ГРУПА A: НІМЕЧЧИНА, ШОТЛАНДІЯ, УГОРЩИНА, ШВЕЙЦАРІЯ

ГРУПА A: НІМЕЧЧИНА, ШОТЛАНДІЯ, УГОРЩИНА, ШВЕЙЦАРІЯ

З 14 червня до 14 липня на футбольний полях Німеччини відбудеться Чемпіонат Європи з футболу-2024. Право боротись за титул найсильнішої команди континенту цьогоріч здобули 24 команди, серед яких і збірна України. Чого чекати від кожної з команд-учасниць фінальної стадії чемпіонату, розбирались коментатори радіо Промінь Костянтин Дульцев, Вадим Власенко й Галина Вінниченко в подкасті "Футбольне ЄВРО-2024". Свій третій випуск вони присвятили групі "А", до якої увійшли збірні Німеччини, Шотландії, Угорщини і Швейцарії.

Кожен з учасників групи "А" може як потужно "вистрілити", так і ганебно провалитися, — переконаний Костянтин Дульцев. Навіть збірну Німеччини, яка є господарем турніру і якій мають допомагати футбольні поля, він не вважає фаворитом. Мовляв, зміна поколінь якось затягнулася. На останніх трьох великих футбольних форумах німці лише одного разу виходили до плей-офф, де одразу й програли. Тому для команд другого ешелону — угорців, шотландців і швейцарців — це великий шанс потрапити до матчів на виліт і продовжити переможну ходу.

Натомість Вадим Власенко переконаний, що фактор домашніх стадіонів має зіграти важливу роль. Він радить згадаємо чемпіонат світу 2006 в Німеччині. Бундестім взагалі не розглядали як команду, яка може претендувати на медалі. Але вона стала тоді бронзовим призером. 

Що стосується нинішнього покоління, то термінова заміна головного тренера Ханса-Дітера Фліка на Юліана Нагельсманна вже дала свої результати. В березні німці в товариських матчах перемогли французів — 2:0 і нідерландців — 2:1. Ще одним важливим моментом стало повернення до збірної після трирічної перерви Тоні Кроса — півзахисника мадридського "Реала". Поява цього футболіста може стати ключовим фактором в успішному виступі німців. 

Як великий шанувальник британського футболу Костянтин Дульцев все ж таки сподівається, що збірна Шотландії з цієї групи має нарешті вийти до плей-офф. Ця команда вісім разів була учасницею чемпіонатів світу і тричі учасницею чемпіонату Європи, й кожного разу завершувала виступи ще на стадії групового етапу. Але про все по черзі.

НІМЕЧЧИНА

Футбол і німці — це як німці і якісні дороги, смачні ковбаски і пиво. Це те, що вони вміють і роблять краще за всіх. Принаймні краще за багатьох. На цьому ЄВРО збірна Німеччини — це в першу чергу команда-господарка. А це означає, що підопічні Юліана Нагельсманна вже дуже заряджені на перемогу в цьому турнірі. Перед рідними трибунами зганьбитися буде не дуже приємно. Тим паче, що востаннє ЄВРО Бундестім вигравала давно. А конкретно 28 років тому. Ще у 1996 році. 


Фото: Getty Images

Досягнення

Збірна Німеччини не потребує особливого представлення. Коротко — це одна з найсильніших футбольних збірних світу. Німці чотири рази ставали чемпіонами світу (в 1954, 1974, 1990 і 2014 роках). До речі, у 1974 році для них це також був домашній турнір. 

Цікаво, що свій перший офіційний матч після формування Німецького футбольного союзу збірна провела проти збірної Швейцарії. Як і перші матчі після Першої і Другої світової війни, а також після об’єднання у 1990. І свій перший титул чемпіонів світу команда завоювала також саме в Швейцарії. У 1954 році їхню перемогу охрестили "Бернським дивом". Головними фаворитами тоді вважалася збірна Угорщини, яку називали "золотою командою", але зрештою перемогу вперше в історії святкували саме німці. Цього разу "Машшафт" якраз потрапила до групи зі збірними Швейцарії та Угорщини. І це будуть цікаві протистояння в історичному контексті всіх трьох команд. 

