Як отримати стаж до пенсії? Нові можливості для українців

Як отримати стаж до пенсії? Нові можливості для українців

В кінці березня цього року Пенсійний фонд України запровадив можливість набуття страхового стажу для українців, яким його бракує для виходу на пенсію. Так, незалежно від свого місця перебування, людина може сплачувати за себе або за іншу особу страхові внески, що будуть щомісяця подовжувати її страховий стаж. Детально про те, як це працює, Українському Радіо розповіла заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

 

Фото: ukr.media

"В нас є певна кількість людей, які виїхали за кордон. Вони, можливо, втратили роботу або й ні, адже сьогодні робота може здійснюватися, незалежно від того, де людина є, дистанційно. Але у випадку, якщо людина втратила роботу і знаходиться за кордоном, можливо отримує виплати як допомогу в іншій країні або має такий фінансовий стан, який дає їй можливість, вона може самостійно за себе укладати договір про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, сплачувати внески і набувати щомісяця страховий стаж", — розповіла Ірина Ковпашко. 

Ця опція, за словами посадовиці, запроваджена зовсім недавно, в кінці березня цього року, проте Пенсійний фонд вже має певний результат: "Майже 2 тисячі людей вже сплатили внески за себе або на користь іншої людини. Це дає можливість набувати страховий стаж. Розповім, що в нас є один платник, який сплачує за свою дружину. Вона працює повний робочий день, проте вчителем, де заробітна плата невисока. І розуміючи, що до пенсії їй залишається не так багато, чоловік вирішив за неї сплачувати щомісяця певну суму коштів. Стаж в неї все одно йде за основним місцем роботи, але сплачений внесок дає можливість підвищити рівень заробітної плати. Це теж один із варіантів, який сьогодні реалізований й діє та дає людині можливість як набути стаж і право на пенсію, так і мати можливість підвищити рівень своєї майбутньої пенсії". 

 

Слухайте повне інтерв'ю з заступницею голови правління Пенсійного фонду України Іриною Ковпашко в ефірі Українського Радіо о 18.10.