Втрати росіян на розбомблених дронами складах дуже великі — Попович

Втрати росіян на розбомблених дронами складах дуже великі — Попович

Удари українськими дронами по відразу трьох складах боєприпасів у глибині Росії, здійснені цими днями, завдали російській армії дуже великих втрат. Це констатує в ефірі Українського Радіо військовий оглядач Денис Попович. Так, ці втрати не вплинуть уже завтра на наступ окупантів в Україні, який вони не припиняють. Однак за два-три тижні такі втрати боєприпасів росіяни зможуть відчути. До того ж знищені арсенали гальмують логістику ворога, він змушений переорієнтовувати залізницю, транспортні шляхи. І це теж збитки. А головне: атаки українськими дронами по складах противника у глибокому тилу триватимуть, зауважує військовий оглядач.

0:00 0:00
10
1x

Знищення складу боєприпасів у населеному пункті Торопець Тверської області РФ, 18 вересня 2024 року. Скриншот із відео

Втрати росіян на розбомблених дронами складах дуже великі 

У Генштабі Естонії заявили, що втрата Росією величезної кількості боєприпасів під час українського удару безпілотниками по Торопцю у Тверській області найближчими тижнями позначиться на фронті. На думку естонського Генштабу, Росія втратила боєприпаси, яких мало би вистачити на 2-3 місяці ведення війни. Крім того, після Торопця був потужний удар ЗСУ по складу зброї в місті Тихорецьк. Як ви оцінюєте, наскільки це відчутні втрати для ворога?

Був удар по 107-му арсеналу в Торопці, далі був удар по 23-му арсеналу, розташованому поблизу 107-го, теж у Тверській області. Також був удар по 719-й артилерійській базі в Тихорецьку. Оцінки Генштабу Естонії стосувалися саме 107-го арсеналу, хоча оцінки були різні. Багато хто тут висловлював свої припущення стосовно 107-го арсеналу, зокрема йшлося про те, що було знищено 750 тис одиниць боєприпасів. Це багато. Адже були оцінки, що Північна Корея надіслала загалом від 3 до 5 млн одиниць боєприпасів, тож це щонайменше четверта частина від 3 млн і це лише те, що було знищено на 107-му арсеналі. Якщо додати ще Тихорецьк та 23-й арсенал, то втрати дуже великі. 

Я не буду оцінювати, який термін бойових дій це може забезпечити, але це дуже багато. Тим паче, повертаючись до північнокорейських боєприпасів, 719-та база – це одне з основних місць їхнього зберігання. Є ще два таких склади, тож є куди йти, щоб знищувати те, що надіслали вороги для РФ.  Втрати дуже великі, вони будуть даватися взнаки не завтра чи післязавтра, але оцінка в тиждень-два-три є релевантною. Поки що якісь запаси боєприпасів є на фронті, проте їх доведеться поповнювати, а знищені бази були основними для постачання боєприпасів росіянам у Курську, Білгородську, Харківську області. Та, що була під Тихорецьком, – це вже про Південь України. Це перший варіант. 

Денис Попович. Фото: detector.media

Другий варіант – про логістику. Знищені бази забезпечували певні напрямки і тепер росіянам доведеться шукати інші бази, які б ці напрямки забезпечували. Це логістика, переорієнтація залізниці, транспортних шляхів, щоб все переправлялося на фронт. Тому це суттєві втрати. Окрім того, удари ж на цьому не закінчаться, будуть ще удари, які теж матимуть свій вплив. 

 "Зараз ми вибиваємо стратегічні склади"

Цікаво те, що деякі аналітики проводять аналогії з літом 2022 року, коли ЗСУ почали завдавати ударів по складах зброї на окупованих територіях України. Удари не були такими далекобійними, а зараз відбувається щось подібне, але на дальшій відстані. Ви бачите тут певну аналогію?

Це стратегічні склади, тож наслідки можуть бути більш далекосяжні. Коли ми кажемо про перше використання HIMARS, то вони діставали цілі поблизу. Вони зносили польові склади і це теж мало значення, коли почався контрнаступ в Харківській області зокрема. Але зараз ми вибиваємо стратегічні склади, куди складуються боєприпаси і потім вони розподіляються по фронту. Тобто зараз на фронті вони є, але, зважаючи на інтенсивність бойових дій, через 2-3 тижні виникне питання, де їх брати, щоб постачати на фронт. Брали їх саме з таких складів, але тепер їх немає і росіянам потрібно буде вирішувати важливу задачу – звідки постачати на фронт склади. Знищення цих арсеналів має більш розгалужений, широкий ефект, ніж це було в 2022 році, коли ми били HIMARS по ближнім тилам.  

Пакет допомоги від США: нагальні потреби ЗСУ плюс бомби

Давайте ще поговоримо про те, що сьогодні (за даними іноземних ЗМІ) США мають оголосити про новий пакет військової допомоги на суму 375 млн доларів. Що буде в цьому новому пакеті? Яка інформація вже станом на зараз є?

Була інформація, що нам можуть бути надані бомби середньої дальності для того, щоб підсилити озброєння F-16. Але ці бомби є дорогими - називалася сума в 300 тис за одиницю, відповідно, зважаючи на загальну вартість пакету, яка оголошується, кількість цих бомб не буде великою. Можливо, це тестова партія, яка надасть змогу подивитися як вони працюють.  Щодо іншого, то очевидно, що це будуть нагальні потреби ЗСУ – снаряди, зенітні ракети, боєприпаси до HIMARS, можливо якісь бойові броньовані машини та інше. Цей пакет дуже важливий, тим паче, що ми бачимо, що наразі цих пакетів стало менше, якщо порівнювати з минулим роком. В США це пояснюють тим, що зменшуються можливості складів Пентагону, звідки ці транші передавалися. Тому добре, що цей пакет буде. Також очікуємо на рішення в рамках Генасамблеї ООН, взагалі цього тижня стосовно того, чи будуть нам надані дозволи по використанню західної зброї по території РФ. Адже в Росії є певна кількість складів та об'єктів, які знаходяться в межах досяжності ракет – 300 км.

У цьому контексті також варто нагадати, що президент України Володимир Зеленський зараз перебуває в США. Він братиме участь в Генасамблеї ООН, а також відвідав завод із виробництва боєприпасів у Пенсильванії. Також ми, ясна річ, чекаємо на пакет допомоги від Америки, тим більше на тлі заяв Володимира Зеленського про те, що Україна не отримує в обумовлені терміни те, що партнери обіцяли нам постачати. Тобто з укладеними раніше угодами мав бути один обсяг, а насправді Україна отримує станом на зараз значно менше. Відповідно Зеленський закликав наших партнерів бути рішучішими.