Що стосується чемпіонатів Європи, то тут у німців також успіхів вистачає. Тричі вони ставали найкращими на континенті (у 1972, 1980 і 1996 роках). За кількістю перемог Бундестім ділить перше місце з іспанцями. А якщо рахувати другі місця, а їх було три, то за додатковими показниками збірна Німеччини — найкраща команда на чемпіонатах Європи за весь час існування турніру. 

У 1972 році у фінальній частині турніру грали чотири збірні:  Німеччини, СРСР, Угорщини і Бельгії. У фіналі німці перемогли команду СРСР з рахунком 3:0. До речі, в тому матчі грали шестеро українців. У 1980 році Бундестім вже стала найкращою з восьми команд-учасниць у фіналі, здолавши бельгійців 2:1. Тоді, до речі, ще не було раунду плей-офф і переможці кожної з двох груп виходили одразу в фінал. А другі місця розігрували між собою третє місце. Ну і в 1996 році — це вже була перемога солідна, оскільки число команд-учасниць знову подвоїлося до 16. В епічному фіналі збірна Німеччини перемогла Чехію 2:1. Тоді ще діяло правило золотого м'яча і за нічийного рахунку вирішальний гол після завершення основного часу забив Олівер Біргофф, який у тому матчі вийшов на заміну. 

Шанси 

На останньому великому турнірі — чемпіонаті світу в Катарі — німці навіть не зуміли вийти з групи.   Останнє Євро-2020 також було не надто приємним для них. Тоді ще з Йоахімом Львовом вони заледве вийшли з групи.  І програли вже на стадії ⅛ з рахунком 0:2. В останньому розіграші Ліги націй команда посіла 3 місце в своїй групі, пропустивши вперед не лише італійців, а й майбутнього суперника — збірну Угорщини. 

Кваліфікацію на ЄВРО на правах господарів німці не проходили. Тому про ігрову форму команди ми можемо говорити лише за товариськими матчами, зіграними командою за останній рік. І тут для Бундестім було чимало тривожних результатів. Поразки від збірних Австрії, Туреччини, Японії, Польщі і Колумбії. Японцям програли 1:4. Збірна Німеччини навіть встановила антирекорд, зазнавши трьох поспіль поразок у новітній історії. Саме після цього на заміну Гансу-Дітеру Фліку прийшов колишній тренер Баварії, молодий Юліан Нагельсманн. В останніх товариських матчах у німців були перемоги над Францією і Нідерландами, що не може не тішити шанувальників цієї збірної. 

Господарі ЄВРО є одними з головних фаворитів цьогорічних змагань. Букмекери віддають німцям третє місце за шансами здобути трофей після англійців і французів. Хоча в рейтингу збірних ФІФА Бундестім наразі займає не дуже високе, як для себе, 16 місце. Але Німеччина все ще одна з найсильніших збірних світу. Особливо вдома. 

ШОТЛАНДІЯ

Збірна Шотландії  разом з Англією є однією з двох найстаріших футбольних збірних світу. Перший матч між цими національними командами відбувся в Глазго 30 листопада 1972 року. Уявіть, з того часу минуло вже півстоліття. Тоді команди сильнішого не виявили і завершилося все сухою нічиєю. Уболівальників збірної Шотландії називають "Тартановою армією" і вважають одними з найкращих за рівнем підтримки своєї команди у світі. Тартан — це всім нам добре відома клітинка на цупкій тканині, яку використовують для пошиття традиційного шотландського кілту. 


Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Досягнення 

Збірна Шотландії поки жодного разу в історії не виходила з групи ні на чемпіонатах світу, ні на чемпіонатах Європи. Але ця команда любить перемагати номінально сильнішого суперника й створювати сенсації. 

