Росіяни в ступорі, Сили оборони України володіють ініціативою — Селезньов про ситуацію на фронті

Росіяни в ступорі, Сили оборони України володіють ініціативою — Селезньов про ситуацію на фронті

Попри те, що росіяни прагнуть продовжити тиск на ЗСУ на всіх ділянках фронту, їм критично не вистачає ресурсів, щоб заблокувати розширення плацдарму, який створили українські Сили оборони на території Курської області. Відтак ворог буде змушений перекидати сили з Харківського напрямку на Курщину, спрогнозував в ефірі Українського Радіо військовий експерт, полковник запасу ВМС ЗСУ Владислав Селезньов. За його словами, ключова місія українського війська на суміжних з Україною російських територіях полягає в тому, аби перешкоджати терористичній діяльності російської армії, зокрема у вигляді обстрілів КАБами, мінометними мінами та артилерією прикордоння, зокрема Сумщини.

0:00 0:00
10
1x

Військовослужбовець 24-ї механізованої бригади імені Короля Данила ЗСУ біжить вулицею, 6 серпня 2024. Пресслужба 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Короля Данила

Ворог буде змушений перекидати сили з Харківського напрямку на Курщину

В огляді розвідки Міністерства оборони Британії від 9 серпня йдеться про те, що російські сухопутні війська продовжують наступальні операції на кількох ділянках фронту в Донецькій області, де у них є подальший тактичний прогрес. Водночас в Інституті вивчення війни припускають, що відсутність узгодженої реакції Росії на українське вторгнення в Курську область та швидкість просування свідчить про те, що українські війська змогли досягти оперативної несподіванки. Якщо коротко схарактеризувати ефект несподіванки, який, як визнають експерти, насправді був, наскільки він довго триватиме і що дасть?

Звісно, росіяни перебувають в ступорі, адже проголошення режиму надзвичайної ситуації вони спромоглись зробити лише за півтори доби активних бойових дій. Від учорашнього вечора на території не лише Курської області, а й Брянської та Бєлгородської введений режим контртерористичної операції. Російська Федерація починає приводити в рух свої сили і засоби. Звісно, їм і далі кортить продовжувати тиснути на українських оборонців на всіх ділянках фронту, де вони робили це й до того. Але їм критично не вистачає ресурсів, щоб заблокувати розширення плацдарму, який створили українські Сили оборони на території Курської області. Тому я думаю, що найближчим часом наступ РФ на півночі Харківщини буде призупинено. Всі наявні там у ворога ресурси буде спрямовано на територію Курської області. І цілком ймовірно, що і з інших ділянок фронту ворог буде змушений перекидати ті сили та засоби, які станом на зараз залучені саме там. Бо надто великий масштаб плацдарму і динаміка все ще спостерігається така, коли саме українські Сили оборони володіють ініціативою, ворог змушений рефлексувати, і не завжди вдало виходять ці рефлексії. Вибухи на території летовища в Липецьку, знищення навіть не однієї, а кількох колон з ворожою бронетехнікою та автомобільною технікою є тому яскравим свідченням.

Склад на аеродромі в Липецьку повністю знищено

У ніч на 9 серпня було завдано удару по російському військовому аеродрому "Липецьк-2". Є вже підтвердження ворожих втрат, що там вдалося знищити?

Що стосується авіаційної техніки (йшлося, що там базуються літаки Су-34, Су-35 та МіГ-31 — ред.), ця інформація поки що не підтверджується. А от щодо складу, де зберігались ракети до авіаційної техніки, а також керовані авіаційні бомби — ця інформація верифікована. Тут можуть бути певні суперечності щодо кількості КАБів, які зберігалися на тому складі, зокрема йдеться про 700 одиниць. Але треба почекати верифікованої інформації. Втім те, що склад повністю зруйнований — це підтверджено, зокрема даними супутникової розвідки.


Владислав Селезньов. Фото: facebook/vladislav.seleznev

"Ключова місія ЗСУ в Курській області — перешкоджати обстрілам українського прикордоння" 

Наскільки вдалося зараз призупинити рух на Сумщину і що буде далі з цим напрямком?

Ключова місія, яка покладається на дії українського війська на території суміжної з Україною Курської області, — перешкоджання терористичній діяльності російської армії. Адже щодня у зведеннях Генштабу йшлося про діяльність ворожої армії у вигляді диверсійно-розвідувальних груп на території Чернігівщини та Сумщини у вигляді мінометних мін, артилерійських снарядів та авіаційних бомб, які постійно прилітали по території нашого прикордоння. Зараз росіянам не до того, вони більшу частину своїх ресурсів зосереджують на тому, щоб блокувати розширення плацдармів на території Курської області. Крім того, вибухи на летовищах так само позбавляють ворога ресурсів, за допомогою яких вони вчиняли такі акти агресії.