Наступ окупантів на Покровському напрямі загальмувався – Міловідов

Наступ окупантів на Покровському напрямі загальмувався – Міловідов

Російські окупанти продовжують тиснути на Покровському напрямі (Донеччина), але  просування значно загальмувалося, констатує в ефірі Українського Радіо офіцер 15-ї бригади оперативного призначення НГУ, майор Віталій Міловідов. Зокрема, всупереч тому, що  стверджували російські пабліки про нібито взяття міста Селидове, ворог не перебуває на території цього населеного пункту, зазначає Міловідов. Хоча росіяни не припиняють свої м’ясні штурми. Військовий також зауважує, що в 99% випадках окупантів, котрі наступають на багі й мотоциклах, вдається знищити ще на підступах, а один підрозділ Сил оборони України за добу може застосовувати більше сотні FPV-дронів.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: УНІАН 

Ворога не допущено до міста Селидове

Якою є ситуація на Покровському напрямку? Які основні пункти для себе обирає ворог? І де саме залучає найбільше сили — техніки і людського ресурсу?

Покровський напрямок на сьогодні залишається одним із найнапруженіших на Донецькому напрямку. Ворог не полишає спроб просуватися в напрямку міста Покровськ. У зоні відповідальності 15-ї бригади Національної гвардії "Кара-Даг" є місто Селидове, до якого не допущено просування ворога. Ворог не перебуває на території міста, як би там російські пабліки не заявляли про його швидке взяття. Основні бої на нашому напрямку точаться на підступах до населеного пункту Михайлівка. Просування значно загальмувалося за останні дні, на нашому напрямку відчуваємо зменшення кількості штурмових дій противника, який застосовує тактику малих піхотних груп без застосування важкої техніки. Ворог при прямому зіткнення на нашому напрямку не має успіху і намагається обійти південніше та північніше місто Селидове. На напрямку населеного пункту Українськ має часткові успіхи, створюючи умови для бокового обходу міста.

Курщина і Покровський напрям

Чи позначаються події, що відбуваються на Курщині, на ситуації щодо Покровському напрямку?

Сказати, що росіяни покинули масовий задум наступу на Покровськ і відтягнули масові резерви на Курщину  100% не можна. Але ми відчули зменшення кількості живої сили противника. Я гадаю, що це в середньостроковій перспективі за собою потягнуло відведення часткового резерву і з Покровського напрямку також.

Тактика м’ясних штурмів триває

Якщо говорити про склад живої сили та техніки, яку використовує ворог на Покровському напрямку, на що вони покладаються найбільше?

На нашому напрямку зосереджені різні підрозділи – це регулярні підрозділи Збройних сил Російської Федерації. На нашому напрямку тактика залишається незмінною – це м’ясні штурми. На початку масового руху, на початку вересня, коли вони були зупинені й лінія фронту була більш-менш стабілізована Силами оборони України, ворогом періодично застосовувалися важкі броньовані засоби, які нами знищувались.

Щодо якості підготовки, деякі військовослужбовці РФ, які потрапили в полон, були мобілізовані в середині серпня, тобто дуже швидко були доправлені до лінії бойового зіткнення. Вони мають тільки базову військову підготовку, але за рахунок чисельності живої сили, коли йде накат десятками, то це відчувається, навіть якщо вони не суперпрофесіонали. Але маються випадки більш підготовлених військових, які залучаються для диверсійно-розвідувальних операцій з намаганням проникнути в наші тили.

Михайлівка всіяна трупами російських військових 

Специфіка російських наступів: вони бачать кількість своїх загиблих, і групи штурмовиків постійно одна за одною пересуваються, переступаючи через тіла своїх загиблих. Їх це не турбує. Або це нерозуміння ситуації, або в них є якісь переживання, які змушують їх не намагатися евакуйовувати своїх поранених і просто йти вперед, попри значні втрати.

Тобто тіла своїх загиблих вони не особливо забирають і ті просто лежать серед поля чи серед доріг на полі бою?

В усіх місцях. Михайлівка всіяна трупами.

Осінньо-зимовий період – це завжди погіршення роботи

Які коригування осінь вносить у тактику та стратегію по полі бою?

Осінь – це завжди погіршення роботи, тому буде ускладнене пересування як нашим підрозділам, так і ворогу. Але якщо льотна погода буде дозволяти вести коригування, то для артилерії це не є перешкодою. Завжди осінньо-зимовий період – це ускладнення для всіх. В’язка, тягуча погода, холод – це важко. Відтак набагато важче, ніж в стабільну, ясну погоду.

Чому люди залишаються у прифронтових населених пунктах і не погоджуються на евакуацію?

Деякі люди, з якими вдається поспілкуватися, вважають, що їм нікуди їхати, або вони не знають, куди вони поїдуть. Деякі переживають за свої статки, які протягом життя вони здобули, і не бажають з ними розлучатися. Але є люди, які під час організованої евакуації не виїхали, однак звертаються потім до військовослужбовців, і ми намагаємося надавати допомогу, вивозити на точки евакуації. Деякі люди пізно схаменулися, але вже під час того, як ситуація становиться більш тяжкою, вони намагаються все ж таки залишити місце перебування.

У 99% випадках росіян на багі та мотоциклах вдається знищити ще на підступах

Різні мотоциклетні засоби були помічені на Запорізькому напрямку. Зараз їх бачать на Покровському. Що вам про це відомо?

Багі й мотоцикли в наступі — це не нова тактика росіян. Це дуже швидкі, маневрені, легкі засоби пересування. Тому їх основна мета як одноразового засобу пересування — дуже швидко перетнути якусь ділянку або смугу і доставити частково БК чи людей до місця зосередження або скупчення. Найбільша проблема при ураженні – це короткий проміжок часу, за який потрібно відслідкувати, вистежити, визначити місцеперебування, зорієнтувати, скоординувати підрозділи, які залучені до знищення (артилерію або дрони). У 99% випадках їх вдається знищити на підступах, не давши досягнути мети, на яку вони розраховували.

Один підрозділ за добу може застосовувати більше сотні FPV-дронів

Ми чуємо багато інформації про законтрактований мільйон дронів в Україні й про те, що стрімко розвивається ця галузь. Водночас росіяни теж на місці не сидять. І за вашими спостереженнями, яких заходів росіяни вживають щодо розвитку своїх дронів?

Ми відчутно бачимо, що кількість дронів у ЗСУ  зростає за рахунок державних надходжень та донатів небайдужого населення, яке дуже активно допомагає. При активному веденні бойових дій лише одним із наших підрозділів за добу може застосовувати більше сотні FPV-дронів для знищення або груп ворога, або техніки. Тож це розхідний матеріал, але він дуже дієвий та ефективний. Він завдає значної шкоди. Але ворог так само не стоїть на місці, розвивається і маються деякі відчутні проблеми з тим, що противник вносить корективи в частотні горизонти, на яких використовуються FPV-дрони, й інколи засоби радіоелектронної боротьби не здатні впоратись. Тому намагаємось дуже оперативно вирішувати питання зі зміною частот, модернізацією наших РЕБів, збільшенням їх кількості. Зараз основний напрямок — це забезпечення як FPV-дронами, так і засобами РЕБ.