Сили оборони формують передумови для застосування високоточної зброї вглиб РФ – Федоренко

Сили оборони формують передумови для застосування високоточної зброї вглиб РФ  – Федоренко

Сили оборони України сформують передумови для наших дипломатів і рішення щодо застосування високоточної зброї вглиб Російської Федерації буде ухвалено, переконаний командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92 ОШБр ім. кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко. В ефірі Українського Радіо він підкреслив, що операція на Курщині була необхідна, щоб унеможливити перехід противником лінії держкордону і відкриття додаткового напрямку фронту. Плюс це суттєво знизило кількість обстрілів Сумщини, каже військовий. Основні сили та засоби з лінії боєзіткнення, зокрема на Донеччині, противник поки не зняв. Між тим, "Путін боїться – це факт", а "моральний дух росіян "трішки" збентежив російський соціум", – зауважив Федоренко. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Операцією на Курщині ми посилили лінію державного кордону з РФ

Аналізуючи сьогоднішню ситуацію на фронті, з яких напрямків росіяни зняли та перекинули свої сили на Курщину?

Треба розуміти, що операція на Курщині була надзвичайно необхідною, тому що це унеможливило противнику перехід лінії державного кордону і відкриття додаткового напрямку, але на території України. Тобто таким чином ми посилили лінію державного кордону з РФ, трохи перенесли її на території самої Росії. Плюс суттєво знизилася кількість обстрілів Сумщини системами реактивного вогню. Якщо казати про кількість авіації, яка застосовувалась противником, то тільки з початку літа більше 250 керованих авіабомб було скинуто на Сумщину. Зараз ця інтенсивність також знизилась. На жаль, не повністю, але знизилась.  Що важливо. Суттєві сили та засоби з лінії боєзіткнення противник, на мою думку, не зняв. Ні з донецького напрямку, ні з харківського. Але ті резерви, які були на території РФ, а також на тимчасово окупованих територіях України, в навчальних центрах російських окупаційних військ, в значній кількості були направлені якраз у Курську область, а не посилило угрупування військ на Донеччині чи Харківщині. І це вже суттєвий успіх, тому що в умовах сучасної війни тактичні успіхи на полі бою противник отримує саме за рахунок застосування інколи, здається, незліченної живої сили, якої в нього вистачає. Мобілізаційний резерв в противника є. І як рекрутингова кампанія, так і прихована мобілізація в РФ триває безупинно.

Ми формуємо передумови для вибиття противника з позицій і деокупації області

The Wall Street Journal пише, що РФ знадобиться понад 20 тисяч солдатів, щоб вибити Збройні сили України з Курської області. Де ці резерви вони можуть ще знайти?

Противника ніколи не можна недооцінювати. Завжди математика і війна – це речі, які максимально взаємопов'язані. Математично мобілізаційного резерву в РФ вистачає. Як швидко вони можуть ставити цивільного до строю? З тою системою навчальних закладів і центрів підготовки, які є в  РФ, це займає певний час. Щоб накопичити необхідну кількість сил та засобів для протидії угрупованню в Курській області, на мою суб'єктивну думку, противнику знадобиться десь півтора місяці. Але водночас, Сила оборони також не просто перебуває в обороні, наприклад, на Харківському чи Куп'янському відтинках. Сили оборони перебувають в активній обороні. Це значить, що ми не просто утримуємо позиції, а формуємо передумови для вибиття противника з тих позицій, які він зайняв, і для деокупації області загалом. Тому, так чи інакше, незважаючи на численний резерв живої сили РФ, їхня підготовка і бойове застосування займає час.

Вживаються заходи щодо заняття максимально вигідних позицій для Сил оборони

Чи правильно я розумію, що тепер у нас частина кордону ситуативно чи оперативно проходить за річкою Сейм?

