Юрій Костенко про готовність України до можливих російських ударів по об'єктах ядерної енергетики

Юрій Костенко про готовність України до можливих російських ударів по об'єктах ядерної енергетики

Україні треба думати про виживання і збереження цілісності свого ядерно-енергетичного комплексу, а питання протидії ядерному тероризму з боку Росії – активно виносити на міжнародний рівень, передусім ООН, стверджує народний депутат п'яти скликань Верховної Ради, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 років Юрій Костенко. В ефірі Українського Радіо він нагадав, що орган ООН – МАГАТЕ відповідає за ядерну безпеку в усьому світі, працюють інспектори цієї міжнародної агенції. Україні, зокрема, треба порушувати в МАГАТЕ питання підготовки санкційного пакету проти корпорації держави-агресорки "Росатом". Юрій Костенко також висловив свою оцінку готовності України до можливих російських ударів напередодні зими по критичних обʼєктах ядерної енергетики. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook/khnpp

Можлива аварія на ядерних об'єктах України – це загроза для всієї Європи

У МЗС України заявили, що Кремль готує удари по українських ядерних об’єктах, зокрема по розподільчих підстанціях. Як ви можете прокоментувати ці заяви нашого міністерства?

На превеликий жаль, мушу констатувати, що Міністерство закордонних справ, і особливо "Енергоатом", а також Комітет ядерного регулювання не звертали увагу на питання ядерної безпеки з моменту початку широкомасштабної агресії. Що я маю на увазі. Коли Росія захопила Чорнобильську АЕС, а потім і Запорізьку, то одразу ж названі державні структури повинні були поставити питання про ядерний тероризм Росії на Радбезі ООН і в МАГАТЕ. Саме з цього треба було починати захист української ядерної енергетики від нападів російського ядерного терориста. Річ у тому, що можлива велика чи ядерна, чи радіаційна аварія на наших ядерних об'єктах загрожує не лише українській енергетиці та українцям. Це загроза для всієї Європи. Масштабна аварія, наприклад, на Запорізькій АЕС загрожує всьому європейському континенту, якщо допустити, приміром, аварію як на японській "Фукусімі", коли енергозабезпечення відсутнє, припиняється водопостачання реакторних установок, попри те, що вони в холодному зупині, і починаються вибухи внаслідок накопичення водню та кисню і утворення "гримучої суміші". Тобто такого роду небезпеки супроводжували весь цей період. У першу чергу є орган ООН – МАГАТЕ. Він, відповідно до своїх функцій, відповідає за ядерну безпеку в усьому світі. Друга його функція – це контроль за нерозповсюдженням ядерної зброї. Для цього і є інспектори МАГАТЕ, і для цього функціонує система превентивних заходів, які називаються санкції. "Росатом" – відома корпорація світового рівня, яка має величезну кількість замовлень по всьому світу. І можна зупинити її економічну діяльність, як зараз зусиллями Заходу призупиняється активність "Газпрому". Але для цього необхідна відповідна українська державна політика. Для цього необхідно, щоб кожного буквально разу, коли пролітають дрони чи ракети поблизу АЕС, була реакція. Бо це загроза. Хіба не було зрозуміло, що ядерний терорист, який захопив Чорнобильську, а потім і Запорізьку АЕС не зупиниться ні перед чим?! Хіба було незрозуміло, що наступною чергою буде бомбардування розподільчих мереж у безпосередній близькості до атомної станції?! Це загроза і ядерному об'єкту, і це загроза енергопостачанню, про що тільки зараз, напередодні зими, почали згадувати високопосадовці. Ми живемо в умовах війни, в умовах постійних загроз з боку цього божевільного терориста, нашого сусіда так званого. Тому зараз треба думати про виживання і про збереження цілісності ядерно-енергетичного комплексу, а не про п'ятирічки, як в Радянському Союзі із достроковим будівництвом нових ядерних блоків. 

Головна базова генерація в Україні – ядерна енергетика

У заяві українського МЗС йдеться про загрозу з боку Росії і що удари можуть бути завдані якраз по відкритих розподільчих пристроях АЕС, що може знищити генерацію і створити ризик ядерного інциденту.  Хто мав подбати про те, щоб ці підстанції були захищеними? Це відповідальність "Енергоатому" чи Міністерства енергетики? 

