"Шкідливі речовини розлітаються на сотні кілометрів". Експерти про забруднення повітря внаслідок війни

"Шкідливі речовини розлітаються на сотні кілометрів". Експерти про забруднення повітря внаслідок війни

Із забрудненням повітря внаслідок бойових дій найбільша проблема в тому, що шкідливі речовини розлітаються на десятки і сотні кілометрів, а потім осідають. Це констатує в ефірі Радіо Культура засновник проєкту SaveEcoBot Павло Ткаченко. До екологічних проблем, пов'язаних із розв'язаною Росією війною, додається суха погода і горіння торф’яників. "Величезні клуби диму вітром принесло в Київ, де все зависло", – розповідає Ткаченко. Щоб убезпечитися від впливу забруднення лікар Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Отто Стойка радить зволожувати повітря, уникати прогулянок біля автомагістралей та кидати курити, хто досі цього не зробив. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН

Що фіксує проєкт SaveEcoBot стосовно забруднення повітря?

Павло Ткаченко: Загалом це громадський проєкт, не державний і не комерційний. Йому вже понад 6 років. Ми збираємо усі екологічні дані, які тільки можемо знайти. Це і поточний стан довкілля, якість повітря, радіаційний фон, а також різні дозвільні дані. Протягом двох років розв'язаної Росією повномасштабної війни ми фіксуємо значний вплив на повітря від бойових дій, обстрілів, російських ракет, які вибухають і влучають, зокрема, у підприємства. Якщо станція розташована поблизу об’єкта, в який влучили російські загарбники і є зустрічний вітер, то звичайно це фіксується. Якщо вона є в іншому напрямку, то це не фіксується. Тому це величезна робота. Ми вивчаємо, в якому напрямку був вітер, де було влучання тощо. Останні випадки в Київській та Чернігівській області – це наочний приклад того, що навіть під час повномасштабної війни вплив на довкілля є дуже важливим від нашої щоденної роботи.

Павло Ткаченко. Фото: SaveDnipro

Через війну шкідливі речовини розлітаються на десятки і сотні кілометрів

Що невідворотно впливає на довкілля? Як випливає розв'язана Росією війна? 

Павло Ткаченко: Вітер також впливає на стан повітря. Наприклад, у п’ятницю 20 серпня вітер був північний. І забруднення в Києві походило з осередків пожеж на кордоні між Київською і Чернігівською областями. Там горять торф’яники і величезні клуби диму вітром принесло в Київ, де все зависло, оскільки в приземних шарах не було вітру. 

Торф – це тверда горюча копалина, яка утворилася внаслідок гниття, розкладання дерев і болотяної маси рослин, але вона не перетворилась на вугілля через нестачу кисню і вологість. Взагалі торф займає приблизно 3% від всієї території суші нашої планети, зазначають фахівці. І Україна точно входить у топ-10 за його покладами, в нас не повністю розвідані запаси торфу як корисної копалини. Основні території – це колишні й нинішні лісисті місцевості. Це в першу чергу Полісся, це Чернігівщина, Сумщина і Львівська область. Там торфу найбільше. Чому він загоряється? Через те, що взагалі вологість торфу зазвичай складає близько 80%, тобто, це волога маса.

Із забрудненням повітря внаслідок бойових дій найбільша проблема в тому, що всі шкідливі речовини розлітаються на десятки і сотні кілометрів, а потім всі осідають. Тобто, якщо забруднення від снарядів опиняється в ґрунтах, то первинно воно все там локально. Звичайно, згодом із водою, із дощами воно потрапляє глибше, а з повітрям усе це розлітається на дуже великі території. Ми можемо це не відчувати одразу, але все воно осідає. Нещодавно Міністерство довкілля України робило звіт про те, скільки тонн забруднюючих речовин внаслідок бойових дій було перенесено на європейські країни. Там просто неймовірна кількість. Тому вплив війни є на всю територію нашого континенту. Забруднення повітря не завжди видно. І лише спеціальним обладнанням його можна поміряти і сказати, що воно є.

Потрібно захищатися, але не панікувати

Як можна глобально боротися з наслідками забруднення довкілля?

Отто Стойка: Це короткочасне явище, і це чудово що так. Цьому сприяє наше розташування на планеті. Такі країни як Єгипет чи Бангладеш живуть у такому стані значно довше. Вплив від забруднення на здоров’я залежить від тривалості забруднення. Тому потрібно захищатися, але не панікувати. Значною мірою довкілля забруднює автотранспорт. Щоб захиститися від впливу забруднення, не варто бігати вздовж автотрас, не треба затримуватися на перехрестях та світлофорах, оскільки в таких місцях велике скупчення автівок. Крім цього слід відмовитися від куріння. Згідно з дослідженням, курці-шахтарі отримують набагато інтенсивніше рак легень, ніж некурці-шахтарі. Потенціюється дія вугільного пилу і куріння.  Щоб мінімізувати вплив від забруднення довкілля на організм, слід зволожувати повітря, зачиняти вікна під час зростання рівня забруднення і провітрювати, коли воно розсіюється. 

Ще одним фактором ризику є газові конфорки і будь-яке опалення на вогні. Там мікродози забруднення, проте якщо їх отримувати десятиріччями, то це також має негативний вплив на здоров’я. У будинках, де є печі, повинна бути вентиляція. А нові меблі відповідно до стандартів мають бути на складі близько місяця перед тим, як потрапити до квартири. Також проти забруднення повітря можна боротися шляхом встановлення фонтанів і розпилення води. Тому штучні фонтанчики, які стоять в громадських місцях – це не лише естетично, але й функціонально. У нас багато парків, де висаджують зелень. Навіть у нових мікрорайонах розуміють цю необхідність. Дерева зволожують повітря, поглинають гази, зменшують спеку і створюють комфортний мікроклімат. Ялівцеві гаї добре очищують повітря довкола мегаполісів. Крім того, існує архітектура, яка поглинає гази і очищує повітря.

Отто Стойка у студії Радіо Культура

Читайте також: 

Повені в Україну не пустив антициклон. Синоптикиня про затоплення в Європі

 

Останні новини
Червоні лінії у протидії Росії є надуманими. Олещук про візит Зеленського до США
Червоні лінії у протидії Росії є надуманими. Олещук про візит Зеленського до США
"Усе за форматом дорослого Євробачення". Підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024
"Усе за форматом дорослого Євробачення". Підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024
Промінь рекомендує: Robert Tivodor з треком "Потя"
Промінь рекомендує: Robert Tivodor з треком "Потя"
Страшний сон закінчиться: Після Дощу представив сингл "Пекло охолоне"
Страшний сон закінчиться: Після Дощу представив сингл "Пекло охолоне"
"Пожежі в екосистемах і атмосферна інверсія". Коли у Києві легше дихатиметься?
"Пожежі в екосистемах і атмосферна інверсія". Коли у Києві легше дихатиметься?
Новини по темі
Учитель Пройдаков: працювати наживо — неймовірна розкіш
Електронні сигарети теж завдають шкоди, просто все залежить від тривалості куріння — експерт
Дмитро Купіра: "Тютюнова отрута не може рекламуватись і не має пахнути ароматизаторами"
За допомогою електронного додатку можна карати курців-порушників — Дудін про зручність онлайн-платформи
Від сьогодні в громадських місцях заборонено курити сигарети для нагрівання. Хто це контролюватиме?