Скажу більше. Нам, можливо, не вистачає трохи сил та засобів, тому що для зміцнення лінії держкордону ми мали б вжити додаткових заходів, зокрема, і на Бєлгородщині. І на інших відтинках, де є лінія державного кордону, і де противник потенційно будує собі плани щодо переходу відповідної лінії кордону, відкриття ще одного напрямку. Але для цього потрібні додаткові сили та засоби, тому на сьогоднішній день Сили оборони роблять більш ніж достатньо для того, щоб моніторити лінію державного кордону з РФ, а також з іншими країнами, які підтримують її. Виявляється багато диверсійно-розвідувальних груп, які намагаються зрозуміти, в якому стані знаходиться оборона. Такі групи виявляються, ліквідуються. Там, де є необхідність, вживаються заходи щодо зайняття максимально вигідних позицій для Сил оборони, як в Курській області, щодо подальшого утримання і недопущення противником ще одного "гарячої відтинку" на нашій території.

Моральний дух росіян "трішки" збентежив російський соціум

Який вплив ця операція мала і має на моральний дух росіян? Що спостерігаєте ви? 

Загалом моральний дух росіян "трішки" збентежив російський соціум. Це відбулось тому, що вони якось не очікували, що коли розв'язуєш війну проти свого сусіда, може бути і зворотна дія. І знову ж таки, Україна не нападала зараз на Росію. Україна займається виключно посиленням свого державного кордону, працюючи на випередження можливої ескалації конфлікту з боку РФ. 

Щодо морального духу в українському війську, скажу так. Противник має потужну економіку, плюс низка країн підтримують Російську Федерацію як економічно, так і озброєнням, боєприпасами, тобто ми воюємо проти низки країн і економік, які підтримують РФ. Водночас, при не суттєвій підтримці наших західних партнерів, Сили оборони і українська нація показали безпрецедентний результат в боротьбі проти настільки потужного ворога. Я маю сказати, що подвиг української нації станом на сьогодні, і результат, здобутий на полі боя, перевершує всі попередні наші покоління, які боролися за незалежну Україну. Сучасники зробили неможливе. І це надихає.

Юрій Федоренко. Фото: facebook/fedorenkoyurii

Основним індикатором успіху операції є спроможність закріпитися на зайнятих рубежах

Російські війська загалом окупували 1175 квадратних кілометрів нашої території за 7 місяців цього року. Під час операції України в Курській області наші військові просунулися приблизно на 800 квадратних кілометрів протягом 6 днів. Військові аналітики Інституту вивчення війни підкреслюють, що розмір території не є індикатором успіху. Як вважаєте ви? Що є індикаторами?

Можливість в подальшому утримувати і нарощувати спроможності, зусилля. Якщо казати про певну кількість територій, то просування, наприклад, росіян у Харківській області в 2022 році було дуже стрімким. Але чи вдалося противнику утриматися? Йому не вдалося цього зробити. Харківська контрнаступальна операція, яка була ретельно спланована, дала можливість нам повернути значну частину територій. Якщо казати про інші відтинки, то, наприклад, втрату Бахмута не можна порівняти з окупацією тієї ж Харківщини в 22-у році. Чому? Тому що в 2022 році Україна не була готова. А на Бахмуті була максимальна протидія від Сил оборони. Це зовсім інша інтенсивність бойових дій і відповідно втрат на полі бою. Тому, якщо сказати просто і коротко, то основним індикатором успіху виконанні тієї чи іншої операції є спроможність закріпитися на зайнятих рубежах.  

Персоналії, сила і воля української нації інколи руйнують і закони фізики

Наскільки він високий сьогодні у нас?

Противник, який переважає в рази у живій силі, техніці, авіації, в деяких номенклатурах безпілотників і в усьому іншому, що необхідно для війни, не може на полі бою отримати суттєвих тактичних результатів, стрімких просувань. Давайте розглянемо, на Харківщині є в противника успіх? Ні. На Куп'янщині? Не суттєвий, порівняно з тими втратами, які несе противник, і скільки сили та засобів витрачає. Чи є в Донецькій області успіхи в противника? Так, тактичні є. Але подивіться зведення, стільки противник витрачає ресурсів для того, щоб здобути ці метри української землі. Тому, за моїм переконанням, Сили оборони дійсно показують неймовірні результати. І якщо порівнювати математично, то противник мав би мати значно більші успіхі, ніж він має зараз. Але персоналії, сила і воля української нації інколи руйнують і закони фізики.

