Червоні лінії у протидії Росії є надуманими. Олещук про візит Зеленського до США

Червоні лінії у протидії Росії є надуманими. Олещук про візит Зеленського до США

Усі аргументи, пов’язані з можливою ескалацією з боку Росії, вже зруйновані, й, зокрема, операція у Курській області показала, що всі червоні лінії у протидії державі-агресорці є значною мірою надуманими. Це зазначає політолог Петро Олещук. І додає: Україна чекає на ухвалення Сполученими Штатами необхідних рішень, бо якщо вона продовжуватиме захищатися переважно власними зусиллями, це затягуватиме війну. Олещук розповів Українському Радіо про особливість нинішнього візиту президента Володимира Зеленського до США.  Вона полягає у наявності Плану перемоги, який Зеленський презентуватиме. "Я не маю сумнівів, що план стосується гарантій постачання зброї в Україну, економічної підтримки та визначення чіткого місця України у світовій архітектурі безпеки", ― зауважує Олещук.

0:00 0:00
10
1x

 

Президент України Володимир Зеленський розпочав 23 вересня візит до США з відвідання Скрентонського боєприпасного заводу. Його потужності повністю завантажені під потреби України, зокрема, для виготовлення снарядів калібру 155 мм. Фото: president.gov.ua

 

Усі аргументи разом будуть викладені на стіл перед американцями

Чим цей візит президента Зеленського до США відрізняється від низки попередніх?

Судячи з програми, візит передбачає велику активність та зустрічі з багатьма політиками. Але ключове ― це зустріч із чинним президентом США Джозефом Байденом, кандидаткою у президенти від Демократичної партії Камалою Гарріс, а також кандидатом від Республіканської партії Дональдом Трампом. Ці зустрічі заплановані та мають відбутися, крім цілої низки інших зустрічей та візитів, які передбачені програмою. Вважаю, що все це дуже важливо у плані наповнення. У чому принципова відмінність від попередніх візитів Володимира Зеленського? Мабуть, у наявності Плану перемоги, який він поїхав презентувати до Сполучених Штатів. План перемоги передбачає цілу низку кроків задля досягнення Україною необхідного результату.

Рік тому мало хто міг уявити можливість операції у Курській області, але сьогодні це реальність. Яке значення мають події на Курщині для тих зустрічей, які заплановані візитом у США?

Думаю, це має першочергове значення. Операція у Курській області показала, що нічого недоторканного у плані міжнародно визнаної російської території немає і що всі страхи та червоні лінії у контексті протидії Росії є значною мірою надуманими. Але гадаю, що й операції, які останнім часом проводять українські спецслужби, також є достатньо показовими. Маю на увазі нещодавню атаку дронами у взаємодії ГУР, СБУ та ССО на російські склади зі снарядами. Це були яскраві показові вибухи, які засвідчили, що атакувати територію Росії вглиб ― можливо, більше того, це може бути максимально корисно. Адже крім аеродромів та літаків, які можна відтягти, є багато складів та інших важливих об’єктів військової інфраструктури, які можна і потрібно атакувати. Як показують дані численних розвідок та військових аналітиків, у результаті цих атак було знищено кількамісячний запас російських снарядів, а йдеться і про ракети та інші елементи російської воєнної машини. Усі ці аргументи разом будуть викладені на стіл перед американськими партнерами, як і черговий "успішний" акт випробування російської ракети "Сармат", яка замислювалася бути головною російською ядерною лякалкою для Сполучених Штатів.

Україна не може чекати на завершення виборчої кампанії у США

Наскільки влучним є час для візиту президента Зеленського на тлі розпалу передвиборчої кампанії у США?

Усі кандидати в президенти Америки так чи інакше порушують питання допомоги Україні. Ясна річ, передвиборчий процес накладає свій відбиток на озвучувані ними позиції, але, з іншого боку, ми не можемо відтерміновувати обговорення важливих питань до кінця політичної турбулентності у США. Адже вибори відбудуться, а потім настане досить тривалий перехідний період, допоки новий президент не вступить на посаду в середині січня. Далі буде формування нової адміністрації, тому повною мірою американський політичний клас буде готовий відвернутися від своїх внутрішніх питань і взятися за інші не раніше весни наступного року. Очевидно, що нам цей час не можна гаяти. Крім того, є такий мотив. У січні на посаду вступить новий президент США, тобто це буде хтось інший, а не Джо Байден, а отже, залишається питання про спадщину, яку він залишить в історичному контексті щодо тих кроків, які були зроблені й не зроблені. Це для України потенційна можливість домогтися ухвалення певних важливих і значущих рішень.

