Український легіон і збиття ракет над Україною: Зеленський і Туск підписали безпекову угоду

Український легіон і збиття ракет над Україною: Зеленський і Туск підписали безпекову угоду

Україна та Польща підписали сьогодні, 8 липня двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки. Це відбулося під час візиту президента України Володимира Зеленського до Варшави. Угоду з боку Польщі підписав глава польського уряду Дональд Туск. Безпекова угода з Польщею передбачає розробку механізму збиття в повітряному просторі України російських ракет та безпілотників, випущених у напрямку Польщі. Також йдеться про створення "Українського легіону" –  підготовку особового складу Сил оборони України на території Польщі, долучитися до якого зможуть громадяни України, які тимчасово проживають у Польщі та інших державах. Про це розповідає журналістка Українського Радіо Світлана Мялик.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: журналістки Українського Радіо Світлана Мялик

Змусити Росію до миру можна тільки силоміць

Візит Президента України Володимира Зеленського до Польщі почався із зустрічі з прем’єром Польщі Дональдом Туском. У канцелярії прем’єра делегації підписали безпекову угоду між Україною і Польщі.

Після цього всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих від сьогоднішніх російських масованих ракетних обстрілів території України. Дональд Туск зауважив, що немає дня і ночі, щоб не гинули в Україні люди. На початку розмова йшла про угоду з безпеки, про яку Дональд Туск сказав, що кожне слово в ній щось значить і що Польща сприймає її як взаємне зобов’язання союзника і буде виконувати цей документ. Президент Володимир Зеленський, зі свого боку, подякував за підтримку в такі складні часи і сказав, що змусити Росію до миру можна тільки силоміць. І Україна може зробити це тільки разом з колегами і партнерами. Україна наразі ініціювала засідання Ради Безпеки ООН у зв’язку з масованими обстрілами Росією території України.

Фото: журналістки Українського Радіо Світлана Мялик

44 пакети зброї та боєприпасів від Польщі

А щодо безпекової угоди з Польщею, то Володимир Зеленський трішки розповів, що там передбачено. Він сказав, що це дуже потужний документ, який допоможе Україні захищатися і захищати життя людей. Передбачено у безпековій угоді механізм щодо збиття в повітряному просторі України ракет і дронів, випущених у напрямку Польщі. І зараз із військовими буде пропрацьовано, як швидко реалізувати цей механізм. Також окреслена співпраця щодо бойової авіації. Володимир Зеленський подякував Польщі за всі передані літаки до цього часу і сказав, що чекаємо ще на передачі сучасних літаків НАТО. Польща надала Україні вже 44 пакети зброї та боєприпасів і протягом цього року буде ще кілька пакетів. Також в угоді зафіксували формування на території Польщі Українського добровольчого легіону. Громадяни України на території Польщі зможуть добровільно приєднатися до цього легіону і підписати контракт зі Збройними Силами України. Цей механізм зараз також напрацьовується.

 

Також у цій угоді передбачена співпраця у критичній інфраструктурі, в сфері кібербезпеки тощо. Президент України з Варшави одразу летить на саміт НАТО, який проведуть у Вашингтоні. І він сказав, що це дуже символічно, що візит до Польщі відбувається напередодні саміту, бо Польща підтримує Україну стосовно приєднання до альянсу.

Головне – спільна натівська відповідальність

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туска запевнив, що Варшава Польща готова допомогти дітям, які постраждали в київському "Охматдиті" від ракетного російського обстрілу. Щодо кордону він сказав, що зараз пропрацьовується рішення, щоб збивати запущені Росією ракети на території України, щоб вони не долітали до Польщі. І тут головне – спільна натівська відповідальність. Вона і в інтересах Польщі і в інтересах України. Про це говоритимуть на саміті НАТО.