Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман

Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман

Перевага російських окупантів над ЗСУ щодо пострілів скоротилася в середньому з 7-ми (10-ти) проти 1-го до 3-х (4-х) проти 1-го. Це констатує в ефірі Українського Радіо військовий аналітик Олексій Гетьман. Таке скорочення відбулося, зокрема, завдяки початку надходження в Україну боєприпасів за так званою "Чеською ініціативою" (вона не пов'язана з поставками снарядів від ЄС). Перша партія боєприпасів за цією ініціативою вже в Україні, повідомив цього тижня глава чеського уряду Петр Фіала. Як зауважує Гетьман, можливості Заходу з виробництва снарядів значно більші, ніж у Росії (навіть, коли їй допомагає Північна Корея). Але на Заході гальмують поставки Україні бюрократичні, політичні процедури. Хоча зараз Захід почав нарешті розганятися.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

 

Реально 50 тисяч снарядів може вистачити на тиждень

Україна отримала 50 тисяч одиниць боєприпасів у рамках чеської ініціативи. На скільки днів нам їх вистачить?

Я думаю, цих снарядів вистачить на два тижні, якщо будуть економно стріляти. Реально, десь на тиждень. Враховуючи інтенсивність артилерійської війни зараз, то не треба давати противнику можливість переважати в 7-10 разів. (Зі снарядами за "Чеською ініціативою") буде не паритет, але враховуючи, що в нас більш далекобійна та високоточна зброя, то можна вважати, що по контрбатарейній боротьбі буде навіть перевага у нашого війська. (ЗСУ мають не лише снаряди за "Чеською ініціативою". Українським артилеристам надходять також, зокрема, боєприпаси від Євросоюзу (це окреме надходження, не пов'язане з "Чеською ініціативою". Понад 600 тис. снарядів має поставити ЄС за квітень-грудень 2024 року в рамках програми "мільйон снарядів". Це в середньому 67 тисяч снарядів на місяць) і від США, після розблокування Конгресом військової допомоги Україні – ред.) 

Перевага російських окупантів за снарядами скоротилася з 7 (10) /1 до 3(4) /1

У нас артснаряди були і без "Чеської ініціативи", чи ми взагалі на нулі були?

Ні. Якби ми були на нулі, то це було б дуже погано. За даними Генерального штабу, перевага була в 7-10 разів у кількості пострілів з боку росіян. Зараз перевага залишилася, але у 3-4 рази. 50 тисяч – це красива цифра, але це на тиждень, не більше.

Олексій Гетьман. Фото: facebook.com alexeyhetman

Можливо, наступна партія буде одразу за цими 50 тисячами? Якщо вони будуть одна за одною, то можна так по 2 тижні й триматися?

Якщо ми кажемо про мільйон снарядів, які можуть нам бути поставлені, це не погано, це дає можливість рік стріляти по 3-4 тисячі на день. Тобто, якщо порахувати математично, то це плюс 3-4 тисячі до того, що ми маємо. Тоді ми можемо говорити не про паритет, але принаймні не про таку перевагу ворога.

"Це снаряди країн третього світу"

З яких країн можуть їхати ці снаряди "Чеської ініціативи"?

Це країни третього світу, не європейські країни. Це може бути Латинська Америка, Африка і навіть Азія. Більше варіантів просто немає. Бо в Європі майже всі снаряди, що нам могли передати, передали. Вони зараз зрозуміли, що за такої інтенсивності артилерійських обстрілів, яка зараз відбувається на російсько-українській війні, їхні плани за кількістю снарядів це ні про що. Наприклад, у Бельгії на рік вироблялось 8 тисяч снарядів. Зараз вони переосмислюють цю ситуацію, і я впевнений, що дуже швидко почнуть виробляти більшу кількість снарядів у Європі в цілому. Для цього є всі можливості. Тут питання не технологічні, а більш політичні. Тому що в Сполучених Штатах, в Європейському Союзі зброю виробляють приватні компанії. І для того, щоб вони почали виробництво, держава має зробити їм замовлення, яке має бути щонайменше на 5 років. Адже тільки на п'ятому році виробники зброї можуть вийти в плюс, бо їм треба запускати виробництво, вкладати багато грошей, і якщо це програма на рік, два чи три, то вони спрацюють в мінус, а навіщо це їм.

"Захід має технології для вироблення зброї, але є політичні питання"

Невже настільки складний процес виготовлення артснарядів?

Має бути замовлення. У Сполучених Штатах, в Європейському Союзі набагато більше технологічної можливості ніж, наприклад, у Росії. У світовому валовому внутрішнього продукту Росія виробляє 1,7%. якщо домовляться з Північною Кореєю про спільні дії, то це буде менше 2%. Цивілізований світ, зокрема Сполучені Штати та Євросоюз виробляють у світі 60%, тобто в 30 разів більше товарів і послуг. Тому можливості Заходу набагато більші. Але є бюрократичні, політичні процедури. Треба робити замовлення для приватних компаній. А там є певні умови. Не тому, що вони погані, по-іншому це не працює.

Різниця в ВВП величезна. Але питання, який відсоток переспрямовується в обох випадках на оборону і на виробництва снарядів.

Бюджет Міністерства оборони Сполучених Штатів – 680 мільярдів доларів, тобто, втричі більше, ніж бюджет всієї Російської Федерації. Тому там всього вистачає, але це процедурне питання.

ЗСУ зосереджуються на снарядах 155-го калібру

Чому снаряди калібру 155 є найважливішими? І якими ще снарядами працює наша артилерія?

Зброя НАТО саме такого калібру. В нас ще з радянських часів залишилось доволі багато артилерії — 152, 120 та 122 калібри. Тобто ЗСУ використовують і натівські, і радянські калібри. Але ми поступово переходимо винятково на натівські. І в зброї, яку ми використовуємо, є певний ресурс на кількість пострілів з кожного ствола. Можна трошки його перевищити, але якщо вийти далеко за можливості цієї гармати, то вона в кращому випадку буде не точно стріляти. В гіршому — снаряди будуть розриватися. Тому зброя ще радянських часів використовується і утилізується. Тобто вже не відновлюється, бо немає сенсу — ми замінюємо її сучасною зброєю. Ми зосереджуємося саме на 155-му калібрі, тому що це найбільш потужний і найбільш далекобійний снаряд. Можна і меншими користуватися, але це вже для більш тактичних цілей. Але стріляти далеко і вести контрбатарейну боротьбу можливо винятково калібром 155.