Це передовий край фізики — професор Блонський про цьогорічну Нобелівську премію з фізики

Це передовий край фізики — професор Блонський про цьогорічну Нобелівську премію з фізики

Цього року Нобелівську премію з фізики отримали науковці  П'єр Агостіні, Ференц Крауш та Енн Л'ульє. Їх нагородили за експериментальні методи, які генерують аттосекундні імпульси світла для вивчення динаміки електронів у матерії. Вони показали спосіб створення надзвичайно коротких імпульсів світла, які можна використовувати для вимірювання швидких процесів, під час яких електрони рухаються або змінюють енергію. В чому полягає суть цього відкриття і, що воно означає для людства? В ефірі Радіо Культура розповів доктор фізико-математичних наук Інституту фізики НАН України, професор, член-кореспондент Національної академії наук України Іван Блонський.

 

0:00 0:00
10
1x

Лауреати Нобелівської премії з фізики П'єр Агостіні, Ференц Крауш, Енн Л'ульє. Фото: Нобелівський комітет

Цьогорічна премія теж має відношення до рентгенівського випромінювання

В чому полягає суть цього відкриття, пояснити простою мовою дуже непросто, — каже професор. "Перша Нобелівська премія була присуджена Рентгену (Вільгельм Конрад Рентген, німецький інженер машинобудування та фізик — ред.) в 1901 році за дослідження області рентгенівського випромінювання. Перше рентгенівське випромінювання було виявлене ним і дана якісна характеристика цього процесу. Цьогорічна премія теж має відношення до рентгенівського випромінювання, тільки вже з іншою фізичною суттю. Практично мова йде про створення ультракоротких імпульсів електромагнітного поля, які відповідають тривалості 10-18 секунди (10⁻¹⁸ сек. — ред.), — розповідає Іван Блонський.  

Перед цією Нобелівською премією, що стосується ультракоротких світлових імпульсів, було присуджено три премії по так званих фемтосекундних імпульсах, — продовжує науковець. "Аттосекундні імпульси — це імпульси, тривалість яких 10-18 секунди. Фемтосекундні імпульси — це імпульси тривалістю 10-15 секунди. І вони вже мають певний фізичний зміст. Наприклад, що таке фемтосекундний імпульс? Це тривалість або інтервал часу, за який атом зміщується з положення рівноваги в молекулі. Це час, за який відбувається перебудова атомів в кристалічній гратці при фазових переходах, або утворення певних проміжних продуктів хімічних реакцій. Це час, коли відбуваються надшвидкі біологічні та інші процеси. До цього їх виявити було неможливо. А що таке аттосекунди? Аттосекунди — це 10-18 секунди. Такі імпульси означають, що електрони з атомів зриваються і прискорюються зовнішнім електромагнітним полем. І перевипромінювання таких електронів якраз і приводить до отримання імпульсів аттосекундної тривалості", — пояснив професор.  

Для чого вони потрібні? "Є таке поняття, як напруженість електромагнітного поля. Вона зв'язана з інтенсивності світлового потоку. І по таких інтенсивностях світового потопу, напруженість поля вже співмірна з середньою потужністю всіх електростанцій світу разом взяти. Відтак природно, що вивчення таких процесів — це передовий край фізики. І він відноситься до такої нової області, як релятивістська оптика", — резюмував Іван Блонський. 


Іван Блонський. Фото: НАН України