YAKTAK: "Хочу на Євробаченні нести українську пісню гордо і дуже потужно"

YAKTAK: "Хочу на Євробаченні нести українську пісню гордо і дуже потужно"

YAKTAK – один із наймолодших учасників Нацвідбору на "Євробачення -2024", але наполегливості музиканту не займати. Артист чітко знає, що хоче сказати конкурсним треком й гаряче закликає своїх фанів підтримати його у фіналі. 

В ефірі "Вікенду Нової Музики" на Радіо Промінь YAKTAK презентував пісню Lalala й заразом розповів ведучій Ксенії Івась про те, що відчуває, коли її виконує, поділився думками про культурну дипломатію та згадав вокаліста Kalush Orchestra Олега Псюка. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото:  Сергій Галушка, Радіо Промінь

Коли виконую Lalala, відчуваю, що всередині мене горить вогонь. 

YAKTAK, ти у фіналі Нацвідбору на "Євробачення". Чи можна це назвати здійсненням мрії для тебе?  

Певною мірою. У мене довга історія з цим конкурсом. Дивився його у дитинстві з мамою до третьої ночі. Ми вболівали, голосували. Я завжди візуалізував себе там, мріяв представити нашу країну. І от тепер стараюся зробити все можливе, щоб це стало реальністю. 

Олег Псюк неодноразово допомагав тобі зі створенням пісень. Чи долучився він до написання твоєї конкурсної композиції?

Я б не зосереджував стільки уваги на Олегові. Багато хто мені допомагав у створенні пісень. Я взагалі такий хлопець, що є суперзбирачем критики. Всіх спитаю, хто в цей момент поруч, чи подобається пісня, які є думки, можливо, зауваження. Дуже давно знаю Олега, іще до війни, за іншого життя. Він давав мені певні поради. І зараз дослухаюсь до його думки.

Можливо, Олег Псюк передав тобі якийсь такий імпульс переможця?

Так, ми спілкуємося. "Євробачення" – це моя мрія, тому той імпульс десь в мені живе. 

Ти у фіналі виступатимеш із піснею Lalala. Розкажи про неї, як вона створювалася і який сенс у неї ти закладав?

Так, пісня має назву Lalala. Коли її виконую, відчуваю, що всередині мене горить вогонь. Хотів зробити цю пісню такою, щоб кожен європеєць міг співати її разом з нами. Щоб людина з Франції, Німеччини, Іспанії могла підхопити нашу Lalala і знала, що це українська пісня. Це прикольний трек. Я виступатиму 3 лютого на Нацвідборі під номером "1". Друзі, дуже сподіваюсь на вашу підтримку, ваші голоси. Якщо серед усіх учасників ви мене запам’ятаєте, приспів мого треку, то це буде знак, що на великому "Євробаченні" серед тридцяти країн Lalala не забудуть. А для мене це найважливіше – щоб YAKTAK запам'ятали. 

Пісня створювалась спеціально під "Євробачення"?

Не було такого, що ми спеціально сиділи й думали, як же нам написати хітову пісню на конкурс. Це ж творчість, а не математика, тут приклад не розв'яжеш. Як піде. Але ми думали про "Євробачення" під час створення пісні, намагалися уявити, чи буде вона цікавою європейському слухачу. 

Ви проводили аналітику, хто скільки років перемагав, з якими піснями, тобто ви з цим всім знайомились?

Я стежу за "Євробаченням", тому якесь уявлення маю. Але думав саме про те, щоб кожен запам’ятав цю пісню. Байдуже, якою мовою ти розмовляєш, якої національності, але щоб знав, що це український трек. 

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

На конкурсі "Євробачення" є навіть такий мем "Євробачення -ла-ла-ла". Тому що, фраза "ла-ла-ла" найчастіше звучала на конкурсі. 

Бачите, я думаю, що це не просто так.

Який буде твій номер у фіналі Нацвідбору? Ти вже працюєш над ним?

Працюємо, думаємо з командою. Ми в такий час живемо, що дуже важко наперед планувати, обирати. Поки конкретики немає, нічого інсайдерського не розкажу. Але стараємось, щоб було все заряджено. 

Раніше твоєю фішкою була гітара. Ти всіляко прикрашав її, відповідно до пісні. Ми побачимо гітару на твоєму виступі цього разу? І який буде креатив? 

