Важливо доносити інформацію з перших джерел – аналітик про візит української делегації до США

Важливо доносити інформацію з перших джерел – аналітик про візит української делегації до США

США оголосили про нові заходи щодо підтримки військово-промислового комплексу України. Про це йдеться  заяві Білого дому за підсумками першого дня американсько-української конференції Ukraine Defense Industrial Base. Заходи будуть спрямовані на розширення співпраці і забезпечення Києва засобами, які потрібні для успіхів на полі бою зараз, а також підтримку довгострокового економічного відновлення та оборони України. Зокрема, Пентагон надав Києву технологічні дані для початку виробництва гібридних засобів ППО FrankenSAM. Це допоможе модернізувати нашу протиповітряну оборону. Водночас, Білий дім оголосив про зміцнення співпраці між ОПК США та України та спільне виробництво зброї. 6 грудня, нагадаємо, законопроєкт про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню не пройшов процедурне голосування в Сенаті Конгресу США. 

Українське Радіо проаналізувало питання підтримки України з головою "Інституту Американістики" Владиславом Фарапоновим. Експерт акцентував на важливості зустрічі української делегації з американськими політиками, зокрема, спікером Палати представників США Майком Джонсоном: "я думаю, що зустріч з ним, а також зустрічі з деякими керівниками комітетів Палати працівників, дуже важливі. Тому що ці комітети контролюються теж республіканцями. І звичайно важливо доносити інформацію з перших джерел".

0:00 0:00
10
1x

Зустріч української делегації зі спікером Палати представників Майклом Джонсоном. Вашингтон. 6 грудня 2023 р. 

ФОТО:  Facebook "Оксана Маркарова"


"Риторика щодо південного кордону звучить лише від деяких республіканців"

Чому питання мексиканського кордону настільки гостро постало в Сенаті США, що заважає ухвалити позитивне рішення для України?

Ситуація наступна. У США рекордна кількість отруєнь від такої медичної речовини як Фентаніл. Республіканці вважають, що одна з причин цього – це недостатня захищеність південного кордону Сполучених Штатів. Вони це озвучують Адміністрації і наполягають на виділенні коштів для вирішення цього питання. Ця риторика використовується для того, щоб показати, що ми (американці – ред.) не маємо думати про те, що відбувається в Україні, а передусім про те, що відбувається у нас на південному кордоні. Але, насправді, ця риторика звучить лише від деяких республіканців, зокрема, від деяких кандидатів в президенти і від деяких чинних членів Конгресу. Тому не можна сказати, що це прямо уніфікована позиція Республіканської партії. 

Ще до голосування в Сенаті посол України в США Оксана Маркарова в коментарі "Суспільному" сказала, що "є підстави для стриманого оптимізму" щодо надання допомоги Києву. Вона наголосила, що питання зброї зараз має двопартійну підтримку в Конгресі. Але ще тривають дискусії щодо такої великої бюджетної допомоги, тому це рішення може не знайти підтримки в цьому законопроєкті. Водночас, пані посол зауважила, що "це технічна непідтримка і вона не стосується України".  Які ваші міркування щодо цього?

Ми думали, що певні питання в основному є в республіканців у Палаті представників. А в Сенаті має бути все набагато простіше, тому що там більше поміркованих республіканців, більше прихильників продовження допомоги в Україні. Але ця історія трохи змінила уявлення про підтримку, зокрема, в Сенаті.

Владислав Фарапонов  ФОТО: УНІАН 

"Важливо доносити інформацію з перших джерел"

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, міністр оборони Рустем Умєров та голова Офісу президента Андрій Єрмак зараз у США і вже спілкувалися, зокрема, зі спікером Палати представників Конгресу США Майклом Джонсоном. Наскільки ця зустріч може бути плідною і результативною?

Насправді дуже важливо говорити саме з новим лідером більшості. Тому що новий спікер Палати представників це не просто церемоніальна посада, яку зараз обіймає нова людина. Це лідер більшості, це третя особа в державі. Тому однозначно з ним треба говорити і найкраще це робити на аналогічному рівні, тобто на рівні спікера українського парламенту. Також важливо запросити Майка Джонсона до України, тому що він намагається бути спікером для всіх груп в середині Республіканської партії. Для нього це теж важливий і цікавий період у кар'єрі. Але ми повинні розуміти, що, зокрема, в Палаті представників це теж буде впливати на прийняття рішень. Тому я думаю, що зустріч із ним, а також я бачив зустрічі з деякими керівниками комітетів Палати працівників, дуже важливі. Тому що ці комітети контролюються теж республіканцями. І звичайно важливо доносити інформацію з перших джерел, оскільки є дуже багато неправильно тлумачених висловлювань з боку американських медіа і політиків, які переважно, через недосконале розуміння контексту, трохи некоректно подають певні меседжі, зокрема, щодо американської підтримки для України.

"Не всі живуть нашим життям"

Адміністрація президента Байдена зараз має якісь важелі на Конгрес і Сенат?

Американська політична система побудована таким чином, що, коли ми говоримо саме про виділення коштів на міжнародну допомогу чи на внутрішні американські потреби, то насправді саме Конгрес має вирішальне слово з точки зору виділення і потім контролю над реалізованими коштами. А адміністрація відповідальна за реалізацію програм, на які витрачаються ці кошти. Тому тут дуже мало важелів в адміністрації. Тут більше грають роль міжпартійні компроміси. Саме тому адміністрація так наполегливо зараз звертається до Конгресу. Відповідно нічого не змінилося в тому сенсі, що треба ухвалити допомогу, а питання лише в часі. Бо кожен день, кожна година відтягування – це ризики для України, це втрати на фронті, серед цивільних і так далі. Тобто, насправді, єдина терміновість – це якраз час, і це найважливіше. На жаль, не всі американські політики це розуміють. Відповідно ми теж маємо бути свідомі того, що не всі живуть нашим життям і не всі переживають за те, щоб якомога швидше надати допомогу Україні.

Американський закон про ленд-ліз для України хочуть продовжити на 2024-й рік. Що можете сказати з цього приводу?

Насправді ленд-ліз 2022-23-го років став ленд-лізом по аналогії, на яку ми сподівалися. Те, що він не запрацював, можливо, і на краще. Бо ми все ж таки отримуємо допомогу, яку не треба повертати. Тому я б сказав, що ленд-ліз – це рятувальне коло, яке не потрібне було адміністрації. Але якби він був чинний сьогодні, то, можливо, у нас була б можливість отримати певну допомогу саме по ленд-лізу. Тому розмови про його продовження можливі, але тоді в республіканців теж буде виникати багато запитань. Зокрема, чому він не був застосований в 22-23-му роках до того, як вичерпав свою дію.

Сенат США, 6 грудня, провалив процедурне голосування за початок роботи над законодавством про надання екстреної допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму близько 106 млрд доларів. З необхідних 60 голосів "за" проголосували 49 конгресменів, "проти" - 51. Республіканці та демократи не можуть дійти компромісу щодо питання безпеки південного кордону США з Мексикою, яке також є частиною пакета законопроєктів.