Дефіцит пального Україні не загрожує — Гетманцев

Дефіцит пального Україні не загрожує — Гетманцев

Дефіцит пального Україні не загрожує. В цьому запевнив сьогодні 17 травня в ексклюзивному коментарі Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. Він прокоментував інформацію деяких вітчизняних ЗМІ, що Україна нібито має критично малий запас пального. Ці медіа посилалися на повідомлення Міністерства енергетики від 15 травня, яке в свою чергу посилалось на слова заступника голови відомства Миколи Колісника. Як заявив Данило Гетманцев, фразу Колісника вирвали з контексту. Насправді "нафта і нафтопродукти надходять в Україну достатньо стабільно, ритмічно", – запевнив нардеп.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН

"Фразу Колісника "вирвали" з контексту"

 "Насправді мова йде про невірну інтерпретацію фрази, яка була вихоплена з контексту, як це в нас часто буває у засобах масової інформації", – стверджував Данило Гетманцев. "Повністю вона звучить так: "Сьогодні у разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них країна зможе задовольняти протягом не більш, як 10-30 днів". Ключове у цій фразі "у разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів". Нафта і нафтопродукти надходять в Україну достатньо стабільно, ритмічно. І ми не бачимо жодних перешкод для цих постачань", – зазначив Данило Гетманцев. За словами нардепа, уряд зробив висновки із великої торішньої паливної кризи, коли дійсно був дефіцит. На сьогодні таких загроз немає. "Я переконаний в тому, що все буде добре", – запевнив Данило Гетманцев.

Україна створить резерв палива

 Щодо резервів, то так, дійсно, відповідно до Директиви від 2009 року Європейського Союзу, Україна повинна створити резерви пального, зауважив народний депутат. "Ми обов’язково це зробимо, адже це питання, яке дискутується в Україні вже років двадцять. На сьогодні вже є відповідний законопроєкт у Верховній Раді. Цей резерв буде постійним і витрачатиметься у разі необхідності й потім поновлюватиметься. Тому жодних ризиків тут я не бачу і дефіциту не передбачаю", – резюмував Данило Гетманцев.  

Данило Гетманцев. Фото: ФБ-сторінка

Що повідомляло Міністерство енергетики 15 травня?

За даними Міністерства енергетики України, у парламентському комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг за участі цього міністерства та інших учасників відбувся круглий стіл "Законодавчі пропозиції щодо формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні". У центрі уваги – законопроєкт № 9024, що визначає основні засади створення і функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів. Мета – забезпечити внутрішній попит населення та суб’єктів господарювання у споживанні нафти і нафтопродуктів у разі виникнення кризової ситуації на цьому ринку, інформувало Міністерство енергетики. І наводило слова заступника міністра енергетики України Миколи Колісника: "створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів – ще одна відповідь на виклик, який поставила перед країною війна. Сьогодні у разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них країна зможе задовольняти протягом не більш, як 10-30 днів за рахунок власного видобутку та наявних запасів. Цього критично мало, враховуючи усю підступність ворога, з яким ми маємо справу, не можна виключати ризику чергової спроби позбавити нас палива".