Шотландія, як і інші три національні збірні Великобританії, не брала участь у трьох перших чемпіонатах світу, що відбулись у 1930-х років. Чотири асоціації виключили тоді з ФІФА через розбіжності щодо статусу гравців-аматорів. Тому першим Мундіалем для збірної Шотландії став повоєнний 1954. Багато сподівань у шотландців було на наступну світову першість, оскільки команду мав очолити легендарний тренер "Манчестер Юнайтед", шотландець за національністю Метт Басбі. Але він цього не зміг зробите через травми, які отримав у так званій "Мюнхенській авіакатастрофі". 

Перша гучна сенсація за участі шотландців відбулась на Мундіалі 1978 року, коли вони в групі зуміли перемогти майбутніх фіналістів і головних фаворитів змагань — збірну Нідерландів. Також у відборі на чемпіонат Європи 2008-го року шотландці перемогли на той момент чинних чемпіонів світу — французів. Але це їм не допомогло зіграти в фінальній частині турніру. 

Загалом, на ЄВРО шотландці виходили у 1992, 1996 і  2020 роках. Поки найкращим для них є виступ на чемпіонаті Європи 1996 року. Тоді вони набрали рівну кількість очок із збірною Нідерландів — по чотири. Але не вийшли з групи через гіршу різницю м’ячів. На минулому ЄВРО шотландці зуміли зіграти внічию з англійцями, але це було їхнє єдине зароблене очко. Як наслідок, у них останнє місце в групі і найгірший виступ в історії команди у фінальній частині чемпіонату Європи. 

Збірна Шотландії дуже добре знайома українському вболівальнику за останнім розіграшем Ліги націй, де вона випередили збірну України і піднялася у класі. Наступний сезон шотландці проведуть у дивізіоні А. 

Шанси

У відборі на Євро збірна Шотландії посіла друге місце у своїй групі, пропустивши вперед лише іспанців. На їхню перемогу у фінальній частині букмекери дають коефіцієнт 81 до 1. Якщо команді вдасться вперше в історії вийти з групи — це вже буде для них великий успіх.  

УГОРЩИНА

Угорщина — свого часу одна з найкращих футбольних збірних світу, а зараз — міцний європейський середняк. 26 збірна в рейтингу ФІФА, а також учасниця дивізіону А Ліги націй. 


Фото: AP/Denes Erdos

Досягнення

Попри те, що славні часи збірної Угорщини давно позаду, вона залишається однією з найсильніших збірних в історії футболу. Командою, яка двічі виходила до фіналів чемпіонатів світу в 1938 і 1954 роках. Причому у другому випадку вони вважалися ледь не стовідсотковими фаворитами, але німцям вдалося здійснити диво. Та "золота команда" назавжди в підручниках з історії і в серцях тих небагатьох, хто пам'ятає ті часи. Ференц Пушкаш, Шандор Кочиш, Золтан Цибор та інші. На думку експертів, та команда здійснила революцію у світовому футболі й заклала підвалини "тотального футболу". У 1952 році збірна Угорщини виграла Олімпійські ігри. Вони мали всі шанси боротися за перемогу у світовій першості і в 1958 році, але все змінили події Угорської революції двома роками раніше. Більшість гравців національної збірної, які перебували за кордоном, вирішили не повертатися додому.  Ференц Пушкаш, ім’я якого носить головна футбольна арена в Будапешті, став зіркою мадридського "Реалу" і навіть встиг трохи пограти за збірну Іспанії. Але більше жоден угорець не досягав таких висот. Ні в складі збірної, ні в складі футбольного клубу. 

На чемпіонатах Європи для Угорщини найкращим лишається виступ у 1964 році, коли команда посіла 3 місце. Це було друге ЄВРО в історії, яке нараховувало всього чотирьох учасників (окрім Угорщини також збірні СРСР, Іспанії та Данії). У півфіналі угорці поступились майбутнім чемпіонам — іспанцям, а матч за третє місце виграли у данців з рахунком 3:1. Чи можна той турнір порівнювати з сучасною континентальною першістю? Звісно, ні. Як і ЄВРО 1972 року, на якому угорці посіли четверте місце. Знову таки, з чотирьох команд. 