Для України критично важливо мати чітке визначення євроатлантичних перспектив

На який максимум може зараз погодитися Джо Байден? Можливо, що під кінець каденції президент США скаже, мовляв, дайте Україні всього і стільки, щоб покінчити з російської агресією?

Джо Байден ніколи не був схильний ухвалювати якісь швидкоплинні та непродумані рішення, це факт. Не хотілося б тут ворожити на кавовій гущі, тому що все залежатиме від багатьох обставин і фактів, не всі з яких будуть оприлюднені. Але нам потрібно домагатися цілком конкретних рішень, аргументи цілком раціональні у нас є, щоб переконати іншу сторону. Адже всі раціональні аргументи, пов’язані з можливою ескалацією з боку Росії, вже зруйновані. До того ж РФ не демонструє реального бажання іти на ескалацію з державами Заходу. Нам залишається чекати на ухвалення необхідних для нас рішень та відповідного моменту, коли все це може бути оприлюднено. Для України, крім надання зброї та дозволів нею бити, критично важливо мати чітке та недвозначне визначення майбутнього, яке стосується в тому числі євроатлантичних перспектив.

Петро Олещук. Фото: Interfax-Ukraine

Чи передбачено це євроатлантичне майбутнє для України у Плані перемоги?

Останнім часом було багато публікацій та інтерпретацій цього плану. Але опубліковані деякими виданнями положення розходяться за своїм змістом, там багато спекуляцій. Я не маю сумнівів, що план стосується гарантій постачання зброї в Україну, економічної підтримки і визначення чіткого місця України у світовій архітектурі безпеки. Це те, в чому я особисто не сумніваюсь. Без цих основних положень навряд чи такий план можливий.

Усі плани заморозки війни, які періодично вкидаються західними журналістами, якісь дивні

Лунали припущення, що у Плані Зеленського є нібито положення про тимчасове заморожування воєнної ситуації. Чи справді таке можливо в цьому Плані?

Крім німецького Bild, ніхто про це не згадував. І не зовсім зрозуміло, що означає "локальне припинення вогню на окремих ділянках". А росіяни про це знають? Усі ці плани заморозки, які періодично вкидаються західними журналістами, якісь дивні, бо взагалі виключають наявність іншої сторони у вигляді Росії та Путіна. Хочеться запитати, чи ви враховуєте, що Путін продовжує агресивну війну проти України, мобілізує всі відповідні ресурси, купує ракети і снаряди в КНДР та Ірані? Хотілося б нагадати західним журналістам, що коли вони починають вигадувати якусь чергову концепцію, нехай пам’ятають, що у конфлікті є дві сторони. Заморозка, припинення вогню, інші дії можливі лише за згоди двох сторін.

План перемоги спрямований саме на американську аудиторію

План Зеленського готувався у повній секретності, а метою було зберегти повну інтригу, щоб досягти ефекту несподіванки. А чому цей План спершу не презентували українському суспільству?

Не думаю, що для українського суспільства там будуть якісь великі відкриття. Адже ми розуміємо, що Україні потрібно багато зброї. А от для західних партнерів світ повний "несподіванок", їм треба пояснювати, що без перенесення війни на територію противника перемогти у цій війні неможливо. Ми пам’ятаємо всі ці формули "допомагати Україні, скільки буде потрібно". А скільки буде потрібно? Де конкретна часова межа? Добре, ми дуже вдячні, ви допомагаєте Україні відбиватися, але ― яким чином відбиття перманентних російських атак може призвести до завершення війни? Як показала практика, росіяни можуть і надалі знаходити собі партнерів, витрачати купу грошей, купувати якусь зброю і продовжувати навалюватись на Україну. Як у цій логіці щось змінити? До недавнього періоду війна тривала винятково на території України, але війну треба переносити назовні, а як це зробити без відповідного підкріплення? У цьому треба переконувати партнерів, що Росію зможе зупинити лише якийсь кардинальний перелом у підходах. Тому цей План спрямований саме на американську аудиторію, американський політичний клас, адже від нього багато що залежить. Якщо Україна продовжуватиме захищатися переважно власними зусиллями, то це призведе до зростання кількості жертв, руйнації та затягування війни. Але якщо активніше включаться партнери, усе це можна перевести на дещо інший рівень.

КОНТЕКСТ

Президент України Володимир Зеленський перебуває із візитом у США. У Білому домі раніше анонсували, що 26 вересня 2024 року президент США Джо Байден зустрінеться з Володимиром Зеленським. Віцепрезидентка США, кандидатка у президентки Камала Гарріс також окремо зустрінеться з українським лідером.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що може поспілкуватися із Зеленським. Журналісти поцікавилися у Трампа, чи той має намір зустрітися з українським президентом, на що Трамп відповів: "Певно, що так". Про інші подробиці Трамп не розповів.