Безпосередньо відповідальність за будівництво захисних споруд, за всі інші превентивні заходи, а це і замовлення нових трансформаторних підстанцій, якщо раптом об'єкт буде пошкоджено, всю цю компетенцію повинен здійснювати НАЕК "Енергоатом". Це експлуатуюча державна установа, яка повністю несе відповідальність за безпечну експлуатацію ядерної енергетики. Але тут є і відповідальність Міненерго, яке має контролювати діяльність "Енергоатому" і вказувати йому, що треба робити в першу чергу. Я маю на увазі, чи добудовувати, або принаймні говорити про добудову блоків на Хмельницькій АЕС, чи все-таки будувати захисні споруди. Це все кошти, і вони мають витрачатися на пріоритетні завдання. А найбільшим пріоритетним завданням для України є підготовка енергетики до зими і до бомбардувань.

Друге. Не тільки ж захисні споруди не будувалися. Наприклад, ще на початку війни в 22-му році США по лінії USAID безкоштовно передали "Енергоатому" мобільні установки. Але "Енергоатом" так і не спромігся їх розгорнути ні в перший, ні в другий рік. Під тиском народних депутатів начебто розгорнута тільки одна станція малої генерації, яка буде забезпечувати принаймні безпеку охолодження реакторних установок.

Юрій Костенко. Фото: uacrisis.org

"Захисні споруди потрібно було будувати з першого дня війни"

Наскільки серйозно ці розподільчі пристрої можна пошкодити, наприклад, ударом "шахеда"? 

Якщо збудувати те, що в принципі планувалося, то "шахеди" не пошкодять такі розподільчі пристрої. Зрозуміло, що від ракети Х-101, яка має потужну боєголовку, цей захист не зможе захистити повністю. Але враховуючи, що точність низка, і якщо це буде поруч з об'єктом, то захисна споруда спрацює. Тобто захисні споруди потрібно було будувати з першого дня війни. І з першого дня війни потрібно було одразу ж розробляти нову стратегію енергозабезпечення України – те, що називається розподілена генерація, мала генерація, енергетичні кластери, які були б менш вразливі щодо можливих блекаутів, і багато іншого. На превеликий жаль, ще раз повторюю, в першу чергу тут Міненерго виходить на першу позицію, як стратегічний орган планування. Міненерго повинно було створити орган, як завжди робиться в критичній ситуації, і запросити фахівців, які мають дуже багато слушних пропозицій. Я з ними спілкуюся постійно і мене вражає інтелект український, пропозиції вражають. Подивіться, що робиться на фронті з дронами, які постійно вдосконалюють українські стартапи, українські підприємці! Те ж саме стосується енергетики.

Божевільний кремлівський диктатор

Який загалом поточний стан нашої атомної генерації? Яка зараз ситуація, чи всі блоки в строю і можуть виробляти енергію?

Ні. На жаль, і тут є претензії до роботи "Енергоатому". Як ви знаєте, недавно була аварія із трансформаторами на Південноукраїнській АЕС, коли була якраз спека, від перевантаження системи. Були проблеми на Хмельницькій АЕС. Один із блоків не видає повністю те, на що він здатний. Це в силу того, що не робилися якісно ремонтні кампанії. Хоча лише атомні електростанції забезпечують базові потреби в енергозабезпеченні України й це стратегічна і фактично єдина надійна система енергозабезпечення, яку має Україна. І я думаю, що це питання уже повинно розглядатися на РНБО. Ці питання, щодо ядерного тероризму Росії, повинно ставити Міністерство закордонних справ на Радбезі ООН. Ці питання треба ставити в МАГАТЕ щодо підготовки санкційного пакету проти "Росатому". Тобто є дуже величезний спектр роботи, яка повинна виконуватися українськими державними органами, структурами, керівництвом держави. І ці питання повинні постійно порушуватися в суспільному інформаційному просторі, особливо європейських країн, із тим, щоб люди розуміли, із чим цей божевільний кремлівський диктатор бавиться. Адже це не просто погрози щодо ядерної зброї. Це реальні загрози, які він створює для безпеки на європейському континенті.

ОФІЦІЙНІ ПРЕДСТАВНИКИ ВСІХ БЕЗ ВИНЯТКУ ЗГАДАНИХ ЮРІЄМ КОСТЕНКОМ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ, ВІДОМСТВ УКРАЇНИ – МЗС, "ЕНЕРГОАТОМУ", МІНІСТЕРСТВА ЕНЕРГЕТИКИ, КОМІТЕТУ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ МАЮТЬ ЗМОГУ ВИСЛОВИТИ СВОЮ ДУМКУ ЩОДО ЦИХ ТВЕРДЖЕНЬ В ЕФІРІ УКРАЇНСЬКОГО РАДІО НАРОДНОГО ДЕПУТАТА П'ЯТИ СКЛИКАНЬ ВЕРХОВНОЇ РАДИ, МІНІСТРА ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ ТА ЯДЕРНОЇ БЕЗПЕКИ 1992-1998 РОКІВ ЮРІЯ КОСТЕНКА.