Замість трьох гривень податку з літра сплачують копійки. Усе про нелегальні АЗС

Замість трьох гривень податку з літра сплачують копійки. Усе про нелегальні АЗС

Замість трьох гривень з кожного літра проданого пального, які сплачують цивілізовані АЗС, нелегальні заправки (так звані "бочки") сплачують лише 30-40 копійок податку. Адже переважну більшість пального "бочки" продають без касового апарату. Про це розповів в ефірі Українського Радіо директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн. Крім того, такі "бочки" залишаються поза увагою будь-яких державних органів: пожежників, метрологів, екологів тощо. І "ніхто не знає, яке там продається пальне і якої воно якості". Місцева влада неспроможна вирішити це питання, оскільки вона сама бере в цьому принаймні пасивну участь, стверджує Куюн. І додає: "Цим має займатися Бюро економічної безпеки".

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: traktorist.ua

"Бочки" – білі резервуари поблизу дороги

Що таке нелегальні АЗС? Чим вони відрізняються від легальних?

Це так звані "бочки" – тимчасові споруди, білі резервуари, які встановлюють поблизу дороги. Це є основною ознакою нелегальної заправної станції. Нормативно і економічно такий об’єкт не може існувати. Власники таких станцій стежать за своїм ринком, на відміну від влади. Вони намагаються здобувати певні ознаки легальності. Більшість цих "бочок" мають ліцензію на роздрібну торгівлю нафтопродуктами. Проте ліцензію видають за умови належного землекористування: земля перебуває у власності або в оренді, має цільове призначення під заправну станцію. Також має бути касовий апарат і відповідне обладнання. Потрібно розуміти, що такі "бочки" апріорі не можуть мати під собою законної землі. Якщо підприємець її отримає, то він має її або купити, або орендувати і отримати всі необхідні дозволи. Якщо він це зробить, то він ніколи на такій "бочці" не відіб’є ці гроші.

"Яка місцева влада буде за ту "бочку" псувати стосунки із силовиками?"

Хто покриває цей бізнес, на ваш погляд?

У різних регіонах по-різному. Десь це прокуратура – один із потужних блоків, десь – місцева служба безпеки, десь – поліцейські. Поліцейські в меншості. Вони найчастіше лунають у свідченнях тих, хто знає, що там відбувається. Яка місцева влада буде за ту "бочку" псувати стосунки із силовиками?

Замість трьох гривень податку з літра нелегальні АЗС сплачують 30-40 копійок 

Яких збитків зазнає державний і місцевий бюджет через функціонування нелегальних АЗС?

Тут є кілька моментів. Перший момент – фіскальний. Відповідно до законодавства, з кожного чеку, вибитого через касовий апарат, місцевий бюджет отримує певну суму з центрального  бюджету. Це "відщеплення" акцизного збору. Якщо ми подивимося на статистику звітів власників таких "бочок", то побачимо, що в них майже немає реалізації. Вони пишуть, що продають на день 100 літрів. Це заправити дві машини. Усі розуміють, що на цьому бізнес не збудуєш. Тобто, вони продають це пальне поза касовим апаратом. Відповідно місцевий бюджет недоотримує кошти. Податкове навантаження на цивілізованих АЗС становить до 3 гривень на літр. Тобто, три гривні з кожного літра проданого пального йде до бюджету операційних податків. А "бочки" сплачують 30-40 копійок. Крім того, такі "бочки" залишаються поза увагою будь-яких державних органів: пожежників, метрологів, екологів тощо. Тобто, вони становлять небезпеку для громадян. Хто відповідатиме за те, що там відбудеться?

Сергій Куюн. Фото: ФБ-сторінка Сергія Куюна

Гарантії якості бути не може, тому що їх ніхто не перевіряє

Чи відрізняється якість пального на нелегальних АЗС? Чи є гарантія, що там нормальне пальне?

Гарантії бути не може, тому що їх ніхто не перевіряє. Ніхто не знає, що там продається і якої воно якості. Пальне може бути і непоганої якості, оскільки його купують десь на ринку чи навіть заводі, але як його потім зберігають і продають? Як часто ті "бочки" чистять – ніхто не знає. Тому це дуже серйозна авантюра.

"Бочками" має займатися Бюро економічної безпеки"

Які методи боротьби з незаконними АЗС?

Місцева влада неспроможна вирішити це питання, оскільки вона сама бере в цьому принаймні пасивну участь. Це має бути щось централізоване. Цим має займатися Бюро економічної безпеки – колишня Податкова поліція. Функціонал залишився той самий. Оскільки ці бочки і є підшефними цього відомства, то саме БЕБ і має цим займатися: зупиняти їхню діяльність, демонтувати тощо. Крім того, на БЕБ є менше впливу серед місцевих силовиків.

Де, крім АЗС, також відбувається нелегальна торгівля?

Важко сказати. Мій профіль – це ринок пального і там вистачає проблем. Нелегальні АЗС – це проблема, але не найбільша. Значно гірше, коли серед дуже респектабельних мереж ми бачимо дуже низьку податкову дисципліну.

БЮРО ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ІНШІ ВІДПОВІДНІ ОРГАНИ МАЮТЬ ЗМОГУ ВИСЛОВИТИ СВОЮ ДУМКУ ЩОДО ЦИХ ТВЕРДЖЕНЬ СТОСОВНО НЕЛЕГАЛЬНИХ АЗС ДИРЕКТОРА "КОНСАЛТИНГОВОЇ ГРУПИ А-95" СЕРГІЯ КУЮНА В ЕФІРІ УКРАЇНСЬКОГО РАДІО.