Україна у військовому плані набуває спроможності також

Заборон від наших партнерів на використання їхньої зброї досі вистачає, відповідно, ми маємо акцентуватися на виробництві власної техніки. Що ми маємо на сьогодні, що виробляємо самі і що можемо застосовувати, зокрема, на території ворога?

Якщо порівняти кількість знищених та уражених цілей безпілотниками, які Росія вразила на нашій території, і стільки ми знищили на території РФ, то в липні ми перевершили противника в декілька разів. Це свідчить про те, що, зокрема, дальні засоби БПЛА ударного типу є. Держава Україна виробляє, модернізує, забезпечує Сили оборони і ефективно застосовує в боротьбі проти окупанта. Якщо казати про безпілотники, які застосовуються переважно на передній лінії бойового зіткнення, то об'єктивно в противника там розвідувальних засобів більше. Передусім тому, що це їхні економічні і торгові зв'язки з Китаєм. У них більше спроможності їх закуповувати. Якщо казати про FPV-дрони, то влітку 2023 року на пріоритетних для противника відтинках на 1 наш FPV-дрон противник мав 7. Сьогодні один до одного, один до двох. Десь Сили оборони навіть переважають. Тобто українська нація, плюс державні програми дали свій сталий результат. Якщо казати про ударні крила, то влітку 2023 року в більшості підрозділів їх не було, а противник вже застосовував "Ланцет". На сьогоднішній день більшість підрозділів, які ефективно застосовують ударні безпілотні системи, палять нашими безпілотниками типу "Крило" ворожу техніку і роблять це достатньо активно. Тому Україна як держава в військовому плані набуває спроможності також.

"Путін боїться – це факт"

Аналітики Інституту вивчення війни також стверджують, що наші подальші бойові дії на території РФ створять більший тиск і на російську владу. Чи можемо ми припустити, що наші дії приведуть в якийсь рух "башти Кремля", можливо, навіть до  війни між собою?

Те, що це дестабілізує ситуацію – це точно. Те, що Путін боїться – це факт. В Російській Федерації, зокрема в Москві, вжиті безпрецедентні заходи безпеки. Тобто максимально збільшена кількість національної поліції, їхньої служби безпеки і багато іншого. Тобто так чи інакше це негативно впливає і російська верхівка теж розуміє, що до кожного з них можуть прийти. До тих, хто ставив свої підписи, якими давав дозволи на застосування і знищення України як держави. Тому ці заходи за можливості і наших бойових спроможностей треба обов'язково нарощувати.

Противнику важливо виграти час

ЗМІ повідомляють, що росіяни кинули на захист Курщини "космічну піхоту" через брак особового складу. Наскільки підготовленими і якісними можуть бути такі поповнення?

Для противника  – це нормальна практика. У них в цілому підготовка контрактників на достатньо хорошому рівні. Є приватні військові компанії, які комплектуються асоціальними елементами, особи, які були позбавлені в волі і частково "вагнерівці". Воюють вони теж достатньо непогано. Коли на полі бою закінчуються "регулярщики", коли закінчуються представники приватних військових компаній, противник в бій кидає, зокрема, і тиловиків. Тобто весь наявний особовий склад противник так чи інакше перегруповує для того, щоб тримати бойові дії проти України на позначці "високоінтенсивних". Відповідно, те, що вони задіяли космічні війська, це абсолютно нормальне явище. Противнику важливо виграти час. Йому байдуже на втрати. Скоріше за все, вони будуть всі знищені. Але за цей час противник спробує підтягнути більш підготовлені резерви. 

Сили оборони сформують передумови для наших дипломатів

Наскільки складно зараз на Донеччині і чи можна виправити цю ситуацію?

Ми вже одноразово говорили, що окупація України противником визначена за певними етапами. Перший етап – це повна окупація Донецької і Луганської області. Відповідно, весь основний ударно-штурмовий потенціал направлений саме туди. Для того, щоб зупинити ворога всерйоз і надовго, ми маємо отримати додаткові дозволи від наших партнерів на застосування високоточної зброї в глибину Російської Федерації. Для того, щоб знищувати резерви та інші засоби, які противник застосовує у війні проти України. Я певний в тому, що Сили оборони сформують передумови для наших дипломатів і це рішення буде ухвалено.