можуть бути журналістські матеріали пропагандистського характеру. Проте в нас не дуже багато практики з цього питання щодо того, за що конкретно правоохоронці притягають до відповідальності. Тому складно сказати, чи проплачена участь у відео може потягнути за собою відповідальність. Але логіка така, що правоохоронці мають зважити на негативні наслідки: якщо людина створює пропагандистський контент, утверджує окупацію та підтримує її, публічно виступає за неї і немає свідчень, що вона робить це під примусом, це є колабораційна діяльність і за неї може настати кримінальна відповідальність". 

"Також є відповідальність за публічне заперечення збройної агресії проти України, за підтримку встановлення тимчасової окупації і публічні заклики до підтримки рішень окупаційної адміністрації. Тому якщо контентом людина закликає до підтримки окупаційної влади, глорифікує армію агресора то за це може настати кримінальна відповідальність. Коли ми відкривали реєстр судових рішень, то ми вже бачили відповідальність навіть за розповсюдження відео в соціальних мережах, які підтримують армію країни-агресора", — пояснила Луньова. 

А що з фермерами?

Наостанок Альона Луньова торкнулась й питання фермерства на окупованих територіях, зазначивши, що фермерів також можуть звинуватити в колабораціонізмі: "За добровільну передачу матеріальних ресурсів, господарську діяльність на окупованій території встановлена кримінальна відповідальність. Разом з тим, я сподіваюся, що зміни до ККУ відбудуться, тому що те, як зараз виглядає стаття за колабораційну діяльність, могло працювати на превенцію в перші місяці окупації, але не тоді, коли окупація триває більше року". "Має бути підхід щодо шкоди: якщо людина не просто сіє, а й підтримує окупацію, годує окупантів тощо, то це може розцінюватися як шкода державним інтересам України. Але коли це фермери, які реалізують свою діяльність на окупованій території і вирощують овочі й фрукти, які годують місцеве населення, то тут не має бути кримінальної відповідальності", — підсумувала юристка.