ЗСУ відбили контратаку росіян і вдало маневрують. Гетьман про ситуацію на Курщині

ЗСУ відбили контратаку росіян і вдало маневрують. Гетьман про ситуацію на Курщині

Спроба російської контратаки проти ЗСУ на Курщині завершилася невдачею для росіян, констатує в ефірі Українського Радіо військовий аналітик Олексій Гетьман. Загалом на Курщині не можна провести чітку лінію фронту. Українські воїни продовжують вдало маневрувати. "За рахунок маневрів навіть невеликий підрозділ може пошматувати і знищити велику бригаду ворога,  завдаючи йому разючих ударів та переміщуючись", – пояснює Гетьман. Він додав, що ЗСУ перебувають на Курщині у хорошій позиції, оскільки підірвали мости через річку Сейм й росіянам важко переміщати свої війська. Проте, зазначив аналітик, наразі в Курській області проти ЗСУ воює регулярна армія, а не здебільшого строковики. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На Курщині не можна провести чітку лінію розмежування

Як зараз виглядає ситуація із Курською операцією? Чим вона відрізняється від боїв на інших напрямках розв'язаної Росією війни проти України?

Наші дії на Курщині суттєво відрізняються від того, як ми ведемо бойові дії на Покровському чи Торецькому напрямках (Донеччина), тому що там ми тримаємо позиційну оборону. Щодо прориву ліній на Курщині, то ми користуємося мапою DeepState і по ній та, звісно, слухаючи зведення Генерального штабу, намагаємося аналізувати, що відбувається і які там справи. Різниця між Курщиною та іншими напрямками в тому, що на Курщині не можна провести чітку лінію розмежування, де розташовані ми, а де – вороги, бо ми маневруємо. Тож за великим рахунком можна весь цей регіон замалювати на мапі сірим кольором. Тобто, це територія, яка не підконтрольна повністю ані нам, ані ворогу. Де точно ми знаходимося і де ворог, точно зʼясувати важко. Ми маневруємо, переміщуємося і таким чином можемо невеликою кількістю наших Збройних сил примушувати ворога тримати там велику кількість своїх військових і не застосовувати лобові удари. Адже поставити там роту і в лоб битися з бригадою чи дивізією – це дурна справа, яка, звісно, призведе до поразки значного меншого підрозділу. Але за рахунок маневрів навіть такий невеликий підрозділ може пошматувати і знищити велику бригаду ворога, завдаючи йому разючих ударів та переміщуючись. Саме так, я впевнений, ми будемо вести дії на Курщині, розширюючи ту територію, яку ми контролюємо.  

Водночас варто інакше ставитися навіть до дуже доброї мапи DeepState, бо там бойові дії відрізняються від, наприклад, Покровського напрямку, де ми ведемо позиційну оборону. 

Росія хоче стягнути на Курщину від 60 тисяч своїх військових

Пане Олексію, ви сказали, шо на Курщині російські сили переважають. Вочевидь, що росіяни теж стикнулися з істотними труднощами, щоб стягнути туди велике угруповання військ. Проте є повідомлення, що близько 60 тисяч вони таки спромоглися зібрати. Можливо, ви зможете уточнити ці цифри станом на сьогодні? Розкажіть також, з якої сторони росіяни намагаються тиснути. Було повідомлення, що вони тиснуть зі Сходу, в напрямку Снагості, від Корєнєва, намагаючись нібито відтиснути ЗСУ від залізниці.

Ми контролюємо частину залізниці. Враховуючи те, що росіяни переважно залізницю використовують для переміщення живої сили та техніки, то на північ від Суджі вони будуть намагатися нас відтиснути. Проте я не впевнений, що їм це вдасться. З приводу ж того, скільки людей вони там зосередили, то росіяни навіть зняли з авіаносця "Кузнєцов" військових моряків. Там було 1,5 тисячі і зараз їх перевели з моряків, думаю, в морську піхоту або просто піхоту та відправляють на Курщину. Президент казав про 60 тисяч, була інформація ще про те, що там не менше 40 тисяч, але є й інформація, що Росія може стягнути туди до 100 тисяч людей. Точно порахувати, скільки вони стягнули, скільки туди їде, неможливо. Ми орієнтуємося, які підрозділи там є, в якій кількості – для цього працює супутникова розвідка, дронова розвідка, просто розвідка. Тому від 60 тисяч і більше вони туди хочуть притягнути.

Олексій Гетьман. Фото: facebook.com alexeyhetman

Де вони атакуватимуть? У нас там непогана позиція, бо ми підірвали мости через річку Сейм і переміщати війська росіянам стає вкрай важко. Для того, щоб форсувати цю річку, перейти її, треба будувати хоча б тимчасові переправи. Зазвичай це понтонні переправи, але на відміну від мостів, їх набагато простіше знищити. Росіяни вже пробувати атакувати один раз – зосередили невелику кількість людей, 8 одиниць важкої техніки, 5 танків, 5 броньованих машин. 7 було спалено, вони відійшли. Тому поки що якихось ознак того, що вони зможуть щось серйозно зробити з нашими угрупованнями, немає.  

Російські строковики не на лінії зіткнення на Курщині, але є поруч

Але можна казати, що вже понад півтора місяця ЗСУ утримують ділянку Курської області. На початку серпня, коли тільки розпочиналася ця Курська операція ЗСУ, росіяни заледве могли очікувати на такий розвиток подій. А якщо казати про якісний склад, то хто серед росіян зараз там є? Зокрема, хотів би уточнити щодо строковиків, адже в серпні йшлося про те, що строковики по суті опинилися в пастці, потрапляли в полон. Сьогодні строковики досі залучені до операцій з боку росіян, чи їх вже відвели і там вже регулярні частини?

Там регулярна армія: підвели десантні війська, повітряно-десантні, десантно-штурмові, підійшла 155 бригада морської піхоти. Там не строковики, а контрактники або професійні військові. Хоча, строковики там були і залишаються. Проте вони можуть бути не на лінії зіткнення, а неподалік. Звісно, їх там використовують як людей, котрі працюють в тилу. Була інформація про те, щоб просто строковиків туди перекидали, про те, що стягують з дуже великих відстаней, переводять. Росіяни панікували, вони припускали, що ми можемо дуже активно розвивати наші наступальні дії і ледь не до Москви доходити. Тож строковики там присутні, але не факт, що вони присутні безпосередньо поруч із нашими військами і що вони ведуть бойові дії. 

Можливо, строковики також залишилися в частинах, де вони були, адже там були розташовані російські прикордонні війська, просто російські збройні сили. Я впевнений, що тих строковиків не забирали, але вважати, що вони ведуть бойові дії безпосередньо на лінії зіткнення, складно. В росіян "все йде за планом", тільки план постійно змінюється. На сьогодні інформації, що там бойові дії ведуть строковики, немає. Але те, що вони є неподалік, інформація підтверджена.