Без зворотної дії. Юрист про ордери МКС на арешт Шойгу і Герасимова

Без зворотної дії. Юрист про ордери МКС на арешт Шойгу і Герасимова

Нарешті знищення Росією української енергетичної інфраструктури визнано злочином проти міжнародного гуманітарного права на міжнародному рівні. Це констатує Українському Радіо радник міністра юстиції України, юрист Іван Ліщина, коментуючи видачу Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордерів на арешт ексміністра оборони РФ Сергія Шойгу і начальника генштабу збройних сил РФ Валерія Герасимова. Ордери МКС не мають зворотної дії. Вони будуть чинними, допоки Герасимова і Шойгу не заарештують, каже юрист. Коли б це не сталося, сам факт, що після ордерів на арешт Путіна і Марії Львової-Бєлової МКС видав також ордери на арешт двох ключових фігур у російському військовому керівництві, є важливим. Правосуддя за російські злочини проти українців неминуче. 

0:00 0:00
10
1x

Шойгу і Герасимов. Фото з відкритих джерел

Ордери Міжнародного кримінального суду не можна скасувати

Що саме інкримінують Валерію Герасимову та Сергію Шойгу?

Ми не знаємо всіх деталей, тому що це закрита інформація. З того, що нам повідомив прокурор і опублікував суд: по фактах їм інкримінують  удари по енергетичній інфраструктурі України. Це єдиний зазначений факт, який дає підстави для їхнього переслідування. Крім того, є додаткова стаття, за якою їх переслідують – це злочини проти людяності. Тут не дуже зрозуміло, чи йдеться про удари по інфраструктурі, чи це ще щось, про що нам не кажуть. Ці ордери на арешт Герасимова і Шойгу означають, що нарешті на міжнародному рівні визнано політику РФ зі знищення нашої енергетичної інфраструктури злочином проти міжнародного гуманітарного права. Слід зазначити, що ордери не мають зворотної дії. Їх не можна скасувати. Вони будуть чинними, допоки Герасимова і Шойгу не заарештують. Звісно, це ще не вирок. Міжнародний кримінальний суд дуже не любить ухвалювати вироки заочно. Проте вже зараз Герасимов і Шойгу не зможуть поїхати до 125 країн, які визнають юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. І навіть у країнах, які не визнають його юрисдикцію, є імовірність, що їх заарештують і видадуть Міжнародному кримінальному суду. Міжнародний суд пильно стежить за нашою війною. Звісно є справи, які поки що поза увагою цієї інституції. Наприклад, тортури і утримування в нелюдських умовах наших військовополонених.

Хто має право заарештувати цих двох фігурантів? І як це в теорії відбувається?

Ця процедура нічим не відрізняється від будь-якою міжнародної екстрадиції. Затримання здійснює поліція країни, під юрисдикцію якої підпадає дана особа. Єдина відмінність, що під час екстрадиції людина може оскаржувати умови тримання, нелюдське покарання в країні, яка робить запит на екстрадицію тощо. Проте, коли йдеться про Міжнародний кримінальний суд, дуже складно вигадати такі підстави. Тому видача відбувається досить швидко.

МКС намагається здійснювати правосуддя лише в присутності фігурантів справи

Як швидко можна очікувати на суд? Чи обов’язкова присутність фігурантів на суді, чи вирок може бути заочним?

Дуже теоретично вирок може бути заочним. Проте на практиці можна побачити, що Міжнародний кримінальний суд намагається здійснювати правосуддя лише в присутності фігурантів справи.

Чи можна вести офіційні перемовини з людьми, щодо яких Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт? 

Вести переговори можна з ким завгодно. А от укладати якісь угоди, які будуть обов’язковими для обох сторін – навряд. Як може людина, яку розшукує Міжнародний кримінальний суд підписувати якісь мирні угоди?

Іван Ліщина. Фото: comments.ua

"Ці два ордери були доволі несподіваними"

Хто може бути наступним після Шойгу та Герасимова?

Це складно спрогнозувати, оскільки навіть ці два ордери були доволі несподіваними. По-перше, не було жодної інформації до цього. Ми про все дізналися по факту. У майбутньому предметом розгляду Міжнародного трибуналу 100% буде справа щодо підриву Каховської ГЕС, справа щодо катування українських військовополонених та справа щодо жорстокого поводження з цивільним  населенням на окупованих територіях. Кого саме притягнуть – складно сказати.  Чи це буде Путін чи якийсь умовний губернатор так званої "ДНР". Ті чи інші злочини є частиною державної політики. Тому Міжнародний кримінальний суд притягає до відповідальності саме високопосадовців, а не пересічних військових. По рядових військових будуть окремі кримінальні процеси найімовірніше в українських судах.

КОНТЕКСТ

Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт ексміністра оборони РФ Сергія Шойгу і начальника генштабу збройних сил РФ Валерія Герасимова. Про це поінформувала напередодні, 26 червня прес-служба МКС. Палата попереднього провадження МКС констатувала, що є розумні підстави вважати, що обидва підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані збройними силами РФ по українській енергетичній інфраструктурі. Йдеться про міжнародні злочини, вчинені з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року.

Президент України Володимир Зеленський позитивно відзначив видачу МКС ордерів на арешт двох ключових фігур у російському військовому керівництві.

"Кожен злочинець, причетний до планування та виконання цих ударів, повинен знати, що правосуддя буде здійснене. І ми сподіваємося побачити їх за ґратами. Сьогоднішнє рішення є чітким свідченням того, що правосуддя за російські злочини проти українців неминуче. Воно чітко демонструє, що жодне військове звання чи двері кабінетів не можуть захистити російських злочинців від відповідальності", – наголосив Зеленський.

У березні минулого року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт російського очільника Володимира Путіна і "уповноваженої президента РФ з прав дитини" Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у незаконному примусовому переміщенні українських дітей з окупованих територій України до Росії. 

Путін і Львова-Бєлова. Колаж: mayday.rocks.jpg

  

Останні новини
Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман
Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
Промінь рекомендує: Микола Серпень із треком "Їхати"
Промінь рекомендує: Микола Серпень із треком "Їхати"
Новини по темі
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
80% виробників зброї для ОПК – це приватні підприємства – Лакійчук
"Рішення мають рекомендаційний характер". Білозір про резолюції ПАРЄ щодо виплат та української мови
15% електроенергії з відновлювальних джерел влітку, за рік біля 10-12%. Для 27% потрібні інвестиції ― Омельченко
Україна пройшла до початку переговорів з ЄС швидко. Але далі буде важче — Нагорняк