З останніх успіхів збірної Угорщини — вихід з групи у 2016. Цікаво, що тоді вони посіли в групі перше місце, а майбутні чемпіони Європи — португальці — лише третє. Між собою команди розіграли бойову нічию 3:3. Але вже на першій стадії плей-офф угорців вибули від бельгійці, які забили їм 4 сухі м’ячі. 

На ЄВРО-2020 команді не пощастило з групою. Боротися проти збірних Франції, Німеччини і  Португалії було непросто. Але на рідній "Ференц Пушкаш арені" угорці показали дійсно якісний футбол. І хоча з групи не вийшли, симпатії уболівальників, і не лише своїх, завоювали. 

Шанси

Мусимо визнати, збірна Угорщини останнім часом показує чудові результати. У відборі на ЄВРО-2024 команда впевнено очолила свою відбіркову групу, випередивши непросту збірну Сербії. Також угорці дуже добре себе проявили в останньому розіграші Ліги націй, де до останнього претендували на вихід до раунду плей-офф і боротьбу за трофей. Втім, зрештою поступилися цим правом італійцям. Тому дивує коефіцієнт, який дають цій команді букмекери. В кращому випадку — це 64 до 1, а за останньою інформацією навіть 81 до 1. Зрозумілого, що збірна Угорщини не є головною фавориткою змагань, але цього разу команда має дійсно непогані шанси щонайменше на вихід з групи. 

ШВЕЙЦАРІЯ

Збірна Швейцарії, як і кожна з чотирьох команд у групі А, має багатий досвід виступів на головних стартах. Воно й не дивно, адже свій перший міжнародний поєдинок "червоні хрести", як ще називають цю команду, зіграла проти збірної Франції ще у 1905 році. Завершився він мінімальною поразкою швейцарців.

Вболівальники збірної України дуже добре знають цю національну команду завдяку нашому успіху на чемпіонаті світу 2006. А також через не надто хорошу історію в Лізі націй сезону 2020-2021 під час пандемії коронавірусу. Тоді нам зарахували технічну поразку, оскільки українських футболістів з сумнівно позитивними тестами на ковід посадили у Швейцарії на карантин. Через це збірна України вибула до дивізіону В, звідки досі не піднімалась. 


 Фото: ussoccer.com

Досягнення

12 разів "червоні хрести" грали на чемпіонатах світу і ще 6 на континентальній першості. Тричі швейцарці доходили до чвертьфіналів на Мундіалях. Востаннє на домашньому у 1954 році. Тоді командою керував австрієць Карл Раппан, який побудував з командою захисну схему гри, яка в майбутньому стане прототипом італійського "катеначчо". 

А от на ЄВРО до ¼  "червоні хрести" доходили лише раз. Якраз три роки тому. Вони стали однією з найкращих команд, які посіли третє місце у своїй групі. Вперед пропустили майбутніх чемпіонів — італійців. А також набрали однакову кількість очок із збірною Уельсу, з якою зіграли внічию 1:1, але поступилися другим місцем через гіршу різницю м’ячів. І зрештою за пенальті у ⅛ перемогли на той момент чинних чемпіонів світу — французів. Швейцарці зупинилися за крок від півфіналу, оскільки програли іспанцям. Знову за пенальті. Загалом той чемпіонат Європи був щедрим на серії одинадцятиметрових. 

Шанси

У відборі на Євро-2024 команда Швейцарії у своїй групі посіла друге місце, поступившись румунам. Причому на солідні 5 очок. Вдома зіграли з ними внічию, а на виїзді програли. Відтак, просто вихід з групи вважатиметься для збірної Швейцарії хорошим результатом. Хоча вони прагнуть як мінімум повторно вийти до чвертьфіналу, як на ЄВРО-2020. Букмекери дають коефіцієнт на перемогу Швейцарії в турнірі — 67 до 1. Це 13 місце серед усіх збірних. І за цим показником вони переважають збірні Угорщини і Шотландії.  

Підсумовуючи всі чотири команди групи А, можна стверджувати, що  очевидний фаворит лише один і це збірна Німеччини. А от між Угорщиною, Шотландією і Швейцарією буде запекла боротьба за друге місце. Варто нагадати, що путівку до плей-офф отримають також чотири найкращі треті команди.