Не знаю, не знаю. Треба дивитися 3 лютого. 

"Євробачення" – це не тільки репетиції й виступ у прямому ефірі, це ще й пресконференції та багато спілкування з журналістами. Яким буде твій меседж для євроспільноти, якщо саме ти поїдеш представляти Україну на "Євробаченні-2024"? 

Знаєте, останнім часом у нас було дуже багато концертів в Європі, США, Канаді. Я стараюсь гуртувати наших людей всюди. Наприклад, в Канаді після концерту виходив до них з гітарою й ми співали "Червону Руту", "Ой, у лузі червона калина". Це об'єднує людей. Коли таке ставалося, я відчував радість. Так мене вчили чинити з дитинства. Тому буде меседж до гуртування людей наших. Ми хочемо об'єднати Європу навколо України, нагадати про нас, про те, що відбувається, і про нашу музику. Щоб всі знали, що вона у нас дуже крута. Хочемо качнути дуже сильно.

"Євробачення" – це великою мірою культурна дипломатія. Чи готовий ти до того, що треба буде говорити про Україну євроспільноті? 

На сто відсотків. Це все я роблю. Не люблю говорити про себе, хай інші якось про мене говорять. Але те, що я роблю завжди, те і буду продовжувати – нести нашу пісню, нести гордо і дуже потужно.

Вже задумувався над тим лозунгом, який прозвучить від тебе на сцені "Євробачення", якщо ти станеш переможцем? 

В думках. Поки що не буду цього озвучувати.

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Трішки більше про тебе хочеться дізнатися. Ти родом зі Старої Вижівки, що у Волинській області. Коли їздиш додому, як тебе зустрічають твої односельці? 

Та ніяк. У нас дуже маленьке смт і всі одне одного знають. Я співаю з трьох років. Всім про це відомо. Були різні конкурси, концерти, потім "Голос. Діти". Я завжди мріяв співати. Але для односельців я не YAKTAK, а Ярик. Тому, гадаю, вони спокійно до мене ставляться.  

Ми про тебе дізналися у 2019 році, коли ти брав участь у шоу "Голос. Діти". Що б ти порадив тим молодим людям, які хочуть брати участь в конкурсах, але не наважуються? 

Я не знаю, що тут порадити. Треба самому взяти й спробувати. Ніхто нічого не зробить для тебе просто так, не допоможе. Я завжди думав, що в мене є голос, мені будуть писати пісні, я співатиму, все складеться. Але це не так. Нікому ти взагалі не потрібен, крім себе самого. Бери життя у власні руки й роби: пиши пісні, ходи на конкурси, шоу, стукайся, просто всюди де можна. Дев’яносто людей тобі скажуть "ні", але хтось один скаже "так". І тоді точно щось вийде. Шлях подолає той, хто іде. Тому треба просто робити, не боятися, і все вийде. 

Колись в інтерв'ю ти розповів, що не переміг у 2019 році на "Голосі. Діти", тому що мав сумніви в собі. Яке зараз маєш внутрішнє відчуття? Ти переможеш у Нацвідборі?

Не хочу говорити такі гучні слова. Побачимо. 3 лютого сподіваюсь на підтримку всіх людей, які хоча б раз чули пісню "Уночі", десь танцювали під неї, проводили літні вечори чи слухали у машині. Якщо ви підтримуєте українську музику і вам подобаються мої пісні, буду дуже вдячний за підтримку на Нацвідборі. Я стараюсь, роблю все можливе, щоб перемогти. Намагаюся підтримувати нашу музику. Вірю, що все буде добре. 

Ти вже слухав пісні інших фіналістів? 

Чув, звісно.

Кого бачиш своїм найголовнішим конкурентом? 

Взагалі, я така людина, яка дуже себе накручує. От просто на рівному місці. Коли починаю думати над тим, як, наприклад, співаю, то знаходжу в собі двісті мінусів. Намагаюсь ні з ким себе не порівнювати. Зіставляю себе із YAKTAK вчорашнім. Прагну бути кращим, ніж тиждень чи рік тому. І коли бачу, що щось краще виходить, радію з того. Коротше, порівнюю з собою, а не з кимось. Тому вважаю, що у нас дуже достойні учасники. Всі просто колеги, а не конкуренти. 

 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

 

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з усіма учасниками фіналу нацвідбору на Євробачення 2024 дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.